Povestea tânărului implicat în crearea unei inimi artificiale. Robert a primit la doi ani un diagnostic grav: „Această boală nu o văd ca pe un blestem, o văd ca pe un dar, pentru că m-a făcut mai puternic şi să ajut la rezolvarea unor probleme globale”

0
357

La 2 ani, a fost diagnosticat cu o afecţiune gravă la nivelul inimii. Peste ani, a contribuit la crearea inimii artificiale care ar putea funcţiona fără întrerupere şi 100 de ani.

Robert Gatman, studentul care a contribuit la crearea unei inimi artificiale, a fost diagnosticat cu o afecţiune gravă la nivelul inimii pe când avea doar 2 ani. A luptat pentru viaţa sa, iar acum vrea să-i ajute şi pe alţii să descopere speranţa. De aproape un an, Robert Gatman, student la Facultatea de Bioinginerie din Iași, este membru al echipei Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS, care a creat o inimă artificială care poate funcţiona fără întrerupere şi 100 de ani:

”Consider că în viaţă nu trebuie să laşi capul în jos, ci trebuie să joci cu cărţile pe care ţi le dă. Această boală nu o văd ca pe un blestem, o văd ca pe un dar, pentru că m-a făcut mai puternic şi să ajut la rezolvarea unor probleme globale”.

La 18 ani, a suferit o intervenţie chirurgicală la Institutul de Cardiologie din Chişinău, ocazie cu care i-a fost înlocuită valva afectată cu una mecanică.

„Dacă e linişte în jurul meu se poate auzi cum bate această valvă. În momentul în care mi s-a spus că voi face o intervenţie chirurgicală, am fost puţin circumspect. Nimeni nu îşi doreşte să fie operat. Ulterior, mi-am dat seama că asta este ceea ce trebuie să se întâmple. Datorită doctorilor de la Institutul de Cardiologie din Chişinău operaţia a decurs cu succes şi acum mă simt mult mai bine”, a povestit Robert pentru Agerpres.

De atunci, viaţa sa a luat o altă turnură.

„Această experienţă m-a făcut mai puternic şi m-a determinat să mă implic în domeniul cardiovascular ca bioinginer şi să ajut persoanele care au astfel de probleme. De când mă ştiu doream să mă implic în domeniul cardiovascular. Iniţial, îmi doream să fiu chirurg cardiolog, dar ulterior am aflat de Facultatea de Bioinginerie. De mic copil mi-au plăcut Medicina, dar şi disciplinele reale, precum Fizica şi Matematica. După operaţie am decis că bioingineria e specializarea perfectă pentru mine”, declară pentru AGERPRES Robert Gatman.

După numai un an de la intrarea la facultate, Robert a avut oportunitatea de a se implica activ în cercetarea medicală şi a devenit unul dintre studenţii care activează în cadrul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS.

„Am înţeles că pot ajuta şi eu la o schimbare. Cu ajutorul universităţii am învăţat de la zero unele chestii. Am lucrat din greu. Stăteam la Centrul de Transfer Tehnologic până la ora 01,00 – 02,00 noaptea, pentru a lucra. Când am fost premiaţi, sentimentul simţit a fost unul extraordinar. Am simţit că nu am lucrat degeaba. Din perspectiva pacientului a fost o bucurie că fac paşii cei buni. În final, munca noastră a fost fructificată. Alături de colegii mei am ajutat la elaborarea unei inimi mecanice. Cel mai bine acest dispozitiv a fost apreciat de experţii şi titanii dispozitivelor cardiovasculare pe care i-am întâlnit în Dallas, SUA. Între timp am mărit echipa cu mai mulţi voluntari. Vrem să facem teste cu apă şi sânge. După ce vom optimiza pompa, ne dorim să trecem pe testul cu animale. Mă regăsesc în acest domeniu şi aş vrea să continui să lucrez la inima artificială MAVIS. Mai am încă doi ani de facultate”, arată Robert.

Tânărul speră să obţină fonduri europene pentru un start-up şi să scoată cât mai curând posibil pe piaţă inima artificială.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentCine este ofițerul SRI a cărui casă a fost jefuită. Hoții au tăiat seiful și au luat tot ce au găsit
Articolul următorFața nevăzută a spitalelor din Iași: infecții intraspitalicești, doctorul „Dumnezeu” și eroarea medicală. Pacienții mor cu zile în saloane din cauza infecțiilor iar la final, rudele rămân doar cu documentele de deces în mână și regretul că nu au ales un spital din străinătate
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments