Rocada hoților la Aeroportul Iași! Șef de pază la DJPP Iași, dat afară pentru furt, reangajat tot șef de pază de noua firmă de pază a aerogării

0
8941

Un fost angajat al Direcției Județene de Pază și Protecție, dat afară pentru furt, pe vremea când îndeplinea funcția de șef pază la Aeroportul Iași, a reușit performanța să revină la locul furtului, îmbrăcat în aceeași blană de lup – șef al pazei aerogării ieșene din partea firmei de pază cu care Aeroportul Iași a semnat contractul la finele anului trecut. Și plecarea și revenirea hoțului cu rădăcini în aerogara ieșeană s-a petrecut în timpul mandatului directorului Romeo Vatră care a îngăduit tacit sau complice acest fapt cel puțin imoral. Noul contract de pază al aerogării a fost semnat cu o firmă din București care a ajuns în 4 ani să ajungă la 1400 de angajați și să semneze doar contracte cu statul. În spatele celor care controlează firma în acte se află un grup de politicieni PNL. Un tablou al “transparenței totale” clamate de Vatră în care mafia galbenă, a politicului de astă dată, face orice compromis pentru bani

La Aeroportul Iași hoțul strigă hoțul! S-a ajuns până la acel punct la care nimic din ce pare palpabil nu mai are corespondent în realitate. Totul este înșelător, politic și mercantil. Despre asta vom relata și în materialul care urmează. Un fost șef de pază al aerogării, din partea Direcției Județene de Pază și Protecție, a reușit performanța să fie prins cu cioara vopsită, alungat ca să scape de probleme penale și să revină pe același post ca angajat al unei firme de pază din București. Roman Gică pe numele său, a fost dat afară din serviciu după ce a fost găsit cu lipsă în gestiune de câteva mii de lei, reprezentând carburant neacoperit legal, deoarece mașina de serviciu o folosea în interes personal pentru deplasări prin țară, plimbări private în timpul cărora a și accidentat.o. Ca să scape de dosar penal a acceptat să plece din DJPP. Ulterior, a fost angajat ca pompier la Spitalul Sf. Spiridon prin intermediul unei firme de stingătoare controlate de un șef al DJPP. Când a fost făcută licitația pentru aducerea unei firme de pază la aeroport, Gică Roman a revenit ca șef de pază și și-a adus și oamenii lui dați afară de la DJPP.

Roman Gică este cel care o ducea pe Isari Mihaela (n.r. șefa securității aerogării) cu mașina de serviciu la cumpărături sau în concedii. Pe vremea când era șeful pazei la Aeroportul Iași, din partea DJPP, Gică Roman l-ar fi scos basma pe curată pe un angajat care făcuse o abatere, contra unui vițel primit șpagă de la Vasile Chirilă, angajat DJPP,  bun pe care l-a împărțit cu Mihaela Isari. Tot Gică Roman a mai fost implicat într-un alt scandal de furt de cherosen, fiind scos vinovat un alt angajat”, ne-a declarat un fost angajat DJPP.

Actul aditional care va dubla valoarea contractului de pază

În cursul anului trecut, Costel Alexe a făcut demersuri pentru ca propria direcție de pază a Consiliului Județean Iași să intre în pre-dizolvare, contractând, la pont, firme private pentru acoperirea serviciilor specifice. Așa se face că cel mai mare obiectiv deservit de către DJPP – Aeroportul Iași, a făcut obiectul unei schimbări de pază, pe considerente financiare.

Costurile cu serviciile Direcției de Pază la aeroport ajung la 3,5 mil lei pe an, în timp ce serviciile pe care le va presta firma privată câștigătoare ne vor costa 1,5 mil lei. Cheltuielile sunt mult mai mici, economisim o sumă consistentă, în plus avem nevoie de mai multă eficientă și eficacitate în contextul extinderii aeroportului”, declara Costel Alexe.

Potrivit caietului de sarcini întocmit de R.A. AEROPORTUL IAȘI, achiziția serviciilor de pază este necesară pentru control acces, protecția aeronavelor, supraveghere și patrulare a perimetrului și a zonelor de securitate ale Aeroportului Iași. Prestarea serviciilor de pază va fi realizată cu 9 posturi H24 și 1 post coordonare pentru 8 ore.  Valoarea estimată este de 1.700.000 lei fără TVA. Durata de prestare a serviciilor de 12 luni la care se adaugă o lună pentru constituirea/restituirea garanției de bună execuție și efectuarea plății aferente ultimei facturi. La licitația al cărui criteriu de atribuire a fost prețul cel mai mic s-au înscris 3 firme, iar cea declarată câștigătoare a fost SGPI SECURITY FORCE București, cu o ofertă de 1.520.092.80 lei. Acesta este doar un prim pas în derularea acestui contract. Odată ce va fi dat în funcțiune și Terminalul T4, se va impune încheierea unui act aditional la contract pentru suplimentarea posturilor/efectivelor de agenți de pază și, implicit, ridicarea valorii contratului.

Firma de casă a liberalilor – 600 de contracte cu statul

SGPI Security Force este de aproape 2 ani un tăvălug pe piața serviciilor de pază din România. Firma înființată în 2008 a raportat pentru anul 2022 (n.r. pe 2023 nu și-a depus bilanțul contabil) o cifră de afaceri de 40 de milioane de lei – în creștere masivă față de cele 27,7 milioane lei declarate în 2021- și un profit net impresionant, de peste 5 milioane lei, adică de aproape 20 de ori mai mare decât cel înregistrat în anul anterior, de 291.000 lei. Firma a raportat și datorii de 10,1 milioane lei, dar și un număr uriaș de angajați: nu mai puțin de 1.423. Asta în condițiile în care în 2019 raporta zero angajați. SGPI Security Force a prins în ultimii ani aproape 600 de contracte la stat, reușind să-și atragă în portofoliul de clienți, beneficiari precum CFR Constanța, Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, R.A.Aeroportul Iași, Spitalul Municipal Piatra Neamț, Intitutul Național de Medicină Legală Mina Minovici București, Administrația Fondului de Mediu, Ștrandul Municipal Piatra Neamț, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Registrul Auto Român Argeș, Tribunalul Sibiu, Barajul Poiana Uzului, Compania Apa Brașov, Institutul de Sănătate Publică Sibiu și Tg. Mureș, iar lista poate continua. În ciuda anvergurii spectaculoase căpătată de această firmă pe o piață extrem de concurențială, numele patronului – misteriosul afacerist Gabriel Mirel Marin, unic asociat și administrator al firmei, este complet necunoscut mediului de afaceri, în anumite medii vehiculându-se faptul că acesta este  doar o săgeată în mâinile unui grup de interese din zona PNL, de aici și coloratura politică a primarilor, șefilor de Consilii Județene sau a prefecților din localitățile în care SGPI Security Force are contracte cu instituții ale statului.

3.8 16 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments