Un procuror prahovean care fusese cercetat de DNA într-un dosar al fugarului Sebastian Ghiță, promovat șef peste dosarele de mediu la Parchetul General. Aurelian Mihăilă a fost achitat după ce controversata Secție Specială a refuzat să facă apel

0
107

Secția pentru procurori a CSM a aprobat marți delegarea în funcția de procuror șef al Biroului de combatere a infracțiunilor de mediu din Parchetul General a procurorului Aurelian Constantin Mihăilă, actual procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, potrivit ordinii de zi a CSM.

Mihăilă a fost cercetat de DNA și trimis în judecată în iunie 2016 într-un dosar care îl avea în centru pe Sebastian Ghiță, pe atunci deputat, ulterior fugit în Serbia. Ghiță era acuzat de mai multe infracțiuni: două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare a banilor, șantaj.

În acel dosar, procurorul Aurelian Mihăilă era acuzat de DNA de două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, precum și de cercetare abuzivă. Mai precis, DNA susținea că Mihăilă i-ar fi permis unui ofițer de poliţie accesul la informaţii secrete pentru ca acesta să promoveze în funcţii de conducere în Poliție.

În martie 2016, Aurelian Mihăilă a fost arestat preventiv, apoi plasat sub control judiciar de către DNA în dosarul lui Ghiță.

În iunie 2018, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a achitat în primă instanță atât pe procurorul Aurelian Mihăilă, cât și pe Sebastian Ghiță. Procurorii DNA au făcut apel, dar Secţia Specială (celebra SIIJ controlată de Gheorghe Stan și Adina Florea) au retras apelul DNA. Consecința deciziei SIIJ a fost că sentinţa de achitare de la fond a rămas definitivă.

În esență, Ghiță a fost achitat de prima instanță după ce instanța de fond a înlăturat o serie de probe, motivând că au fost administrate neloial, după cum a scris G4Media la acel moment.

Procurorii își bazau acuzațiile în principal pe mărturiile fostului deputat PSD, Vlad Cosma, și ale lui Răzvan Alexe. Aceștia au dat declarații împotriva lui Ghiță, atât în calitate de martori, cât și în calitate de martori cu identitate protejată (altă identitate). Cu alte cuvinte, ce nu le-au putut spune procurorilor ca martori cu identitate reală, de frica lui Ghiță, le-au declarat ca martori cu identitate protejată.

Context

Parchetul General e condus de procurorul-șef Alex Florența, propus în funcție de fostul ministru Cătălin Predoiu.

Aurelian Mihăilă va gestiona din noua funcție toate dosarele privind infracțiunile de mediu din România, în condițiile în care mai multe autorități, printre care și SRI în ultimul raport public de activitate (2020) au avertizat că grupări de criminalitate organizate activează în acest domeniu.

România se confruntă cu probleme majore de mediu din cauza grupărilor de infractori care ard sau depozitează ilegal diferite tipuri de deșeuri produse în România sau importate.

 

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments