Locotenenții lui Sorin Oprescu. Fură și fug împreună. În Italia unul e liber, altul la închisoare

0
153

Doi oameni de încredere ai fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu l-au ajutat pe acesta să clădească o structură piramidală de stors șpăgi din această funcție publică. Au fost condamnață în același dosar, au fugit amândoi. În Italia, unul e liber, altul e în pușcărie.

Ai putea să nici nu le pronunți numele. Le-ai putea spune doar Ion și Vasile. Și n-ai greși cu nimic.

Sunt atât de anonimi încât le spui totuși pe nume doar pentru acuratețe și veridicitate.

Cornel Bogdan Popa și Romeo Albu au fost două ajutoare de nădejde ale fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu.

Pe care l-au sprijinit  să clădească o structură piramidală de colectat șpăgi folosind funcția publică.

Toți trei au fost condamnață de Justiția română pentru fapte de corupție. Oprescu a fugit în Grecia. Locotenenții săi în Italia.

În aceeași localitate. Deși au avut aceeași avocați, care le-au copiat la indigo pledoariile, cei doi au avut parte, în final, de o soartă diferită.

Fără să fie prea atenți ce li s-a pus pe masă, judecătorii italieni din Napoli au refuzat cererea autorităților române de a-i trimite pe cei doi în țară.

Piramida șpăgii

Doctorul Oprescu a operat Capitala timp de aproape patru ani. Era un primar glumeț și aparent pus pe treabă.

Procurorii l-au găsit că nu se putea opri din luat șpagă cât a fost primarul Bucureștiului.

Imaginea cu Oprescu, în urmă cu șapte ani, scos încătușat din casă de către procurorii DNA a fost una de la apogeul luptei anticorupție din România.

Una care a avut intensitatea și încrâncenarea luptei anticorupție italiene, “mani pulite”.

În final, Oprescu a fost condamnat, în mai 2022, de justiție la 10 ani și 8 luni de închisoare pentru luare de mită.

Fusese prins în flagrant luând 25.000 Euro mită. Banii erau un avans dintr-o sumă mai mare dată de administratorul unei companii care avea lucrări cu o instituție din subordinea primăriei conduse de doctorul Oprescu.

Plicul îi fusese înmânat de către Cornel Bogdan Popa. Directorul instituției pentru care firma privată executa lucrări. Care a fost, la rândul său, condamnat în acest dosar la 10 ani și șase luni de închisoare cu executare.

În structura piramidală, al cărei șef era Oprescu iar Popa unul din secunzi, s-a strecurat și omul de afaceri Romeo Albu.

Rolul acestuia era să folosească firme pentru a disimula șpăgile.

În final, Albu a primit și el o pedeapsă, în același dosar, de 6 ani de închisoare. Tot cu executare.

Fiecare avea un procent din mită. Cel mai mare era al lui Oprescu. 45%. Care a primit în total 1 milion de Euro.

Cei trei aveau și un limbaj codat: “pe câmp”, de exemplu, era casa lui Oprescu de la Ciolpani.

Când se livra mita telefoanele erau lăsate în bucătărie. Mita era cash în pungi de plastic.

Doctorul nu verifica dacă nu se ciupea din mită. Albu se ocupa de schimbul valutar.

Oprescu în Grecia, locotenenții în Italia

Nici unul din cei trei nu a mai așteptat pronunțarea definitivă a sentinței. Au fugit în afara țării.

Oprescu s-a refugiat la Atena în Grecia. Unde a fost arestat dar ulterior eliberat. Și unde a revenit la prima meserie.

Secunzii săi au ales să fugă Italia. S-au predat amândoi, în sud, în zona orașului Pozzuoli, la 100 de kilometri de orașul Napoli.

Încă este sărbătoare pe străzile din acest oraș după ce echipa de fotbal a ieșit din nou campioană a Italiei. La 33 de ani distanță de performanța similară reușit când îl avea în echipă pe legendarul Maradona.

Pozzuoli e atestat de peste 2500 de ani. E o mică localitate port. Un alt mic paradis din frumoasa Italie.

Aici s-a refugiat apostolul Pavel, unul din primii misionari creștini.

Peste câteva mii de ani, orașul a devenit gazda a doi români condamnați pentru corupție în țara natală.

În țară îi turna, afară au fugit împreună

Ceea ce frapează la cei doi oameni de nădejde ai lui Oprescu este gradul în care seamănă documentele depuse de avocatul acestora la Curtea de Apel din Napoli.

Practic și sentința acestei instanțe prin care refuză predarea celor doi către autoritățile române are pasaje întregi similare până la plagiat.

Nu te-ai fi așteptat la o asemenea asemănare izbitoare între traseul celor doi având în vedere declarațiile lui funcționarului Popa în instanțele din România împotriva tuturor din dosar. De la doctorul Oprescu, până la afaceristul Albu.

Probabil că Popa a avut această atitudine extrem de corozivă împotriva celorlalți din dosar, în speranța că va primit o pedeapsă mai ușoară. Nu a fost cazul.

„Nu mi-a spus nimeni să fac denunț, nu am fost amenințat. Am făcut-o din conștiință civică care nu a funcționat de la început pentru că am fost un dobitoc”, declara Popa în instanța de judecată din București înainte să fie condamnat.

Când menționa cu subiect și predicat, cine, cât a luat, de câte ori și în ce împrejurări.

Sentințe copy-paste

O mică analiză arată că mai mult de 80% din conținutul sentinței date de judecătorii italieni lui Albu este identic cu cel al deciziei date lui Cornel Popa.

Paragraful care se referă la momentul predării celor doi, la locul de muncă al acestora, la modul cum s-au înrădăcinat în Italia este absolut identic la amândoi.

Parcă cei doi și-ar fi petrecut ani de zile legați cu cătușe unul de celălalt.

„Și într-adevăr, în speță, din ansamblul documentației produse, reiese întemeiată propunerea de apărare potrivit căreia Popa locuiește în Italia de cel puțin cinci ani.

Din acest punct de vedere, de remarcat că rădăcinile lui Popa în Italia sunt dovedite nu numai, fără îndoială, începând cu anul 2020, la fel ca documentația produsă

(contract de împrumut de folosință a unor părți din imobil datat 21.7.2020, scrisoare din 28.12.2021 de transformare a locului de muncă din perioadă determinată în permanență, contract preliminar de închiriere din 26.11.2020, carte de identitate eliberată la 9.9.2020, carnet de sănătate cu atribuirea medicului generalist din 20.4.20. resedinta eliberata de Municipiul Pozzuoli la data de 9.2.2020),

În aceeași perioadă 2013/2017 (a se vedea nota nr. 245/2022/ae din 4.10.2022 semnată de Președintele CCIRO Italia Eugen terteleac), precum și, în sfârșit, prin împrejurările, toate acestea, luate în ansamblu. , sunt capabili să demonstreze rădăcinile lui Popa în Italia de cel puțin 5 ani, sau, după cum presupune apărarea, din perioada imediat următoare eliberării acestuia din măsura arestului la domiciliu aplicată de Autoritatea Română în septembrie 2015 și revocată în iunie 2017, momentul in care cei mentionati anterior s-au mutat in tara noastra pentru a continua colaborarea comerciala deja intreprinsa din 2013”.

Pagina 4 din sentinta lui Albu e identică cu pagina 6 din cea a lui Popa.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments