În loc să elimine pensiile speciale, coaliția PSD-PNL a încercat să fure pensiile private ale românilor!

0
52

Discuția inițială despre eliminarea pensiilor speciale a fost înlocuită, în coaliția PSD-PNL, de încercarea ca banii din Pilonul II de pensii să fie naționalizați. Planul jafului a fost descoperit marți dimineața, când parlamentarii au primit lista amendamentelor la legea privind creșterea birurilor pentru populație. Guvernul urma să-și asume răspunderea pe proiectul de lege, iar între amendamente era strecurată și naționalizarea Pilonului II de pensii.

A izbucnit un imens scandal, iar, premierul Marcel Ciolacu (PSD), prins asupra faptului, a negat vehement că ar fi existat vreodată vreo discuție despre acest subiect. Numai câteva ore mai târziu, ministrul Marcel Boloș (PNL), de la Finanțe, a confirmat că se știa despre propunere de o lună! Reacția vehementă a opiniei publice a determinat Guvernul să renunțe la amendament. Pentru moment.

De peste un an, opinia publică din România, partidele din opoziție și Comisia Europeană presează coaliția PSD-PNL și pe președintele Klaus Iohannis să renunțe la pensiile speciale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au făcut scut în fața acestei cerințe, refuzând-o cu obstinație până la momentul în care au pus în pericol pierderea miliardelor din PNRR.

De la această discuție, coaliția PSD-PNL a trecut însă, în secret, la un alt plan: acela de a fura banilor pe care românii i-au strâns în pensiile private din Pilonul II. Varianta naționalizării banilor din Pilonul II nu e nouă, a mai fost încercată în PSD și în trecut, când la conducerea partidului era Liviu Dragnea.

Întrebat marți, la sosirea în Parlament, despre planul de a naționaliza Pilonul II de pensii, Marcel Ciolacu a pretins: „Niciodată în coaliție, eu sau domnul Nicolae Ciucă, nu am vorbit despre un amendament la Pilonul II de pensii. Și cu asta am încheiat discuția! Niciodată înseamnă niciodată! Înseamnă nici măcar acum o lună, nici alaltăieri, nici astăzi. Nu a fost vreo discuție despre Pilonul II de pensii, nu s-a vorbit nici despre impozitare, nici despre supraimpozitare. E tâmpenie să supraimpozitezi. Dacă aveți informații de la cineva, acel cineva să vină să vă spună dacă a discutat cu mine sau cu Nicolae Ciucă. Eu, astăzi, am trecut prin Guvern, amendamentele convenite la prânz cu domnul Nicolae Ciucă”.

Doar că, numai câteva ore mai târziu, ministrul de Finanțe al României, Marcel Boloș, avea să confirme la Antena 3 că discuția despre naționalizarea Pilonului II de pensii chiar a existat în coaliția PSD-PNL, propunerea fiind făcută acum o lună! Miza sunt 103 miliarde lei, banii privați ai românilor cu care partidele aflate la coaliție ar putea astupa deficitul bugetar creat de risipa bugetară și de erorile comise astă-iarnă de Adrian Câciu, omul lui Ciolacu și Dan Voiculescu care a fost ministru de Finanțe până astă-vară.

Marcel Boloș a dezvăluit că propunerea a venit de la Daniela Pescaru, secretar de stat la Finanțe: „Gândindu-mă la atribuţiile şi responsabilităţile pe care le are un secretar de stat, nu ştiu cum a ajuns să facă amendament. Nu cred, fiind un text care a ajuns în forma, se pare, cerută pentru amendamente, nu cred într-o asemenea acţiune, este soră cu nebunia şi acele active nete care sunt ale oamenilor acolo rămân, în fondurile de pensii private, sunt 103 miliarde lei care sunt în aceste fonduri de pensii private şi discutăm despre un număr de 8,3 milioane de oameni. (…) Trebuie să mărturisesc, acest amendament nu a urmat calea oficială, deci practic el nu a ajuns să fie discutat în comisii, eu nu ştiu să fi ajuns în comisiile parlamentare şi, recunosc, nu cunosc aceste proceduri parlamentare”.

Din explicațiile date de actualul ministru de Finanțe se înțelege, printre rânduri, că ideea naționalizării pensiilor private nu putea să vină de la secretara de stat care a făcut propunerea – deci Daniela Pescaru a executat doar ordinul cuiva mai sus-pus. În același timp, Boloș spune că nu vrea să știe cine a stat în spatele propunerii, dar că nu o poate demite pe Daniela Pescaru pentru că aceasta e decizia lui Marcel Ciolacu! Indirect, se furnizează astfel și pista care duce către adevăratul autor al propunerii de a fura banii pe care românii i-au strâns în Pilonul II de pensii.

Marcel Boloș: „Nu cunosc detaliile întregii poveşti şi nici nu vreau să le cunosc, pentru că o astfel de măsură nu cred că poate fi pusă în discuţie şi poate fi pusă în aplicare. Aici discutăm de active nete de peste 100 de miliarde de lei, nu s-a pus niciodată în discuţie (…) E jenant să întreb aceste lucruri care ţin de acţiunile individuale. (…) Nu pot eu să o demit (pe secretara de stat Daniela Pescaru – n. red.), e atributul domnului prim-ministru. Dacă era un lucru care îl discutam şi care – vă mărturisesc că subiectul a fost discutat cu aproximativ o lună în urmă în coaliţia de guvernare şi a ajuns tot în abordarea, să zic aşa, de respingere a acestei idei, şi am crezut că lucrurile s-au potolit şi că urmăm calea cea bună. Măsurile discutate au fost diverse, dar asta nu înseamnă că orice bazaconie discutată, sau inflaţie de idei, cum le-am spus adesea, la masa de lucru a coaliţiei, a fost şi dusă la bun sfârşit”.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments