Un român se află în spatele unor lideri politici influenți, în special din zona est europeană și din Africa. Este consultant politic, dar a fost și consilier al Vioricăi Dăncilă. Numele său este legat și de foști ofițeri de informații americani.
Numele consultantului politic Anton Pisaroglu se leagă de numeroși lideri politici și persoane cu influență din lume, în special din zona est europeană și din Africa. Anton Pisaroglu a apărut de mai multe ori în apropierea unor președinți controversați din Africa, prezența lui pe continent fiind o constantă de-a lungul anilor.
Pisaroglu a ieșit din anonimat odată cu numirea sa în funcția de consilier al Vioricăi Dăncilă, prim-ministru al României și candidat din partea Partidului Social Democrat la alegerile prezidențiale din anul 2019. Atunci au ieșit la iveală mai multe dedesubturi ale afacerilor consultantului politic Anton Pisaroglu.
Contract de 2 milioane de euro pe lună cu PSD
Pisaroglu a avut un contract de nu mai puțin de 2 milioane de euro pe lună cu PSD, iar după încheierea campaniei prezidențiale, consultantul politic a declarat că Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD, nu ar mai fi fost de acord să plătească datoriile restante. Nici în prezent nu se știe dacă datoriile au fost achitate sau nu.
Afaceri cu ofițeri de informații și afaceriști controversați
Înainte de începerea campaniei prezidențiale din toamna anului 2019 au apărut mai multe dezvăluiri despre legăturile pe care Pisaroglu le are cu Alan Blaine Stone, ofițer al NSA (National Security Agency) care anterior a lucrat la Pentagon, Marshall Comins, consultant politic cu o experiență bogată în spațiul ex-sovietic, Rusia și Eurasia, Frank Timiș, omul de afaceri implicat în proiectul de exploatare de la Roșia Montană și alții.
Anton Pisaroglu, Marshall Comins și Alan Blaine Stone, parteneri în board-ul Stone Strategic Solutions
Alan Blaine Stone a fost partener de afaceri cu Elliott Broidy, fundraiser-ul și prietenul apropiat al fostului președinte american Donald Trump.
Frank Timiș este un personaj controversat, cu afaceri peste tot în lume, inclusiv pe continentul african. El a devenit cunoscut opiniei publice odată cu proiectul minier pe care l-a inițiat la Roșia Montană, și care a generat proteste masive în România.
Alături de un temut general din Sudan
Activitatea lui Anton Pisaroglu nu se leagă numai de nume cunoscute din zona de business și din politică, ci și de evenimente importante din diverse țări și zone ale globului.
Românul a apărut, de-a lungul anilor, în momente cheie din Europa, Africa și Caucaz, însă nu se știu multe lucruri despre întreaga activitate a consultantului politic.
Anton Pisaroglu a fost consultantul politic al vicepreședintelui Sudanului, temutul general Mohamed Hamdan Dagalo, conform unor surse oficale, iar consultantul politic nu a confirmat, dar nici nu a infirmat acest lucru.
Dagalo este și comandantul RSF, Rapid Support Forces, organizația paramilitară care este implicată în numeroase scandaluri legate de intervențiile în forță pe care le-a desfășurat de-a lungul timpului în Sudan.
În 2019, RSF, servind intereselor militare și politice ale conducătorului său, a jucat un rol important în acțiunea militară care l-a îndepărtat pe Omar al-Bashir de la putere, iar în 2021 și 2023 s-a implicat în loviturile de stat. Anton Pisaroglu a acordat un interviu în presa din Africa (link) despre evenimentele din Sudan.
n spatele unui președinte înlăturat prin lovitură de stat
Numele lui Anton Pisaroglu se leagă și de cel al fostului președinte din Guineea, Alpha Condé, care a fost înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat.
În septembrie 2021, Pisaroglu a confirmat faptul că a lucrat cu Alpha Condé în 2019 și în 2020: „Îl cunosc pe președintele Alpha Condé. Împreună cu un alt consultant politic român, am lucrat cu președintele Condé și cu echipa lui, în 2019 și în 2020. (…) Nu voi intra în detalii referitoare la colaborarea cu președintele Alpha Condé, dar menționez faptul că eforturile noastre s-au îndreptat întotdeauna către obținerea unui deznodământ pașnic.
Am fost conștienți de riscul de violență politică din Guineea și ne-am dat seamă că trebuie să depunem eforturi serioase și susținute pentru a evita conflictul”, a declarat, la acea vreme, Pisaroglu.
Șef de campanie al unui candidat la președinția Madagascarului
Anton Pisaroglu, Siteny Randrianasoloniaiko și prim-ministrul Qatarulu Foto: Facebook
În prezent, Anton Pisaroglu este consultantul politic și șeful de campanie al lui Siteny Randrianasoloniaiko, un cunoscut om politic din Madagascar, președintele Federației Africane de Judo, care candidează pentru funcția de președinte al țării în alegerile prezidențiale de anul acesta. Siteny Randrianasoloniaiko a făcut chiar și o vizită în România, însoțit, desigur, de Anton Pisaroglu.
Informații despre vizita politicianului din Madagascar au apărut și în presa (link) din România, într-un articol care detaliază motivele vizitei. Trebuie subliniat și că Madagascar este țara în care a fost arestat și l-a expulzat pe Radu Mazăre, fostul primar al Constanței.
Apropiat al lui Hunter Biden
Pe lângă legăturile pe care Anton Pisaroglu le-a avut de-a lungul anilor cu lideri din Africa, consultantul român a apărut, la un moment dat, cu Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, Mirek Topolanek, fostul prim-ministru al Cehiei, Aleksander Kwasniewski, fostul președinte al Poloniei, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul din Qatar. De asemenea, Anton Pisaroglu ar fi un apropiat al lui Hunter Biden, fiul președintelui american Joe Biden, conform Gândul.
Benjamin Netanyahu, prim-ministrul Israelului, Miri Ragev, general în rezervă și ministrul transporturilor din Israel, și Anton Pisaroglu Foto: Facebook
De altfel, Anton Pisaroglu ar fi în spatele achiziției americane a unei fabrici de muniție de la Drăgășani, din România, conform Gazeta de Cluj.
Interesantă este și implicarea lui Pisaroglu în cazul deputatului fugar Cristian Rizea. Acesta a declarat că Pisaroglu ar fi fost în Chișinău, spunând că a venit să negocieze arestarea lui, acest lucru întâmplându-se chiar în mijlocul alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. La scurt timp, Cristian Rizea a fost arestat.
Implicat în protestele din Georgia
Anton Pisaroglu și partenerul său de afaceri, Marshall Comins, au fost implicați în protestele recente din Georgia, iar Comins a fost declarat „persona non grata”, conform afirmațiilor făcute chiar de șeful serviciului de informații din Georgia, și expulzat din țară de către autoritățile georgiene pro-ruse.
Contactat de Newsweek România, Anton Pisaroglu nu a confirmat, dar nici nu a infirmat informațiile prezentate în acest articol.