EXONIA a preluat în bloc activele imobiliare ale fostului mare combinat de panificație ieșean, administrat anterior de Vel Pitar și deținut de VP Terenuri, parte a fondului american de investiții Broadhurst NCH Capital. Compania vrea să-l transforme în cea mai mare fabrică de ambalaje biodegradabile din Europa de Est, în urma unor investiții de peste 14 milioane de euro.
EXONIA transformă cel mai mare combinat de panificație din nord estul României, în probabil cea mai mare fabrică de ambalaje biodegradabile din hârtie din Europa de Est.
Deși nu au dorit să facă publică valoarea la care au fost cumpărate activele, reprezentanții Exonia au transmis la solicitarea Economica.net că că montajul instalațiilor va necesita un buget de circa 1,5 milioane de euro euro, iar în imobilele respective vor funcționa noi linii tehnologice, a căror valoare cumulată va ajunge la circa șase milioane de euro.
Ziarul de Iași scrie că valoarea tranzacției este de 7 milioane de euro. În total, investiția în noua fabrică ar fi de 14,5 milioane de euro.
Compania a cumpărat platforma industrială care are o suprafață de aproape 30.000 mp și care cuprinde și hale industriale de mari dimensiuni de peste 7.000 mp, aflate chiar în vecinătatea fabricii EXONIA, de pe Bdul. Calea Chișinăului din Iași.
Prin această extindere, EXONIA va avea la dispoziție cumulat aproape un hectar de hale amplasate pe aproximativ 5 hectare de platforme, utilizate pentru activități de depozitare și logistică.
Dezvoltarea celei mai mari fabrici de ambalaje biodegradabile la Iași îi va permite producătorului accesul spre Europa de Vest prin viitoarea autostradă, dar îi va deschide și porțile spre SUA și Orientul Mijlociu, piețe spre care produsele vor fi trimise prin portul Constanța. În plus, fabrica este aproape și de Ucraina, o piață despre care reprezentații companiei spun că va genera un consum consistent atunci se va termina războiul, consum generat de susținerea financiară pentru reconstrucție pe care îl vor primii vecinii noștri.
”Noile spații de producție extrem de generoase, în care vor fi montate în primul semestru al anului următor linii tehnologice de ultimă generație aflate în faza finală a producției lor în Germania, vor oferi afacerilor EXONIA impulsul și resursele necesare, pentru susținerea planului de dezvoltare strategică elaborat în prima parte a anului 2022”, spune Tiberiu Stoian, fondator al grupului Exonia.
Fondul de investiții Broadhurst Investments LTD, administrat de New Century Holdings, grup american cu afaceri în ţările din Europa Centrală şi de Est. În România, NCH deţine participaţii majoritare în companii bine cunoscute la nivel naţional, din domenii precum industria alimentară, real estate, bănci, IT, internet, media, producţie şi servicii industriale.
Grupul EXONIA fondat în anii 2000 este controlat de omul de afaceri Tiberiu Stoian (90%), alături de soția sa Nadia (10%) și include, pe lângă producătorul de ambalaje din hârtie EXONIA Holding și investiții în producția și distribuția de ambalaje din polimeri, IT și imobiliare și agricultură în România și SUA.