Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” sărbătorește miercuri, 25 octombrie, 75 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică

0
56

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) va sărbători miercuri, 25 octombrie 2023, împlinirea a 75 de ani de la înființarea Facultății de Mecanică. Aniversarea vine deja într-un an festiv, în care TUIASI va aniversa 210 ani de la momentul nașterii învățământul ingineresc în România, când învățatul Gheorghe Asachi a ținut primele cursuri de inginerie în limba română.

Manifestarea de miercuri, ora 10.00, va fi organizată sub umbrela unei „Sesiuni aniversare” coordonată de cele trei facultăți cu profil mecanic de la TUIASI: Facultatea de Mecanică, Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial și Facultatea de Știința și Ingineria Materialelor. Evenimentul va avea loc în Aula Magna „Carmen Sylva” din Iași.

Momentul aniversar marchează publicarea în Monitorul Oficial nr.249 (Partea I) din 26 octombrie 1948 a Hotărârii Ministerului Învățământului Public privind înființarea Institutului Politehnic „Gh. Asachi” din Iași.

„Astăzi, Politehnica ieșeană se sprijină pe 11 piloni, toți susținând o boltă care se rotește în jurul creatorului, Gheorghe Asachi. Piloni care, asemeni lui Atlas susținând Pământul, asigură echilibru, trăinicie și putere universității. Între acești piloni, Facultățile de Mecanică, Construcții de Mașini și Management Industrial și Știința și Ingineria Materialelor reprezintă triada care contribuie prin tradiție, continuitate, coerență și viitor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Cu această ocazie va fi publicat și volumul omagial „75 de ani de învățământ ingineresc în domeniul mecanic la Iași”, coordonat de prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru, de la Facultatea de Mecanică.

„Volumul cuprinde o introducere în care domnul profesor Mihai Gafițanu, fost rector al TUIASI, vorbește despre evoluția Facultății de Mecanică, dar sunt prezentate și documentele care au stat la baza înființării Institutului Politehnic, structurile organizatorice și oamenii care au condus facultățile acestui institut din 1948 și până în prezent. Volumul se încheie cu un capitol «IN MEMORIAM» în care am adunat evocări ale majorității profesorilor din cele trei facultăți care au avut funcții în catedre, facultate sau universitate și care nu mai sunt printre noi”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dumitru Olaru.

Cu aceeași ocazie universitatea va mai găzdui și două evenimente științifice importante: lucrările Consorțiului Facultăților de Inginerie Mecanică și Industrială din România, precum și lucrările Simpozionului Internațional Cucuteni 5000 – Redivivus „Nicolae Dabija”, ajuns la cea de-a XVIII-a ediție.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments