Povestea lui Tică Vasile, profesorul care a fost declarat tezaur uman viu, pentru că a promovat un instrument muzical mai puțin cunoscut

0
143

Un profesor a fost declarat tezaur uman viu pentru că a reușit să facă ceva unic în România. Acesta a promovat un instrument muzical mai puțin cunoscut, dar care are o istorie în folclorul național.Este vorba despre țitera, un instrument confecționat din lemn și corzi de sârmă care a fost promovat cu ajutorul profesorului, în toate zonele țării.

Tică Vasile, așa-i spun localnicii sculptorului în lemn, a descoperit țitera în copilărie, în casă și a învățat să cânte la ea, dar și la fluier, în vremurile în care nu exista acces la internet și rețelele de socializare.

Tică Vasile, care a copilărit într-o familie de crescător de animale, și-a descoperit talentele artistice și acum vrea să le transmită mai departe.

Are 15 copii la cursul de cânto la țiteră. Trei dintre copii sunt ai lui. Pentru că nu putea singur să păstreze tradiția, a devenit coordonator al unei secții externe a Școlii de Arte și Meserii din Pitești.

Secția este chiar la el în sat, iar sala de repetiții, în căminul cultural. O cameră încăpătoare și încălzită de o sobă pe lemne, adună acum de câteva ori pe săptămână, toate zâmbetele copiilor care îi sunt elevi.

”Totul a început prin clasa a 2-a, când a venit dl. Țică și m-a întrebat dacă vreau să vin și după am prins drag de chestia asta”, spune una dintre eleve.Deși le-a fost puțin greu să se adapteze, elevii dornici să învețe să cânte la acest instrument spun că acum totul a devenit o pasiune, fără de care nu pot trăi.

”Am ajuns aici și mi se părea foarte ciudat pentru că nu cunoșteam pe nimeni. Mi-am făcut prieteni și ușor- ușor am învățat să cânt și mi se părea totul foarte frumos”, spune o altă elevă.

Tică Vasile a mers împreună cu copiii la festivaluri în toată țara. Pentru el, unul dintre cele mai importante lucruri pe care a vrut să le predea elevilor a fost disciplina. Niciodată nu l-au supărat elevii săi.

”Cea mai frumoasă parte e atunci când ai reușit să-l înveți și merge pe scenă și învață să-și controleze emoțiile.

Învață foarte bine să cânte. Deci dacă ei stăpânesc repertoriu, se descurcă. Am avut atât de multe ieșiri, nu mai sunt ca la primele spectacole”, spune Tică Vasile.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments