Marea deposedare! Cadastrul sistematic al județului Iași, lăsat pe mâna unor grupări infracționale care au anulat acte și au strămutat terenuri în mod ilegal

0
1157

Oficiul De Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Iași este instrumentul unui sistem corupt care a inițiat o mare ticăloșie. Zeci de mii de ieșeni din mediul rural au fost deposedați peste noapte de terenurile arabile aflate în proprietate, în urma unor măsurători cadastrale făcute din birou. În locul unor terenuri arabile, țăranii s-au pomenit că au fost puși în posesia unor râpe în care nu pot cultiva nimic. Prin desproprietărirea unor localnici, UAT-urile au dobândit ilegal unele bunuri comunale, fiind puse în posesia unor rezerve de terenuri plate care oricând pot fi introduse în intravilan, pentru dezvoltarea unor afaceri ale corupților din sistem. Erorile au fost generate de firme de casă, din siajul politicului, apărate de oameni cheie din instituțiile de stat. Ca o sfidare supremă, reprezentanții acestor firme nu s-au deplasat deloc  în teren, ci au lucrat din birou în baza unor documente cadastrale. Chiar și așa, etapele preliminare ale documentațiilor cadastrale au primit undă verde din partea OCPI Iași. O susținere reciprocă pentru înfăptuirea unor infracțiuni în serie. În joc sunt sume incredibil de mari, iar contractele se pot întinde pe mai bine de 10 ani.

În cursul anului trecut, Guvernul, prin intermediul OCPI Iași a înfăptuit un act birocratic de o ticăloșie fără corespondent într-un stat democratic, care amintește doar de colectivizarea comunistă. Printr-o simplă dispoziție, care privea înscrierea proprietăților din județul Iași în evidențele de cadastru și carte funciară, au fost  înfăptuite măsurători eronate, cu încălcarea interesului deținătorului și viciere legilor proprietății.  Așa se face că terenuri deținute de decenii de către locuitori din județul Iași, au fost  furate cu acte, țărani fiind puși în posesia unor terenuri accidentate, fără valoare.

Am avut 75 ari la Schinetea, cu titlu de proprietate, stăpânit și lucrat din anii 90, atunci când s-a dat pământ la oameni. Când s-a făcut intabularea s-a măsurat în bloc, neținându-se cont de hotarele tarlalelor. Așa se face că am fost deposedat de terenul arabil și am fost pus în posesia unei râpe cu mărăcini, în care nu pot cultiva nimic. Practic, un teren care nu poate fi folosit”, ne-a declarat Gheorghe Popa din localitatea ieșeană Suhuleț.

Mii de erori și contestații ascunse de OCPI

Cu o situație similară se confruntă mii de alți ieșeni cărora li s-au făcut intabulări pe alte terenuri după ce le-au fost strămutate terenurile moștenite sau cu care au fost puși în posesie de stat acum 3 decenii. Toată această tâlhărie girată de stat, prin care proprietățile oamenilor au fost furate dându-li-se terenuri fără valoare, s-a petrecut  în cadrul programului național de cadastru sistematic. Niciodată în istoria funciară postdecembristă nu s-a mai întâmplat ca, prin intervenția statului, terenuri care aveau cadastru și intabulare făcută, să fie “cadastrate sistematic” pe raza altor comune. Practic, mii de terenuri care erau încadrate într-un regim juridic clar, aflate în proprietate cu acte în regulă, au fost învăluite în erori, strămutate chiar și în alte sate sau suprapuse peste ale vecinilor ori peste alte numere cadastrale.  Intervenția statului, prin interpușii din firmele de cadastru și oficiile de cadastru complice, a fost un atac susținut asupra proprietății și o anulare ilegală a regimului juridic al terenurilor, prin desființarea actelor de proprietate. Cine va răspunde pentru această ticăloșie și al cui este interesul pentru crearea acestei anarhii funciare?

Surse apropiate 7Est susțin că cele mai multe firme au legături politice. Tocmai de aceea, divulgarea numelor acestor firme, pare a fi o piatră de moară pentru OCPI Iași. Sunt firme controlate politic, iar miza este dată de sume incredibil de mari aflate în joc.

Până acum au fost înregistrate câteva erori, cât și contestații, pe raza comunelor Miroslovești și Aroneanu. Sunt foarte multe firme sau persoane fizice autorizate cu care au fost încheiate contracte pentru măsurători pe sectoare cadastrale, dar nu avem o situație centralizată, pentru că fiecare etapă de finanțare, din surse guvernamentale sau pe fonduri europene, presupune prestatori diferiți”, au declarat surse oficiale din cadrul OCPI Iași.

În realitate, sunt mii de contestații sau erori asupra cărora proprietarii prejudiciați nu s-au îndreptat cu solicitări de îndreptare a lor. Toate aceste erori, culmea, au fost recepționate de OCPI Iași ca fiind măsurători conforme realității din teren.

Firme de cadastru, săgețile unui angrenaj politic

Potrivit planului de lucru, specialiștii firmelor contractate pentru aceste măsurători ar fi trebuit să lucreze din teren, cu concursul oamenilor angajați în primăria UAT-ului în care se fac acele măsurători, ori, în cele mai multe cazuri, această formalitate de lucru în teren a fost ignorată, totul făcându-se pe repede înainte doar în baza unor documente cadastrale, din birouri. O sfidare care spune multe despre interesul pecuniar al acestor șacali acoperiți politic.

În luna aprilie a anului trecut, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) IAȘI a încheiat contracte de finanțare a lucrărilor de înregistrare sistematică a imobilelor pe sectoare cadastrale cu 71 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din cele 72 eligibile. Suma totală alocată pentru înscrierea proprietăților din județul Iași în evidențele de cadastru și carte funciară, în anul 2022, a fost de 11.495.000 de lei.

Pentru a beneficia de fondurile alocate de ANCPI, UAT-urile care au semnat contracte de finanțare cu OCPI Iași trebuiau să găsească prestatori în termen de 60 de zile de la data încheierii contractului de finanțare. Multe dintre aceste firme sau specialiști cu PFA au fost sugerate chiar de OCPI sau pe linie politică.

Din totalul de 3.181 UAT-uri din România, până la data de 30.11.2023 au fost finalizate lucrări de înregistrare sistematică în 214 UAT-uri (din care în 193 UAT-uri în integralitate și în 21 UAT-uri parțial), precum și în sectoare cadastrale, cu o suprafață totală de 5.137.156,68 ha. Iașiul, Botoșaniul și Satu Mare sunt pe utimele locuri în ce privește lucrările de cadastrare sistematică.

Pentru mulți oameni din mediul rural, terenurile înstrăinate prin aceste măsurători greșite sau măsluite sunt rodul trudei de-o viață, speranța zilei de mâine sau ani chinuitori petrecuți prin instanțe, în judecăți cu instituții obtuze pentru reconstituirea dreptului de proprietate. Un program național care ar fi trebuit să fie în beneficiul oamenilor, s-a dovedit a fi un coșmar național care a răsturnat valori și a înstrăinat lucrurile cele mai de preț al țăranilor- pământurile.

4.3 6 votes
Article Rating


Articolul precedentInfractorul G’Lache, sforarul tabloidului de scandal ReporterIs și-a pierdut mințile definitiv.
Articolul următorRevelionul iesenilor cu artisti locali
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments