În budigăi de plajă, cu tricou Levis, ochelari de cocalar pe față și cafeaua regulamentară în mână, un inginer de la Citadin s-a dat smardoi zilele trecute față de locuitorii din cartierul Alexandru. Deranjat de întrebarea legitimă a unui locatar, privind blocarea de aproape o săptămână de zile a zeci de mașini și implicit a unei străzi cu mai multe ieșiri, pentru niște banale plombe, bugetarul a trecut la amenințări. Inginerul nostru de duminică, care refuză să poarte ținută de la de Citadin, că nu i se mai vad firmele de pe tricouri, este plătit din banii ieșenilor cu 2000 euro pe lună.
Zona bugetară a Iașului a scăpat de sub control. Nu mai există conduită profesională, ținută de serviciu și, nu în ultimul rând randament. La Citadin, 2 muncitori peticesc o groapă de câțiva centimetri, în timp ce alți 7 triști stau pe margine și fac insolație. În tot acest timp, disconfortul creat ieșenilor este unul major, începând de la blocarea străzilor, huruitul utilajelor care consumă combustibil de pe margine, ca justificare la vreun raport de activitate, lucru care se traduce prin furt pe față din banii ieșenilor, și până la atitudinea sfidătoare, uneori huliganică, a angajaților. Asta se întâmplă la Citadin, o societate scăpată demult de sub control, unde timpul trece, leafa merge, iar tot putregaiul acesta se întâmplă din cauza unui prost management și a unor golani angajați pe post de ingineri, cărora le este rușine cu echipamentul de serviciu, dar cu salariul de 2000 de euro, nu.
“Nu mă fă, că mă inflamez și o să vezi tu ce pățești!”
În prima săptămână a acestei luni, Citadin a primit notă de comandă pentru plombarea câtorva gropi cu deschidere minoră în carosabil, pe strada Milcov din cartierul Alexandru cel Bun. La fața locului s-a deplasat o echipă a societății ieșene de asfaltare, care a trecut la montarea de indicatoare privind restricționarea accesului în zonă, într-un areal mult prea mare pentru zona în lucru. În prima zi au reușit decaparea și curățarea gropilor. Câteva zile nu și-au mai făcut simțită prezența, până în dimineața zilei de miercuri, 12 iulie, când, la fel ca la precedenta intervenție, au blocat toate intrările și ieșirile din strada Milcov, fără o înștiințare prealabilă a locatarilor din zonă, privind restricționarea accesului în perimetru sau mutarea mașinilor pentru crearea unui front de lucru. În acest context, un locatar a avut “tupeul”, obraznic am putea spune, de a-i deranja pe muncitori cu o întrebare legitimă privind perioada lucrărilor și necesitatea de a bloca toată zona pentru niște plombe care puteau fi realizate într-o zi. Răspunsul nu a întârziat să apară, din partea unui individ cu o mina amenințătoare, îmbrăcat în budigăi de plajă, cu tricou Levis, ochelari de cocalar pe față și cafeaua regulamentară în mână. “Ai cam mult tupeu. Te cam f…e grija”, a replicat cocalarul, identificat de reporterii 7Est ca fiind inginerul Lungu Marian de la Citadin. A urmat un inevitabil schimb de replici între locatar și bugetar, finalizat cu o amenințare cu bătaia pe față. “Nu mă fă, că mă inflamez și o să vezi ce pățești”, a amenințat golanul de la Citadin, în timp ce muncitorii se ridicaseră rușinați și se îndreptau spre gropile pentru care veniseră. “Ia-ți hârbul de acolo că sun la Locală să ți-o ridice și o să-ți sară impresiile”, a urlat derbedeul în urma locatarului.
Angajat de la firma care truca licitații
Acest golan, originar din Pașcani, a fost livrat Citadinului de Viarom Construct SA, firma implicată în 2010 într-un scandal de proporții, atunci când un director a fost anchetat penal pentru ca a dat mită ca să măsluiască o licitație la Iași. În toamna anului 2010, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Iaşi, Gheorghe Apopii, a fost încătuşat de DNA şi băgat la închisoare, fiind acuzat că, prin intermediul unui avocat, a încercat să-i cumpere pe judecătorii de la Curtea de Apel. Conform procurorilor, pentru suma de 15.000 de euro, trei judecători de la Curtea de Apel Iaşi ar fi trebuit să dea o sentință favorabilă în cazul unei contestaţii prin care se cerea anularea unei licitaţii cu o miză de 6 milioane de euro. Firma lui Apopii, respectiv Apopii&Blumen, în asociere cu Viarom Construct SA, participase la această licitaţie, dar fusese descalificată. În cele din urmă, contestaţiile au ajuns să fie soluţionate pe calea instanţelor de judecată. Au urmat apoi arestările, printre inculpați aflându-se și Dragoş Dascălu, director al societăţii Viarom Construct SA.
Obișnuit probabil cu parandărăturile de la Viarom, acolo unde a fost un umil șef de tură, inginerașul Marian Lungu uită, cu siguranță, faptul că acum numai este plătit din șmenurile șefilor unei firme private, ci direct din buzunarele ieșenilor care au dreptul legitim de a se interesa de modul în care le sunt cheltuiți banii și de bunul mers al unor lucrări de mântuială care le aduce tot felul de restricții și deservicii. Contactat telefonic, Marius Ionescu, directorul Citadin, a declarat că va analiza situația și va dispune măsuri în consecință. Până se va lua vreo „măsură internă”, dacă vedeți pe lângă o echipă Citadin, vreun agățător în budigăi de plajă, cu tricou Levis, ochelari de cocalar pe față și cafea sub nas, cereți-i socoteală pentru că această creatură își duce zilele din banii voștri și este dator să vă ofere explicații, nu amenințări.