La Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) a început deja lupta pentru ocuparea poziției de rector, la alegerile care vor avea loc pe 12 martie 2024. Prof. dr. Tudorel Toader, fost ministru al justiției, candidează pentru al treilea mandat, dar are patru contracandidați anunțați deja.
Majoritatea candidaților și-au anunțat intenția de a candida de mai bine de jumătate de an, primul fiind chiar rectorul în exercițiu. Tudorel Toader țintește al treilea mandat, chiar dacă Legea învățământului superior prevede că o persoană poate ocupa maximum două mandate de rector în activitatea sa. Însă cum legea nu se aplică retroactiv, numărătoarea s-a resetat de la zero pentru toți rectorii din țară, iar până la vârsta pensionării pot candida cu toții la încă două mandate.
Trei candidați de la Economie, unul de la Fizică Tudorel Toader ar fi putut candida și dacă mai era în vigoarea legea veche, care prevedea la un moment dat, înainte de multiplele modificări pe care le-a suferit, că mandatele de rector trebuie să fie consecutive și integrale. Or, Toader a fost suspendat în anii în care a ocupat fotoliul de ministru al justiției, deci nu și-a dus mandatul întreg la capăt.
În ceea ce privește contracandidații, distribuția acestora a fost neașteptată pentru comunitatea academică de la UAIC.
În primul rând, la „Cuza” va candida pentru prima dată în ultimii 24 de ani un profesor din zona științelor exacte: prof. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică. Ultimul rector din zona științelor exacte a fost prof. dr. Gheorghe Popa, care a condus cea mai veche universitate din România între 1992 și 2000.
Ceilalți trei candidați sunt de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, una dintre cele mai puternice din cele 15 ale UAIC, care are peste 25% dintre studenți și profesori. FEAA a dat doi rectori care au avut câte două mandate, prof. dr. Dumitru Oprea, devenit senator PDL, ulterior PNL, și prof. dr. Vasile Ișan, conform Libertatea.
Primii doi candidați de la FEAA, prof. dr. Liviu Maha și prof. dr. Gabriel Mursa, și-au făcut publică intenția de a candida de la această facultate încă de anul trecut. Însă în urmă cu două săptămâni, pe 15 ianuarie, a apărut și intenția de a candida a prof. dr. Mihaela Onofrei.
Dreptul de semnătură, motiv de scandal între candidați
Candidatura Mihaelei Onofrei este ultima anunțată și a creat un scandal la nivelul universității după ce rectorul a anunțat că i-a retras dreptul de semnătură în locul său și i-a cerut demisia. Ulterior, aceasta a demisionat din funcția de prorector.
„Am considerat că există o incompatibilitate, inclusiv de ordin moral, între calitatea de membru al BECA (Biroul Executiv al Consiliului de Administrație, n.r.) şi statutul de candidat la funcţia de rector. Astăzi, la începutul programului, am retras dreptul de semnătură, în numele rectorului, unuia dintre prorectori. Cu prețuire!”, a transmis Tudorel Toader tuturor membrilor universității, într-un e-mail. Toader a fost criticat pe forumurile interne pentru că a acuzat-o pe Onofrei de incompatibilitate, spunând că nu poate face parte din executiv, dar să candideze și pentru funcția de rector. Criticile au vizat faptul că el era în aceeași situație: candidat care se află în executivul universității. „Fără să mă pricep la subtilitățile incompatibilității, inclusiv la cele de ordin moral, cred că și dumneavoastră sunteți candidat la funcția de rector! Însă fiind vorba de candidatura la al treilea mandat, dacă le-am numărat bine, nu cred că vă gândiți să vă retrageți dreptul de semnătură”, i-a răspuns lui Toader, la același mesaj, prof. dr. Petronel Zahariuc, fost decan al Facultății de Istorie.