e-Factura intră în vigoare la 1 ianuarie 2024. Ce trebuie să știi

0
310

e-Factura este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, iar dacă ai o firmă, un PFA, un ONG va trebui să declari facturile prin Spațiul Privat Virtual (SPV) ori prin alte softuri oferite de diverse firme. Dacă folosiți un astfel de program, cel mai probabil ați văzut un buton special în platformă pe care scrie e-Factura.

Practic, orice emitent de facturi va trebui să le transmită în SPV. Dacă un ONG emite facturi către o altă entitate, inclusiv alt ONG, va trebui să le declare în SPV. Vor trebui să depună doar dacă au activități economice, potrivit consultanților cu care a discutat HotNews.ro.

Sunt multe întrebări, iar conform informațiilor noastre, ANAF va veni în perioada următoare cu câteva ghiduri.

În prima fază va fi vorba doar despre declararea facturilor, respectiv în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024.

Cum declararea este obligatorie de la 1 ianuarie 2024, nu mai trebuie să completați Formularul 084 pentru a vă înregistra.

Ca firmă ai nevoie de certificat digital calificat pentru e-Factura

Ca PFA nu ai nevoie de certificat digital calificat pentru a declara facturile, ca la firme, ci doar de user și parola.

Pentru un certificat digital calificat de semnătură electronică, ca firmă, trebuie să apelați la o companie care oferă acest lucru și să menționați că vreți să-l folosiți în relația cu ANAF. Firmele din domeniu oferă ghiduri practice de înregistrare a acestora la Fisc.

Dacă lucrați cu un contabil independent ori o firmă din domeniu care acceptă să se ocupe de înregistrarea facturilor prin sistemul e-Factura, cel mai probabil vor mări tariful pentru munca suplimentară.

Trebuie să aveți încredere în contabil. Dacă întârzie cu încărcarea în sistem vă puteți trezi cu amendă. Nu uitați că e un termen strict reglementat (vezi mai jos).

În cazul facturilor succesive se declară fiecare document în SPV. De asemenea, dacă e o singură factură și 3 transporturi de bunuri (de exemplu), declari una singură.

Ce amendă primești dacă nu declari factura la ANAF și ce termen ai / E și o perioadă în care nu aplică sancțiuni

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în SPV (e-Factura) este de 5 zile lucrătoare de la data emiterii facturii, dar nu mai târziu de 5 zile lucrătoare de la data-limită prevăzută pentru emiterea facturii.

Dacă nu declari se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari.

Cei mici și mijlocii vor primi o amendă de la 2.500 lei la 5.000 lei.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments