48.000 euro de la Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje fără impact

0
75

48.000 euro a dat Departamentul pentru Republica Moldova, condus de un liberal, pentru 5 reportaje video la care nu se uită nimeni, produse prin intermediul unui site deținut de un fost angajat al Ministerului de Interne și partener cu Silviu Mânăstire, secretar general adjunct al PNL.

Legătură dintre PS News, Silviu Mânăstire și Ministerul de Interne

Agenția de presă Rnews SRL, firma care editează publicația online PS News, a obținut de la Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, anul acesta, un contract în valoare de 240.000 lei. Pentru acești bani, PS News a publicat cinci reportaje video fără impact la public, cu tentă unionistă, realizate împreună cu postul de televiziune din Chișinău Realitatea MD.

Canalul de televiziune este deținut de Dumitru Țîră, care în trecut a avut și funcția de director al Publika TV, postul oligarhului Vlad Plahotniuc.

Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, condus de penelistul Adrian Dupu, a acordat în acest an, 56 de finanțări nerambursabile unor fundații, unități de cult și ONG-uri din țară și din afara frontierelor României în programul „proiecte și acțiuni în sprijinul cetățenilor din Republica Moldova având ca obiectiv consolidarea comunității de limbă, cultură, religie, spiritualitate și istorie care stă la baza relației României cu Republica Moldova”.

Printre proiectele câștigătoare se numără și cel al Agenției de Presă Rnews SRL, deținută de Cornel Ștefan Stănilă.

Această agenție a fost înființată de Ion Dumitru Relu, cel care l-a înlocuit pe Codruț Marta ca administrator special la lichidarea Realitatea, fost partener de afaceri cu Cozmin Gușă și Silviu Mânăstire, potrivit Buletin de București.

În prezent, agenția este deținută de Cornel Ștefan Stănilă, fost angajat al Ministerului de Interne (MAI), care se prezintă pe Linkedin drept analist de informații.

Contactat telefonic de PRESShub și întrebat dacă a lucrat în serviciul secret al MAI, Cornel Stănilă nu a dorit să ofere un răspuns clar.

În anul 2021, agenția de presă deținută de acesta a primit din partea PNL 65.000 euro din bugetul partidului alocat propagandei de presă, potrivit Europa Liberă.

Criterii neclare de acordare a banilor

Deși obiectivul statului român este de a sprijini cetățenii Republicii Moldova prin aceste fonduri nerambursabile, nu este clar de ce proiectul site-ului PS News a fost admis, iar altele au fost respinse.

Mai exact nu sunt clare criteriile de selecție ale Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

De pildă, nu este clar – în baza criteriilor de selecție sau ghidului de evaluare – de ce proiectul săptămânalului independent de investigații Ziarul de Gardă din Republica Moldova a fost respins, dar proiectul PS News a fost admis.

Am solicitat Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova să explice criteriile în baza cărora au fost declarate admise/respinse aceste proiecte, însă am primit un răspuns prea general pentru a înțelege selecția proiectelor.

Criteriile de evaluare ale proiectelor dedicate mass-media pot fi citite aici.

L-am contactat telefonic pe Ștefan Stănilă pentru a explica în ce a constat proiectul câștigat de firma sa, câte articole a publicat PS News în cadrul acestui proiect și cum a fost gândit el în detaliu.

Stănilă s-a arătat refractar în a oferi explicații și ne-a sugerat să stăm de vorbă cu managerului proiectului. Întrebat cine este managerul proiectului și dacă îmi poate oferi un contact al lui, fostul angajat MAI nu a dorit să ofere un contact și a cerut să întrerupem dialogul telefonic.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentInspecția Judiciară o cercetează disciplinar, a 5-a oară, pe judecătoarea care l-a condamnat pe Sorin Oprescu
Articolul următorFamilia unui pacient in varsta de 41 de ani aflat in moarte cerebrala la Spitalul „Sf.Spiridon” din Iasi a gasit puterea de a oferi altor familii şansa de a-i avea pe cei dragi alături
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments