Conjurația rozaliilor! Fonduri publice fraudate la Țibănești. Peticiri pe ploaie în loc de asfaltări de 1,2 milioane de euro dați cu dedicație către Eky Sam

0
890

Firma controlată de Ioan Echimov a pus mâna pe un contract de asfaltări de peste 1,2 milioane de euro pe care îl tratează în bătaie de joc. De mai bine de o lună de zile, singura lucrare  făcută pe  DJ 248A între Glodenii Gândului și Țibănești a fost decopertarea unor porțiuni importante din carosabil și abandonarea drumului. Ulterior, au peticit gropile, pe timp de ploaie,  și au abandonat din nou șantierul. În timp ce șoferii au ajuns cu nervii până la ultimul nivel al frânei, primarul liberal din Țibănești aclamă o performanță de cumătrie, dictată de la partid –“o mai bună firmă ca asta pe Moldova, nici că este. Mă bucur că au venit ei, și nu o altă firmă”.

La începutul acestui an, Consiliul Județean Iași a alocat peste 7 milioane lei pentru asfaltarea segmentului de drum județean DJ 248A între Glodenii Gândului și Țibănești, pe o lungime de 6,1 kilometri. În urma selecției de oferte, contractual i-a fost atribuit lui Ioan Echimov, afaceristul ce controlează mai toate asfaltările în județul Iași, prin firma Eky Sam.

„Antreprenorul va purta întreaga responsabilitate pentru îndeplinirea corectă a sarcinilor descrise, iar în cazul în care, pentru realizarea responsabilităților definite în cadrul contractului și într-o fază ulterioară, acesta va avea nevoie de mai mult personal decât cel specificat în prezentul caiet de sarcini, va răspunde pentru asigurarea necesarului de resurse umane, fără a solicita costuri suplimentare. Antreprenorul va asigura personal adecvat pentru îndeplinirea sarcinilor, în acord cu cerințele minime definite în prezentul caiet de sarcini”, se arată în documentația procedurii.

Conform proiectului, pe lângă asfaltarea celor 6,1 kilometri de drum, Eky Sam mai este obligată prin contract să amenajeze 120 de accese la proprietăți (podețe) și să ridice la cotă 35 de cămine de vizitare. Durata contractului este de maximum 7 luni.

Odă de primar PNL – firma penală Eky Sam, mai profi decât Umbrărescu

Cu toate acestea, lucrarea a fost abandonată, cu utilajele pe margine, în mod repetat. Ciudat este faptul că segmente de drum dintre  Glodenii Gândului și Țibănești nu necesită intervenție, acestea  fiind modernizat cu câțiva ani în urmă, cum este de pildă sectorul de drum ce face legătura între Glodenii Gândului și Războieni.  Acest lucru nu l-a împiedicat pe constructor să decoperteze porțiuni importante din drum și să le lase în stare de abandon timp de 2 săptămâni, spre disperarea șoferilor care tranzitează această zonă. Localnicii acuză faptul că după 2 săptămâni în care mașinile au sărit prin gropi sau au făcut slalom printre acestea, constructorul a revenit asupra lucrării, dar în loc să toarne covorul asfaltic stipulat prin contract, s-a apucat de peticiri.

Nu se peticești, ci se astupă găurile după care se va veni cu asfalt pe toată lungimea drumurilor. Nu sunt asfaltator, dar așa știu că se face. Fără deranj nu se poate. Chiar azi i-am văzut la lucru, cum asfaltau  pe ploaie. Nu este lucrarea noastră, ci a celor de la Consiliul Județean, dar o mai bună firmă ca asta pe Moldova, nici că este. Mă bucur că au venit ei, și nu o altă firmă”, ne-a declarat extrem de entuziasmat primarul din Țibănești, Neculai Munteanu, având probabil temă de la partid ca să ridice osanale constructorului de casă al PNL.

Potrivit normativelor privind mixturile asfaltice executate la cald, stratul suport nu se aplică pe timp de ploaie și nici peste impurități cauzate de trafic, cum este cazul craterelor lăsate abandonate după decopertare, peste care s-a turnat direct asfalt după câteva zile, fără o curățare prealabilă, pentru a se crea prize necesară asfaltului. „Aşternerea mixturilor asfaltice se va executa la temperaturi ale stratului suport și temperatura exterioară de minimum 10oC, pe o suprafaţă uscată. Lucrările se întrerup pe vânt puternic sau ploaie şi se reiau numai după uscarea stratului suport„, se mai arată în normativul despre al cărui conținut, primarul aplaudac ar trebui să  aibă cunoștință înainte de a așterne laude mai fragile decât asfaltul celor de la Eky Sam și a aprecia turnările de asfalt pe timp de ploaie. O consecință a acestei lucrări în bătaie de joc făcute de Eky Sam va fi degradarea imediată a covorului asfaltic turnat și reapariția craterelor în carosabil, motiv pentru organizarea unei ale proceduri de licitație într-un următor mandat, și respectiv o nouă lucrare de mântuială ce va fi data cu dedicație, cel mai probabil,  tot “celei mai bune firme din Moldova”.

Schema de fraudare marca Eky Sam

Firma atât de lăudată de primarul din Țibănești, asupra afacerilor pe care le are cu statul vom reveni într-un material viitor, a fost ținută în brațe de clanurile politice zeci de ani, până când au mai intrat pe fir procurorii. În anul 2019, magistrații Curții de Apel Iași au dat o sentință prin care firma Eky Sam a fost condamnată pentru fraudă cu fonduri europene în complicitate cu funcționarii Primăriei Ion Neculce. Reamintim că firma Eky Sam și angajați ai acesteia, precum  și reprezentanții primăriei sus amintite au fost trimiși în judecată deoarece au fraudat fonduri europene alocate pentru întreținerea pășunii comunale.Angajații primăriei au băgat în buzunare fondurile europene, iar pentru a ascunde aceasta ilegalitate au folosit documente false care au fost puse la dispoziție de Eky Sam.

Firma controlată de Ioan Echimov a mai fost implicată și în alte scandaluri de-a lungul timpului. În anul 2016, Con Ted Company, firma lui Cornel Brânză, a câștigat un contract pentru asfaltarea drumului Iași-Voinești – Țibănești, în valoare de 7,2 milioane lei, cu TVA, pe un tronson de 18,6 kilometri. Atunci, Maricel Popa, fost președinte de CJ,  a iscat un întrg scandal, bătând monedă pe faptul că lucrările lui Brânză nu sunt conforme. Ulterior, Popa a anunțat rezilierea contractului cu firma lui Brânză, doar ca să-I forțeze mâna acestuia să bage ca lideri de proiect două firme de casă – Test Prima SRL din Suceava și Eky Sam, firmă către care s-au direcționat multe fonduri publice, fiind cunoscută relația de prietenie dintre Maricel Popa și Ioan Echimov. Toată această acțiune subversive a lui Popa s-a lasat cu un dosar penal instrumentat de DNA.  Imediat după debarcarea de la șefia CJ  a lui Maricel Popa, Echimov a intrat repede în gratiile noii conduceri, respectiv a lui Costel Alexe ca de, afacerile nu pot sta pe loc, iar corupția instituțională are nevoie de partea leului ca să îi fie unse rotițele.

Firma condamnată pentru fraudă, cu sediul social în strada Justiției (!?) din Târgu Frumos, a declarat în cursul anului trecut o cifră de afaceri de 114 milioane lei și un profit de aproximativ 5,8 milioane lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments