Statul nu are bani momentan pentru sustinerea sistemelor de termoficare din municipii. Mihai Chirica: „Vestea buna este ca autoritatile locale se pot imprumuta!”

0
51

Primarii de municipii s-au intalnit ieri cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja cu care au discutat despre modalitățile de susținere a funcționării sistemului de termoficare din municipii ȋn iarna 2023-2024.

În legătură cu susținerea financiară primarii au solicitat o abordare similară cu cea din iarna 2022-2023, în sensul compensării unei parti din prețul combustibilului utilizat, acordarea unui sprijin privind constituirea stocului de combustibil necesar începerii furnizării agentului termic, precum și a unui procent din costul gigacaloriei, că măsură echitabila pentru toate unitățile administrativ teritoriale.

în acest moment în bugetul de stat nu există sume alocate pentru a răspunde acestor solicitări, Guvernul intervenind prin aprobarea OUG nr. 41/2023, prin care se permite garantarea de către UAT a unor împrumuturi făcute de prestatorii de servicii din care să se achiziționeze combustibilul necesar funcționării centralelor termice.

Urmează ca pe măsura evidențierii sumelor necesare sistemului de încălzire, acestea să se aibă în vedere la rectificările bugetare din anul acesta.

Primarii de municipii au insistat asupra faptului că este necesară găsirea rapidă a unor soluții de susținere financiară a sistemului de termoficare pentru că iarna se apropie și furnizorii de combustibil (gaz, cărbune, păcură, biomasa) fac deja presiuni condiționând livrarea acestuia de efectuarea de plăti în avans.

Primarii au hotărât ca demersurile în acest domeniu să continue la nivelul Primului Ministru și a miniștrilor de resort.

„Noi am cerut in mod expres ca statul sa sustina aceste sisteme de termoficare cu alocarea unor resurse financiare. Am reiterat modelul de anul trecut cu sustinerea facturilor pe combustibil cu 50 la suta si am reiterat faptul ca aceasta repartitie a fondurilor sa fie echitabila, pe specificul si in functie de potentialul financiar al fiecarei comunitati dar si de numarul locuitorilor. Acest memoriu s-a intocmit ieri si a fost inaintat primului ministru, ministrului de finante, ministrului energiei, ministrul dezvoltarii. Vom continua discutiile dar vestea buna este ca autoritatile locala se pot imprumuta pentru sustinerea termoficarii in iarna care urmeaza, lucru care nu a mai fost posibil in ultimii 20 ani”, a mentionat Mihai Chirica.

Sebastian Burduja  a prezentat o serie de oportunități cu privire la finanțarea unor investiții de modernizare, retehnologizare, atât a centralelor, cât și a rețelelor de termoficare care să vină în sprijinul unităților administrativ teritoriale în care funcționează sistemul de încălzire centralizată.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentIasul a castigat in instanta un litigiu cu Miroslava fata de zona de ses a Bahluiului
Articolul următorInterlopul Flavius Vagabontu a fost arestat in Bacau, va fi expulzat in Franta pentru a face puscarie. Banda lui a scos peste un milion de euro din alba-neagra la Paris
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments