Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi a realizat bilanţul anului 2023: aproape 10.000 de pacienţi cu internare continuă şi circa 2.500 pe internare de zi. Există însă mai multe noutăţi anul acesta, iar cea mai importantă dintre ele ţine de locul de unde vin pacienţii. Dacă, în medie, la un spital de stat din Iaşi, care tratează cazuri de urgenţă, sunt circa 30% de pacienţi din alte judeţe, în anul trecut la Neurochirurgie procentul s-a apropiat de 50%. În mod concret, din cei 10.000 de pacienţi internaţi, circa 5.500 au fost din Iaşi, restul din judeţe din toată ţara. Majoritatea sunt din Moldova, circa 1.000 din Vaslui, Neamţ şi Botoşani, 500 din Bacău şi 350 din Galaţi, scrie Zdi.ro
Însă conducerea unităţii medicale s-a declarat surprinsă de faptul că 900 de pacienţi provin din restul judeţelor din ţară, fiind cazuri care au venit intenţionat la Iaşi din Bucureşti, Timişoara sau Craiova. „Este un efect al încrederii pe care o au oamenii în serviciile medicale de la Iaşi, încredere pe care am câştigat-o în timp, contând foarte mult şi reacţiile publice ale foştilor pacienţi”, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie.
O altă premieră din ultimul an o reprezintă tratarea primelor cazuri „în regim privat”. Cetăţeni din alte ţări, care fie se aflau în tranzit prin România, fie au vrut special să vină la Iaşi să se opereze, din ţări precum Italia, Japonia, Nigeria şi SUA. De la aceştia, spitalul a încasat în 2023 aproape 800.000 de lei.
„Ce este de remarcat este că pacienţii vin din toată ţara, din toate colţurile, chiar şi din Nord-Estul Europei. Tratăm mulţi pacienţi din Republica Moldova, din Ucraina, am avut şi pacienţi din Grecia sau rezidenţi străini care, din varii motive, au avut nevoie de asistenţă medicală. Cei 32 de pacienţi care şi-au plătit actul medical au beneficiat de tratament şi intervenţii chirurgicale complexe, inclusiv de radiochirurgie de tip Gamma Knife. Noi stabilim preţurile care includ şi costurile directe, dar şi cele indirect, inclusiv tariful orar al echipei medicale, al medicilor şi asistentelor implicaţi”, a precizat dr. Lucian Eva.
Plata medicilor din operaţiile făcute în regim privat, leac pentru plăţile informale
Acesta a dat ca exemplu un tratament cu radiochirurgia Gamma Knife, care variază ca preţ între 25.000 de lei şi 40.000 de lei. Managerul spune însă că preţul este de trei ori mai mare în spitalele din ţările vecine cu România, chiar mai scump în Vest, deşi aparatura este „dacă nu la fel, poate chiar mai bună la Iaşi”.
Dr. Lucian Eva face însă un apel public către guvernanţi pentru modificarea legislaţiei actuale astfel încât din aceste sume încasate de spital să poată fi plătite echipele medicale. Momentan, banii ajung doar în conturile spitalului şi nu pot fi suplimentate veniturile celor care execută procedurile respective.
„La medic nu ajunge niciun leu din această sumă pentru că legislaţia nu permite. Cred că ar trebui schimbată, astfel încât spitalele publice din România care au toate condiţiile să ofere un act medical de calitate să poată să plătească şi echipa medicală din aceşti bani, să le revină 10-15%, impozabil. Ar însemna şi că echipa este direct interesată, ar fi recunoscută munca lor, şi eliminăm astfel şi plăţile informale, care, de ce să nu recunoaştem, încă mai există la nivelul spitalelor şi ar trebui să dispară într-o ţară civilizată”, a mai punctat dr. Lucian Eva.