O companie cu o cifră anuală de 300 milioane de euro, cunoscută pentru rolul nociv asupra sănătății copiilor, a inițiat o afacere socială contestată aspru de către medicii pediatri – despărțirea părinților de copii bolnavi internați a Spitalul de Copii din Iași. Investiția Casa Ronald McDonalds este una fără noimă, în condițiile în care spitalul își extinde zona unităților de internare mixte părinți-copii bolnavi, iar practica despărțiri copiilor de părinți este criticată de specialiștii din sistemul medical. Nu este și cazul directoarei Spitalului de Copii din Iași, bioinginerul Alina Belu care și-a triplat veniturile de când i-au oferit liberalii această sinecură de manager. În prag de sărbători, clienții McDonalds sunt hărțuiți din nou, cerșindu-li-se bani pentru extinderea afacerii sociale din incinta fostului lagăr sanitar.
Părinți alungați de lângă copiii bolnavi, în numele unei campanii umanitare a Fundației pentru Copii Ronald McDonald’s! Cu peste 50000 de copii internați anual din toată Moldova, Spitalul de Copiii din Iasi este una dintre unitățile medicale care ating mai tot timpul capacitatea maximă de cazare/internare. Au fost zeci de ani în care, din lipsa unui dezinteres total al autorității tutelare, transpusă prin celebra sintagmă a neputinței, a dezinteresului și parandărătului – “lipsa de finanțare”, micuții internați în acest lagăr sanitar își duceau zilele în condiții de neimaginat – pereți mucegăiți, scorojiți, cu instalații sanitare și electrice defecte, gândaci prin saloane și….bacterii periculoase de la primul nivel și până la ultimul. Nimeni nu a venit în acea perioadă să se ofere un banal var pe pereți sau o minimă igienizare a vreunuia dintre spații. Acum, când o investiție mai consistentă a reușit să reașeze acest spital într.o stare de normalitate, o companie care, culmea, se face vinovată de obezitate” a mii de copii, se implică printr.un artificiu de cerșetorie publică față de proprii clienți, pentru a strânge banii necesari construirii unei noi case Roland în curtea spitalului, în vederea cazării mamelor copiilor internați în Spitalul din Tătărași.
O separare periculoasă
Acest demers suportă două obiecții majore. În primul rând, este vorba despre încălcarea interesului primar al copilului, acela de a se dezvolta sau însănătoși în prezența celui mai apropiat aparținător care, indubitabil, pentru orice copil este mama.
“Este dovedit faptul că starea emoțională a unui copil, raportarea acestuia la o persoană în care identifică un rol protector este extrem de importantă în parcursul tratamentului spre vindecare, în completarea acestuia. Ori, să extragi părintele din mediul neutru și oarecum amenințător al unui spital, este o soluție total deplasată și lipsită e etică medicală „ susțin pediatri.
Ori, prin acest demers fără cap și coadă al celor de la McDonald’s se urmărește tocmai separarea acestui liant benefic pentru o grabnică însănătoșire, fapt îmbrățișat fără rezerve de actuala directoare Alina Belu, poreclită” Oaie cu cabină”, chiar de proprii subalterni, probabil din cauza capului neîngrijit sau lipsit de podoaba cenușie.
Investiții suprapuse
O a doua obiecție este legată de faptul că această inițiativă contrazice însăși investiția care este în derulare în aceste zile și peste care se suprapune. În timp ce compania care a îngrășat România, anunță căsuțe pentru părinți în curte, liberalii din CJ anunță extinderea spatiilor de cazare în spital. Directoarea galbenă în cerul gurii este de acord cu tot ce i se oferă, incapabilă să discearnă ce este bun și ce este nociv pentru micii pacienți ai spitalului. Mulțumirea acestei directoare care nu este medic pediatru la bază, ci laborantă, ceea ce spune multe despre abilitățile de a gestiona problemele specifice ale unui spital de copii, este că în nici 2 ani, salariul i-a sărit de la 64 mii lei anual, la 150 mii lei.
„După o investiție de 135 milioane de lei (din care 85 milioane fonduri nerambursabile și 50 milioane din Bugetul CJ Iași) derulată fără a opri actul medical, putem spune că s-a redat regiunii o unitate spitalicească modernă. Urmează și alte etape de modernizare a spitalului, printre care construirea unui nou corp de spital care să permită extinderea capacității de cazare, să aducă Ambulatoriul în incinta spitalului (acum funcționează la parterul unui bloc de locuințe), un nou bloc operator, secția de recuperare pediatrică, pediatrie cronici, recuperare, medicina fizică și balneologie. Suntem convinși că toate eforturile pe care echipa executivă de la CJ le depune pe astfel de proiecte sunt răsplătite de simplul sentiment de confort și încredere pe care părinții și copiii le resimt în momentele în care sunt nevoiți să apeleze la serviciile spitalului„, a declarat Marius Dangă, vicepreședintele Consiliului Județean Iași.
Casă de 19 locuri pentru 50 mii de aparținători
Casa Ronald McDonald a fost dată în folosință în curtea spitalului din Iași în luna mai 2022 Iași, lucrările de construire fiind demarate în paralel cu lucrările de modernizare a spitalului, sub tutela Consiliului Județean Iași. La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf.Maria”, unde anual ajung peste 50.000 de copii bolnavi, în timp ce Casa Ronald McDonald Iași susține că poate oferi cazare gratuită anual pentru peste 1.000 de părinți, în cele 19 camere.