VIDEO. Minoră agresată sexual într.un autobuz CTP, în miezul zilei, de un sexagenar. Tânăra a fost salvată de călători, în timp ce șoferul s-a ascuns

0
2044

Un specimen de 65 de ani a agresat sexual o minoră într-un autobuz CTP, ziua în amiaza mare, după care și-a aprins liniștit o țigară. Șoferul care a sesizat ce se întâmplă nu a intervenit în niciun fel. Călătorii au fost cei care au luat act de ce se întâmplă lângă ei și au salvat-o pe tânără, dându-l jos pe nemernicul care putea să-i fie bunic. Deși în cauză s-a întocmit dosar penal pentru agresiune sexuală, problema siguranței în mijloacele de transport în comun continuă să fie o piatră de moară pentru ieșenii care au fost victime sau martori direcți în ultimii ani la tot felul de acte de violență și vandalism în autobuzele înțesate de camere de luat vederi.

Problema siguranței în mijloacele de transport în comun din Iași a devenit o problemă acută pentru mulți dintre ieșeni, dar în special pentru părinți. Minori care se atacă cu cuțite,  violență juvenilă ce pare de necontrolat, bolnavi psihici care se dedau la acte de vandalism sau autobuze care iau foc în mers, sunt tot atâtea motive de îngrijorare la care municipalitatea și Poliția ieșeană nu au găsit nicio rezolvare. În acest weekend,  un alt incident grav petrecut într.un autobuz CTP vine sa ilustreze ignoranța și lipsa de implicare a celor în drept.

Un grup de tineri se deplasa sâmbătă la orele amiezii într.un autobuz CTP pe ruta 401 Tătărași  SUd-Rusenii Noi. Pe un scaun din apropierea tinerilor, un bătrân de 65 de ani îi pironea pe aceștia cu priviri insistente. La un moment dat, acesta și-a înfipt cu brutalitate mâina  între picioarele uneia dintre minore și a început să o mângâie, în timp ce îi adresa vulgarități. Ceilalți pasageri au sesizat pericolul în care se afla tânara de 16 ani și au intervenit, încercând să îndepărteze din vorbe jigodia de 60 de ani, care nu părea deranjat defel ca fost prins în timp ce hărțuia o minoră. Ca și cum nimic nu s-a întâmplat, acesta și-a aprins tacticos o țigară și, cu un rânjet tâmp, a început să adreseze vulgarități și celorlalte minore aflate în autobuz.

Dosar penal pentru prădătorul sexual

Între timp, tânăra și-a sunat tatăl, care a ajuns într.una dintre stațiile de debarcare ale autobuzului de pe ruta 401, dar infractorul nu se mai afla în autobuz. Părintele a apelat 112, iar un echipaj de Poliție a sosit la fața locului, încercând să reconstituie incidentul din mărturiile călătorilor.

Am fost invitați la Secția IV pentru a face o reclamație, timp în care polițiștii și.au dat seama că nu au vorbit cu șoferul. Au plecat spre capăt de linie, acolo unde, întâmplarea a făcut, că au dat de moșneag, care stătea pe o bancă în stația din Dancu și se holba la fetele și femeile care coborau din tramvai. A fost adus la secție, după care dus la Spitalul Socola. Peste intervenția și procedura de lucru a polițiștilor, care a avut multe scăpări, rămâne trauma copilului meu și lipsa mea de incredere în cei care gestionează transportul public din Iași. Să îți fie hărțuit sexual copilul într.un autobuz, în mijlocul zilei, apoi nemernicul ăla să își aprindă o țigară ca și cum ar fi într.o cârciumă, sfidând toți călătorii,și șoferul să se facă că nu observă nimic în oglindă sau pe camere, să nu intervină prin blocarea ușilor sau să sune la Poliție, asta îmi arata ca cei de la CTP, de la Primărie în general, nu pun niciun preț pe siguranța propriilor călători”, a declarat C. P., tatăl tinerei agresate.

Surse judiciare au declarat pentru 7Est că individul care se face vinovat de aceste fapte se numește Vasile Dura, de 65 de ani. La momentul prinderii, acesta se afla sub influența băuturilor alcoolice, fapt pentru care a fost condus la Institutul de Psihiatrie Socola. Pe numele individului a fost întocmit un dosar penal și se fac cercetări sub aspectul săvârșirii faptei de agresiune sexuală.

Cine se ocupă de siguranța călătorilor?

În toate acţiunile sale şoferul de autobuz trebuie să fie conştient că are un rol important în activitatea de transport, materializat în răspunderea pentru autobuzul încredinţat, asigurarea confortului şi siguranţa călătorilor. Principala sarcină a şoferului de autobuz este transportul de călători în condiţii de siguranţă, ritmicitate şi frecvenţă, respectarea graficelor de circulaţie şi a programului de lucru planificat. Cel puțin așa arată sarcinile stipulate în fișa postului șoferului de autobuz angajat în diverse companii de transport din țară. La CTP Iași nu am găsit stipulate nicăieri astfel de sacini. În schimb, legat de activitatea de transport a CTP am găsit nenumărate incidente care au șocat ieșenii în anul precedent. În decembrie 2023, un șofer de autobuz și un minor și-au împărțit pumni și picioare, cel din urmă reușind să vandalizeze mijlocul de transport. Tot anul trecut, doi minori și-au împărțit pumni și picioare de la o fată, unul dintre agresori scoțând la un moment dat un cuțit. Pe lângă aceste incidente, au mai fost cazuri în care autobuzele CTP, scoase la stradă de numai un an, au luat foc în mers sau au fost vandalizate de diverse persoane cu tulburări psihice. În niciunul dintre cazuri nu au intervenit angajații de la Serviciul Siguranța Circulației din cadrul CTP iar șoferii nu au apelat la Poliție, totul încadrându-se parcă într-o cârdășie cu infractorii sau într-o nepăsare mioritică. Parcă în ciuda faptului că au fost cumpărate autobuze noi cu sisteme de surraveghere video iar polițiștii locali s-au înmulțit ca lepra, manelele răsună mai nestingherite, cerșetoria ia amploare, iar infracțiunile cu violență în autobuzele și tramvaiele CTP se comit mai des ca înainte. Cât despre nerespectarea graficelor de transport și majorarea periodică a prețurilor la bilete, acestea aureolează haosul din transportul local de persoane.

4.2 5 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments