Cum a evoluat piata imobiliara in ultima perioada si care ar fi schimbarile la care ar trebui sa ne asteptam. Chiriile, in crestere

0
105

Tarifele solicitate pe platforma Storia pentru chiriile din cele 10 orașe analizate, orașele cu cele mai multe anunțuri, au înregistrat o creștere de 21% de la un an la altul (ianuarie 2024 vs. ianuarie 2023), în timp ce prețurile solicitate de la o lună la alta (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au crescut ușor (+1%), arată o analiză a platformei.

„După un interval caracterizat de creșteri vizibile ale cererii pe piața chiriilor și, implicit, cu creșteri abrupte ale prețurilor pentru închirieri, la nivelul cererii am observat o tendință de stabilizare și chiar de moderare. Această schimbare de traiectorie, de la un an la altul, este rezultatul unui interes crescând pentru achiziționarea propriilor locuințe și reflectă o schimbare semnificativă în dinamica pieței imobiliare. Observăm, așadar, o tranziție clară către segmentul de vânzări, o tendință susținută de o serie de factori, printre care se numără și disponibilitatea unor opțiuni financiare mai avantajoase pentru cei interesați de achiziții”, a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat chiriile în București, conform datelor Storia

Comparativ cu luna ianuarie 2023, în ianuarie 2024 tarifele medii pentru chirii au crescut cel mai mult (+24%) la categoria apartamentelor cu trei camere, unde tariful mediu a ajuns la 798 de euro. De asemenea, tariful mediu pentru închirierea apartamentelor cu două camere a fost de 563 de euro în luna ianuarie 2024, cu 17% mai mare față de cel din ianuarie 2023. Totodată, tariful mediu pentru închirierea garsonierelor din Capitală a crescut cu 11% de la un an la altul, ajungând la o valoare medie de 337 de euro.

Cei care își doresc să locuiască cu chirie în sectorul 1 al Capitalei (în continuare cel mai scump sector din București) plătesc cu 80% mai mult decât cei din sectorul 4 al Bucureștiului (cel mai ieftin sector și în luna ianuarie 2024).

Conform datelor Storia, apartamentele de închiriat din sectorul 1 au înregistrat cea mai mare creștere de tarif comparativ cu anul trecut (+24%), urmate de apartamentele din sectoarele 2 (+23%) și 5 (+21%) și de cele din sectorul 6 (+19%). Cele mai mici creșteri s-au înregistrat în sectorul 3 (+15%) și în sectorul 4 (+12%).

Cum au evoluat chiriile în alte orașe mari din țară, conform datelor Storia

La nivelul țării, în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, s-au înregistrat exclusiv creșteri ale prețului mediu solicitat pe toate categoriile de apartamente, cu o singură excepție: apartamentele cu trei camere din Brașov, în cazul cărora, prețul de închiriere a rămas similar cu cel de anul trecut.

Cea mai mare creștere de la un an la altul, la categoria tarifelor medii de închiriere, s-a înregistrat în Sibiu, unde garsonierele au avut o creștere de 30%. Cele mai mari creșteri de la lună la lună (ianuarie 2024 vs. decembrie 2023) au fost de 7% în Oradea (la apartamentele cu trei camere), Iași (la apartamentele cu două camere) și în Craiova (la apartamentele cu două camere). În schimb, cele mai mari scăderi s-au înregistrat în Arad, la garsoniere (-10%) și în Timișoara, la garsoniere (-6%).

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentAfacerile cu câini comunitari ale primarului Pamfil – jumătate de milion de lei pentru un veterinar și două crose
Articolul următorPortul Constanţa, pregătit pentru aderarea maritimă la Schengen. România devine un uriaș jucător economic
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments