Un conflict mocnește de câțiva ani în interiorul Camerei de Comerț. Fostul președinte, Mihail Vlasov, vrea să se întoarcă la conducerea acesteia. Prin oameni de paie. Vrea să detroneze actuala conducere. Care e pusă de judecători să recupereze 10 milioane de Euro. De la Vlasov.
Fostul șef al Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihail Vlasov, și-a creat o trupă de spadasini la a doua tinerețe cu care încearcă să preia frâiele acestei instituții.
Acum este în libertate. A ispășit doar un an și două luni dintr-o sentință de 8 ani cu executare.
Fusese condamnat în 2020 că băgase adânc mâna în banii CCIR. Pentru că are o boală. A jocurilor de noroc.
Doar într-o singură seară spărsese 3 milioane de lei la casino. Din banii CCIR.
Judecătorii au stabilit că Vlasov a păgubit CCIR cu 60 de milioane de lei (circa 13 milioane Euro).
Actuala conducere trebuie să recupereze acești bani de la pensionarul Vlasov.
Care e activ. Dornic să se întoarcă la locul crimei. Din umbră.
Cina cea de taină
La doi pași de sediul impozant al CCIR de pe cheiul Dâmboviței de la Unirii patru mușchetari puciști se întâlnesc regulat.
La barul hotelului Mercure.
O clădire nou construită pe un teren viran de pe mândrul bulevard al lui Nicolae Ceaușescu: Victoria Socialismului. Redenumit Unirii.
Ultima lor întâlnire a avut loc în urmă cu mai bine de două săptămâni. Pe 18 iulie. Pe înserat.
În capul a două măsuțe rotunde reunite a tronat Vlasov secondat de cei trei puciști. Și un ajutor.
Unul vâlcean, Valentin Cismaru. Președintele Camerei de Comerț și Industrie Vâlcea.
Altul băcăuan, Doru Simovici, președintele Camerei din Bacău. Care și-a adus și directorul general, Mihai Tulbure.
Și unul sibian. Octavian Isăilă, președintele celei din Sibiu.
Primii doi au candidat anul trecut, fără succes, la șefia CCIR.
Vlasov, în silenzio stampa
I-am trimis 10 întrebări domnului Mihail Vlasov.
Care înainte să fie șef peste CCIR a fost deputat al Alianței Dreptate și Adevăr. Formată din PNL și fostul PD.
Vroiam să știu ce relație e între domnia sa și cei trei directori ai Camerei de Comerț.
Dacă e adevărat că își dorește să ajungă secretar general al CCIR.
Nu poate fi președinte pentru că, prin decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție îi este interzis să ocupe o funcție publică aleasă până în 2028.
Dar un președinte prietenos, îl poate numit secretar general. De unde poate controla bugetul de 10 milioane de Euro anual al instituției.
Aș mai fi vrut să știu de la domnul Vlasov din ce trăiește, dacă a renunțat la drogul jocurilor de noroc care l-a împins să parieze într-o singură noapte 3 milioane de lei din bugetul CCIR. Pe când conducea această instituție.
Împăratul, așa cum era poreclit Vlasov, nu ne-a răspuns încă. Dacă o va face vom publica răspunsurile domniei sale.
Plângere la DNA
Dar pentru ce se ceartă?
Cei trei comeseni ai lui Vlasov au depus, anul acesta în februarie, o plângere la DNA. În care acuzau actuala conducere a CCIR că a devalizat CCIR întocmai ca predecesorul său, Mihail Vlasov.
Cu care cei trei se întâlnesc în mod regulat. Și în ai cărui oameni de paie se transformă.
Nici unul din cei trei spadasini de-ai lui Vlasov nu a răspuns întrebărilor Newsweek România.
I-am întrebat care e relația lor cu Vlasov, de câte ori se întâlnesc și dacă l-ar sprijini pe acesta pentru o funcție în CCIR.
Dintre cei trei, doar șeful Camerei de Comerț din Vâlcea ne-a oferit un feedback. Nu și răspunsurile la întrebările noastre.
Deși se întâlnesc în privat cu Vlasov, în actele oficiale consideră că acesta a prejudiciat CCIR.
Precum actuala conducere pe care o acuză într-o plângere la DNA că și-a însușit nelegal indemnizații:
“În perioada 10.11.2017-14.12.2022, patrimoniul Camerei de Comerț și Industrie a României a fost devalizat de o sumă extrem de important, de aproximativ 25.759.600 lei (peste 5 milioane Euro) prin însușirea nelegală a acestei sume și folosirea în interes personal, de un grup de persoane fizice constituit cu scopul de a obține foloase materiale, pe care le-au și obținut și însușit.
Persoana fizică Daraban Mihai, în calitate de reprezentant al titularului funcției de președinte al CCIR și-a folosit influența și autoritatea de conducător al persoanei juridice nonprofit în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, identic cu predecesorul său Vlasov Mihai, care deținea aceeași poziție în conducerea CCIR în perioada 2008-2014 și mai mult decât acesta, Daraban Mihai a constituit un grup infracțional organizat alături de persoane fizice care reprezentau titularii funcțiilor de membri ai Biroului de Conducere, de vicepreședinte CCIR și de reprezentanți în Colegiul de Conducere, au luat decizii pentru a-și atinge scopul însușirii nelegale a sumelor din patrimonial CCIR, prin inventarea unor indemnizații nelegale și de a-și însuși nelegal sumele din indemnizațiile legale prevăzute de Legea 335/2007 acordate de legiuitor membrilor Colegiului de Conducere (…).”
Cei trei șefi de camera de comerț din Sibiu, Vâlcea și Bacău îi mai acuză și pe alți zece președinți de camere județene de industrie și agricultură că ar fi încasat nelegal milioane de lei. Prin același mecanism.