Prima zi de școală e cea mai importantă zi din an pentru elevi și părinți, o zi plină de emoții și bucurii indiferent de vârstă. Tinerii din ziua de azi nu ar recunoaște nimic din tiparul vremurilor comuniste.
Manualele unice, uniforma obligatorie sau munca patriotică pe câmp erau la ordinea zilei în viața elevilor din comunism, spre deosebire de tinerii din ziua de azi care trăiesc cu totul o altă eră.
Cum arăta prima zi de școală în comunism
Potrivit Alba24, înainte de 1989 elevii care nu aveau carnetul de note la ei nu puteau să intre în școală. Școala nu era doar școală ci și muncă patriotică, muncă la strung și atelier. De asemenea, organizații precum ”Șoimii patriei”, ”Pionierii” și ”UTC-iștii” îndoctrinau tinerii și îi pliau spre viziunea Partidului Comunist Român. Desigur, unii ar putea considera acest lucru benefic, în condițiile în care elevii erau educați în spiritul respectului față de țară și poprul român.
Poza tovarășului nu putea să lipsească deasupra catedrei, însă la fel erau omniprezente și uniformele școlare, abecedarele cu texte patriotice sau sesiunile de muncă pe câmp.
Pe vremea comunismului ceaușist, anul școlar era împărțit în trei semestre, existând o structură total diferită față de cea din prezent. În clasa a VIII-a, elevii susțineau un examen de admitere la un liceu, urmând să susțină examenul de treapta I pentru a ajunge în clasa a XI-a.
Pe modelul din Coreea de Nord, Ceaușescu a ținut să militarizeze școala, potrivit sursei citate. De la patru ani, cei mici ajungeau să fie ”șoimi ai patriei”. Fetițele purtau fustiță albastră, bluză portocalie cu epoleți, precum și fundă roșie cu tricolor, pălărie albastră și ciorapi albi.
Băieții aveau pantaloni albaștri, bluză portocalie cu ecuson, fundă roșie cu tricolor și șapcă albastră. Printre îndatoririle acestora se număra ”cunoaşterea Drapelului PCR, recunoaşterea portretului tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi al tovarăşei Elena Ceauşescu”.
La 14 ani, copiii ajungeau ”pionieri”, din clasa a II-a. Pentru acest lucru trebuia depus un jurământ: ”Eu, intrând în rândurile Organizaţiei Pionierilor, mă angajez să-mi iubesc patria, să învaţ bine, să fiu harnic si disciplinat, să cinstesc cravata rosie cu tricolor”. Uniforma pionierilor e cunoscută de toată lumea: cravată roșie cu inel, cămașă albă, fustă sau pantaloni negri.
La liceul, adolescenții aleși pe sprânceană, intrau în ”Uniunea Tineretului Comunist”. Aici aveau acces doar elevii cu ”merite deosebite la învățătură”. Orice gest nesăbuit putea duce la excluderea din UTC, care era sinonimă cu excluderea din societate. Aceasta era consecința unui fapt extrem de grav care atrăgea atenția Securității.
De asemenea, pentru școala comunistă carnetul de note era sfânt și trebuie păstrat cu mare grijă de părinți. Spre deosebire de 2022, manualele aveau format unic și erau gratuite. Desigur, manualul se deschidea cu fotografia lui Nicolae Ceaușescu.