Oamenii din Holboca, terorizați de echipele de recuperatori ale primarului “Luș” Pamfil. Amenzi ilegale și atribuții inventate pentru cerberii edilului

0
10094

La Holboca, atribuțiile primăriei și ale instituțiilor de resort au fost pasate pe umerii locuitorilor. Oamenii sunt terorizați de texele și amenzile inventate de primarul Neculai Pamfil, zis și Luș. Colectarea selectivă este impusă sub amenințarea amenzilor,dar fără a le fi asigurată oamenilor și logistica necesară. Câinii comunitari care cad, exclusiv, în sarcina primăriei și a altor instituții ale statului, au ajuns să fie o problemă a fiecărui cetățean din Holboca. Acolo unde investiții edilitare nu există și implicit dezvoltarea comunității stagnează, sunt inventate biruri care să susțină aparatul birocratic, celebrele putori bugetare

Comuna Holboca este, de departe, cea mai slabă verigă din Zona Metropolitană a Iașului. Aflată la mai puțini kilometri față de alte comune prospere din ZMI, deși dispune de obiective strategice, noduri rutiere mai importante și terenuri libere de sarcini mult mai generoase, această localitate a stat decenii întregi sub blestemul unei administrații incompetente care nu a avut capacitatea de a deschide comuna către investiții sau măcar către un spor demografic prin dezvoltarea unor zone rezidențiale. Aceste aspecte, precum și altele pe care le vom dezvolta în materialele viitoare, au condus către anumite derapaje de la lege de care se fac vinovați tocmai cei care ar trebui să aplice legea, respectiv agenții de Poliție Locală, angajați aflați în subordinea primarului Neculai Pamfil.

Amenzi abuzive date de localii lui Pamfil

Poliția Locală, structură parazitară la nivel național, Holboca nefăcând notă discordantă, în loc să urmărească fenomenul infracționalității destul de mare din zonele arondate, are sarcini care nu se regăsesc în statut. Trasarea acestor sarcini care nu cad în sarcina Poliției Locale, este strâns legată de dispozițiile primarului Pamfil și asumate orbește de polițiștii locali. O dispoziție în acest sens se referă la vaccinarea antirabică a câinilor și pisicilor din Holboca în perioada ianuarie –februarie a.c.

Statul suportă costul vaccinului și manopera de vaccinare pentru câini, iar pentru pisici numai valoarea vaccinului. Proprietarul este obligat să suporte identificarea câinilor prin microcipare, achitând medicilor contravaloarea cipului, manopera de implantare a acestuia și costul carnetului de sănătate. Refuzul acțiunii de vaccinare se sancționează cu amendă de la 5000 la 10.000 lei”, este anunțul făcut de medicul veterinar din comună, sub antetul DSV Iași.

O notificare similară a trimit și Poliția Locală aflată în subordinea primarului Pamfil, împănată, bineînțeles, cu amenzile aferente, ceea ce se constituie drept un abuz de putere. Potrivit legii, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac, după caz, de persoane împuternicite, potrivit atribuțiilor de serviciu, din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerului Afacerilor Interne, precum și de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân din unitățile administrativ-teritoriale. În niciun paragraf din lege nu este menționată Poliția Locală ca agent constatator. Cu toate acesta, cerberii lui Pamfil blufează pe lângă lege, somând oamenii ca în 90 de zile să ducă la îndeplinire procesul de vaccinare, în caz contrar fiind pasibili de amenzi pe care le vor aplica ei, în baza unor puteri conferite de Pamfil. 

Tot OUG 105/2001 privind programul de sterilizare a câinilor fără stăpân arată că “este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân. Identificarea câinilor cu stăpân cade în sarcina aparținătorului”. În acest caz, câinii fără stăpân din Holboca în sarcina cui cad și cine ar trebui amendat? În timp ce polițiștii locali stau la pândă, cu ochii ațintiți către gospodăriile oamenilor, ca și cum fiecare gospodar ar avea ascuns în curte câte un câine turbat, străzile sunt înțesate de câini vagabonzi, fenomen pe care, din câte se pare, îl observă doar oamenii, că doar nu s-o apuca Poliția Locală să amendeze primăria pentru neglijența și ignorarea acestui pericol public.

neculai-aurel pamfil

Locuitori hărțuiți pentru un serviciu de salubrizare facultativ

O altă manevră prin care administrația Panfil intenționează să atragă venituri la bugetul secătuit, tot din buzunarele holbocenilor și tot la limita legii, sunt amenzile date celor care nu colectează selectiv. Într- postare mincinoasă, ilustrată cu containere care nu există în Holboca, polițiștii locali lansează o a doua amenințare, la fel de imorală și lipsită de fundament legal. “Reamintim locuitorilor comunei Holboca obligațiile legale privind colectarea selectivă a deșeurilor. Potrivit HCL 80/2019: ” Depunerea de către persoanele fizice și persoanele juridice a deșeurilor fără a fi făcută o selecție a acestora pe tipuri de deșeuri la centrele de colectare a deșeurilor sau la tomberoanele de colectare selectivă de la domiciliile/sediile acestora de pe raza UAT Holboca.” constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de la 300 la 1000 de lei persoane fizice și de la 1000 la 2000 de lei persoane juridice. Pentru realizarea unui procent cât mai ridicat de colectare selectivă, Poliția Locală Holboca va efectua pe toată raza comunei verificări privind respectarea acestor prevederi. În zilele de ridicare a gunoiului va controla atât operatorul de ridicare deșeuri, cât și beneficiarii acestor servicii. Acolo unde vor fi găsite nereguli se vor aplica sancțiuni, inclusiv operatorului de transport și ridicare deșeuri

Cetățenii reclamă faptul că oamenii lui Pamfil fac presiuni neacoperite asupra lor, în condițiile în care nu li s-au pus la dispoziție containere în care să poată fi făcută colectarea selectivă.

“Pentru colectarea selectivă ar trebui distribuite acele containere frumoase ca în fotografiile pe care le puneți pe facebook. Nu toți locuitorii acestei frumoase comune își permit achiziționare lor din salariile sau pensiile modeste. Când o să se rezolve această problemuță nu vom mai vedea saci menajeri, cutii din carton sau alte recipiente distruse și împrăștiate pe străzile noastre de animaluțele fără stăpân” , a spus Leonard Ignat.

La această opinie, răspunsul Poliției Locale Holboca a fost acela că se poate face colectare selectivă și în sacii personali, cumpărați din banii oamenilor, chiar dacă firma Girexim nu ridică de multe ori gunoiul selectat pentru că nu se încadrează în normativul lor.

Bine ar fi să verificați și Girexim, în zilele când nu vin să ridice gunoiul și amendați. În ultima perioadă vin din două în două săptămâni la gunoi menajer și o dată la 3 săptămâni la plastic. Pe ei trebuie să-i amenințați, nu pe noi. Am cumpărat pubela din fonduri proprii și Girexim preferă să ridice tot din saci, deoarece este mai comod pentru angajați…și evident mai rapid. Dar, în ultimă vreme nu au mai respectat programul… Până ce nu apar acele containere la mine în curte nu am în ce depozita acele deșeuri, până când vor apărea, la comun vor fi. Asigurați-ne cele necesare, pubele , saci și atunci să aveti pretenții ! Sau noi avem numai îndatoriri și drepturi? De ani de zile cumpărăm saci din bugetul nostru și nu vă zicem nimic, ne conformăm și selectăm! Dacă vă impuneți așa tare și vociferati pe internet, vociferați la Girexim prima dată și apoi la oameni că nu pune selectiv gunoiul, nu viceversa. Nu mai trageți de noi să fim ca în alte țări, că nu ne oferiți condiții să ne civilizăm!”, sunt câteva dintre interpelările localnicilor către administrația din Holboca.

Aceste răbufniri ale oamenilor sunt consecința unei administrații slabe, opresive, speculante și ilegitime, în condițiile în care reprezentarea interesului cetățenilor s-a transformat într-o continuă acțiune de hărțuire, de împovărare cu atribuții care revin administrației publice, nu contribuabilului.

4.2 20 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments