Ministrul Economiei își trimite Corpul de Control la ISCIR, după tragedia de la Crevedia. Instituția a fost condusă de directori cercetați penal

0
284

Ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, anunţă că a cerut Corpului de Control să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziilor din Crevedia, iar din documentele prezentate de instituţie a reieşit că acolo nu figurează nicio instalaţie autorizată ISCIR.

”Din datele prezentate de către ISCIR până la acest moment, orice instalaţie de tip SKID care ar fi putut exista în momentul exploziei pe amplasamentul de la Crevedia a funcţionat ilegal”, a precizat Oprea.

”Am dispus corpului de control de la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului să verifice la Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat – ISCIR dacă au existat instalaţii autorizate de distribuţie GPL la locul exploziei din Crevedia sau dacă au fost înregistrate sesizări ori informări cu privire la activităţi neautorizate.

De asemenea vom verifica toate acţiunile de control efectuate de către ISCIR la nivel naţional cu privire la autorizarea instalaţiilor GPL”, a arătat Oprea, duminică, într-o postare pe Facebook.

Fapte penale

De-a lungul timpului, ISCIR a avut directori care au fost cercetați pentru fapte penale. Unul dintre ei este Ioana Timofte, nepoata fostului șef SRI, lider de grup infracțional. A delapidat CNCIR cu aproape 10 milioane de lei.

Directoarea Companiei pentru Controlul Cazanelor (CNCIR), Ioana Timofte, care este nepoata fostului director SRI Radu Timofte, a donat anul trecut mamei sale un penthouse din Bucuresti in valoare de 500.000 de euro, doua case si doua terenuri intravilane.

Ioana Timofte a fost pusa sub acuzare de procurorii DIICOT, in mai 2023, pentru constituire de grup infractional organizat intr-un dosar cu prejudiciu de aproximativ 2 milioane de euro. Genti, pungi si saci cu bani presupus delapidati apar in inregistrarile ambientale facute de procurorii DIICOT in birourile directorilor de la Compania Nationala pentru Controlul Cazanelor, Instalatiilor de Ridicat si Recipientelor sub Presiune (ISCIR) din subordinea Ministerului Energiei, se arata in ordonanta DIICOT de incepere a urmaririi penale.

Conform declaratiei de avere depusa anul acesta si citata de cotidianul Reporter de Iasi, Ioana Timofte a mentionat faptul ca mai detine doua autoturisme (Mercedes si Volkswagen), 40.000 de euro si 52.000 de lei in conturi, bijuterii in valoare de 80.000 de euro si datorii de circa 110.000 de euro. La capitolul venituri pe anul fiscal 2022, ea a mentionat 716.778 lei de la ISCIR, parte salariu, parte bonus primit in calitate de sefa a institutiei.

MITĂ LA CONDUCEREA ISCIR

Șeful Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (I.S.C.I.R.) este cercetat penal pentru luare de mită, după ce le-ar fi cerut bani şefilor din teritoriu, pentru a-i menţine în funcţii.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 8 iunie, faţă de inculpatul Viorel Părpăneaţă.
În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

„Pe data de 20 mai 2022, în cadrul unei şedinţe de management organizată la un hotel din Sinaia, jud. Prahova, inculpatul Viorel Părpăneaţă, ar fi pretins de la fiecare dintre şefii inspecţiilor teritoriale din cadrul I.S.C.I.R. câte 1.000 de euro lunar pentru menţinerea lor în funcţie şi ar fi lăsat totodată să se înţeleagă că, dacă inspectorii şefi nu sunt de acord cu această solicitare, vor fi demişi (revocaţi) şi vor fi numiţi alţi inspectori şefi. Ulterior, la data de 08 iunie 2022, inculpatul Părpăneaţă Viorel ar fi primit de la unul dintre inspectorii şefi din teritoriu suma de 5.000 de lei”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments