Dacă te-ai minunat vreodată de aspectul concentrat de pe fața unui copil care încearcă să introducă un bloc pătrat într-o gaură pătrată sau să prindă o minge în aer, știi că timpul de joacă nu este doar despre distracție și jocuri. Este o afacere serioasă, iar jucăriile sunt instrumentele care pot îngreuna sau facilita procesele de învățare prin care trece copilul tău.
Iată un ghid în funcție de vârstă despre cum se joacă cei mici și despre jucăriile care îi distrează și îi ajută pe copii să înțeleagă lumea, să învețe abilități sociale și emoționale și să stimuleze un creier în dezvoltare. De la oglinzi până la jocuri Lego, descoperă de ce are nevoie puiul tău!
Se pot juca bebelușii cu Lego
În primul an de viață, jocurile sunt despre explorare. Bebelușii își folosesc cele cinci simțuri pentru a afla despre noua lume interesantă din jurul lor: un obiect se simte dur sau moale? Lipicios sau aspru? Ce face dacă îl scap? Sau mi-o bag în gură? Majoritatea jocurilor constau în „gustarea” sau unui obiect și scuturarea, lovirea sau aruncarea lui.
Când bebelușul tău dezvoltă noi abilități motorii, jocul devine mai coordonat și mai complex. De exemplu:
- La vârsta de aproximativ 4 luni, bebelușii încep să se întindă după obiecte care zdrăngăne și să le apuce.
- Până la 6 sau 7 luni, pot transfera acea jucărie între mâini.
- La aproximativ 9 luni, le este ușor să ridice obiecte mai mici, cum ar fi blocuri și alte jucării mici adecvate vârstei.
În acest timp, joaca este de obicei o activitate solitară, dar jocul cot la cot cu alți bebeluși și activitățile de imitare sunt obișnuite până când împlinesc un an. Deocamdată, ești tovarășul de joacă preferat al bebelușului tău. Ai făcut vreodată o păpușă să danseze în fața bebelușului tău, doar ca să-l apuce și să o tragă spre gura lui? Sau a țipat vreodată de așteptare și încântare când te strecori spre el, spunând: „O să te prind!”? Aceste interacțiuni ajută copilul să învețe despre limbaj, relațiile sociale și cauza și efectul.
Odată ce bebelușii încep să înțeleagă modul în care lucrurile din mediu relaționează între ele și ce gust au, cum miros, cum se simt și ce sunete fac, bebelușii sunt pregătiți pentru următoarea etapă de dezvoltare: să descopere cum funcționează.
Jucării inteligente pentru bebeluși
- Obiectele care se rotesc deasupra capului copilului în timp ce stă întins într-un pătuț stimulează vederea și dezvoltă capacitatea de atenție.
- Inițial, bebelușul tău va fi fascinat de chipul și expresiile care se schimbă privind înapoi din oglindă.De-a lungul timpului, bebelușul tău își va da seama că bebelușul salivând și zâmbitor care se uită înapoi este de fapt o reflectare.Odată ce se întâmplă acest lucru, bebelușii devin conștienți de ei înșiși, ceea ce duce la o mai mare autodescoperire pe măsură ce învață despre părțile corpului și unde se află.
- Stivă de inele.Această jucărie clasică are un con care se potrivește inelelor de diferite dimensiuni.La început, bebelușilor le place să bage inelele în gură.Mai târziu, ei exersează abilitățile motorii fine prin potrivirea inelelor pe con.Copiii mici învață și despre culori și numere atunci când numeri împreună cu el inelele multicolore pe măsură ce le stivuiți.
- Jucării care se împing și se trag.Acestea ajută la echilibrul și la dezvoltarea mușchilor mari, pe măsură ce micuțul tău trece de la simplul stat pe pat, la mersul pe jos.Cu cât bebelușii împing și trag mai mult, cu atât lucrează mai mult mușchii necesari pentru a-i transforma în alergători și alpiniști.Mai târziu, copiii le pot folosi pentru a ajuta la controlul creșterii vitezei lor.
Evită să dai unui bebeluș seturi Lego, deoarece se pot îneca ușor cu piesele mici.
Cum se joacă preșcolarii
Bebelușii explorează obiecte cu cele cinci simțuri. Copiii mici încep să-și dea seama cum funcționează. Ca preșcolari, ei vor folosi jucării și alte obiecte pentru scopul lor, totuși își vor imagina o lume cu alte posibilități pentru ei. O pătură aruncată peste o măsuță de cafea devine un club secret. Lutul de modelat poate fi folosit pentru a face plăcinte pe care ți se cere să le „guști”.
Pentru un preșcolar, lumea devine un loc magic fără limite – iar preșcolarii sunt stăpânii și creatorii tuturor. Mulți copii de această vârstă cred că au puteri magice și se pot lupta cu monștrii și pot câștiga sau se pot transforma într-o prințesă, zână sau altă creatură capricioasă. Adesea, preșcolarul tău te va trage într-o fantezie și te va aștepta să te joci împreună cu el.
Poți să-i cumperi un set Lego Technic sau Lego Friends cu ajutorul cărora să-și pună la treabă imaginația și concentrarea. De asemenea, poate folosi setul de construcții alături de alți copii, pentru a dezvolta abilitățile sociale.