Campaniile de preventie si depistare, finalizate la IRO Iasi

0
77

Institutul Regional de Oncologie Iasi a trecut in revista rezultatele celor doua campanii demarate pentru depistarea cancerului de col uterin si cancerul de san. Medicii ieseni au calatorit in toate judetele Moldovei si au oferit consultatii gratuite femeilor din mediile defavorizate.

Cancerul de col uterin sau cancerul de san este un diagnostic greu chiar si pentru cea mai puternica femeie. Pentru a preveni aceste boli, pacientele ar trebui sa mearga regulat la medic, insa acest lucru nu se intampla.

„Am reușit să efectuam aproape 24 de mii de mamografii, la doamne cu varsta intre 50 si 69 de ani din grupul tinta. Au facut mamografie gratuita doar cu buletinul, majortatea mamografiilor fiind efectuate la unitatea mobila de screening de cancer mamar care a strabatut peste 170 de localitati din cele 12 judete de nord est si sud est. Dintre doamnele care au efectuat mamografii, aproape 2 mii au avut nevoie sa continue investigatiile senoligice si au fost invitate de colegii mei, putine dintre ele au acceptat invitatia. Au venit, au ecografie sau si punctie si in cazul a peste 180 de doamne s-a confirmat diagnosticul de cancer mamar”, a declarat Mirela Cimpoi Alexandru – Expert informare si consiliere, Centru de prevenție.

Și campania pentru depistarea cancerului de col uterin s-a derulat in bune conditii, in ciuda lipsei de educatie sanitara de la nivelul societatii.

„Proiectul ONCOPREV, cel care se ocupa de depistarea cancerului de col uterin s-a desfășurat de-a lungul a trei ani. S-a efectuat screeningul a aproximativ 35 de mii de paciente, atat asigurate cat si neasigurate in cele 6 judete ale Moldovei. Proiectul s-a desfășurat in conditii bune, dar am intampinat si dificultati mai ales din cauza specificului zonei noastre, pentru ca pacientele nu au educatie sanitara cum ar trebui sa aiba. Am intampinat dificultati si de implementare a proiectului datorita implicarii destul de slabe a medicilor de familie”, a declarat Flaviu Iordache – Manager proiect.

Anisoara este din Galati si a descoperit ca sufera de cancer la san acum un an de zile, moment in care a fost la un consult in cadrul caravanei de screening. Aceasta ne-a marturisit ca nu regreta niciun minut ca a luat aceasta decizie.

„Nu am ezitat nicio clipa de a merge sa imi fac investigatia necesara. Apoi, atunci mi s-a spus ca sufar de aceasta boala. Psihologul m-a ajutat foarte mult, mi-a ghidat pasii pentru ce urmeaza mai departe. Am facut biopsie, apoi a urmat interventia chirurgicala, sunt sub tratament si mi-as dori sa recomand tutror femeilor sa mearga sa isi faca investigatiile necesare„, a declarat Anișoara Lepădatu – Pacientă.

Scopul campaniei a fost acela ca femeile din mediile rurale si defavorizate sa aiba acces la sistemul medical, lucru care a fost indeplinit.

„Nu ne-am dorit sa depistam un numar mare cu cancer sau cu posibile leziuni tumorale. Am dorit sa screemuim cat mai multe femei si informatia sa ajunga la un numar cat mai mare de femei. Ne-am deplasat in cateva sute de localitati, majoritatea din mediul rural„, a declarat Mirela Grosu – Manager IRO Iași.

Reprezentantii IRO Iasi sustin ca aceste doua campanii au fost un succes si ca isi doresc ca acestea sa continue si din luna ianuarie a anului 2023.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCrăciun cu omenie, oameni buni! Petreceți șî mâncați dar nu între voi! De politikenii răi, numai de bine
Articolul următorO nouă ipoteză care poate schimba ancheta în cazul incendiului de la Ferma Dacilor. Fura curent?
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments