Iohannis a facut marele anunt: „Am decis sa intru in competitie pentru functia de secretar general al NATO. Imi asum aceasta candidatura in numele Romaniei”

0
43

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat marti ca a decis sa intre in competitie pentru functia de secretar general al Aliantei Nord-Atlantice.

„Imi asum aceasta candidatura in numele Romaniei”, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.„In urma cu douazeci de ani, drapelul Romaniei a fost arborat pentru prima data la sediul NATO de la Bruxelles, marcand ultimul pas in aderarea tarii noastre la Alianta Nord-Atlantica.Sunt doua decenii de cand Romania este membra a celei mai puternice aliante politico-militare, care, de 75 de ani, promoveaza democratia si libertatea, ii apara eficient pe membrii sai si a dezvoltat o retea vasta de parteneri, alaturi de care promoveaza ordinea internationala bazata pe reguli.

Valorile cardinale ale Aliantei, printre care statul de drept, respectarea drepturilor si a libertatilor fundamentale, au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democratii autentice.

In plus, extrem de important, umbrela NATO ne-a oferit cele mai puternice garantii de securitate din istorie. Nicicand aceste garantii de securitate nu s-au dovedit mai relevante decat astazi.

Traim in cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securitatii din ultimele decenii, dar noi, romanii, ne simtim protejati tocmai pentru ca suntem membri ai Aliantei Nord-Atlantice.

Un conflict militar in Europa este o realitate care in urma cu cativa ani parea improbabila. Rusia se dovedeste a fi o amenintare grava si de lunga durata pentru continentul nostru, pentru securitatea noastra euroatlantica.

In aceste conditii, frontierele NATO capata o importanta capitala, iar intarirea Flancului Estic, care include si Romania, va ramane o prioritate pe termen lung.

In tot acest context complicat, tara noastra a dovedit ca este un pilon de stabilitate si de securitate in regiune. Ca prioritate majora, de la inceputul primului meu mandat ca Presedinte al Romaniei, am initiat si negociat cu toate partidele parlamentare un Pact national care a prevazut alocarea a 2% din PIB pentru Aparare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce inseamna resurse semnificative pentru dezvoltarea capacitatilor si a capabilitatilor noastre militare.

Suntem printre Aliatii care au inteles si si-au asumat de la inceput acest angajament.

Romania a contribuit si contribuie la misiunile si operatiile NATO. Avem o prezenta militara semnificativa in Balcanii de Vest, ne intereseaza in cel mai inalt grad si contribuim in mod direct la securitatea Marii Negre.

Sustinem neconditionat Ucraina si contribuim consistent la sustinerea puternica a partenerilor Aliantei, in special a celor mai vulnerabili.

Totodata, in cadrul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, am adoptat strategii si masuri pentru ca Armata Romaniei sa se modernizeze complet si in acelasi ritm cu Aliatii nostri.

Avem o vecinatate complicata cu Rusia, am fost tot timpul constienti de riscurile si amenintarile care decurg din aceasta situatie si ne-am pregatit temeinic pentru a le asigura cetatenilor nostri securitatea deplina.

Romania nu s-ar fi putut dezvolta economic, nu ar fi atras capital si investitori care sa contribuie la cresterea nivelului de trai daca nu ar fi existat garantii solide privind securitatea nationala. Iar aceste garantii sunt direct legate de modernizarea militara a tarii noastre, dar si de apartenenta noastra la Alianta Nord-Atlantica.

In prezent, Romania este un membru respectat in NATO, la fel ca si in Uniunea Europeana. Este un statut pe care ni l-am castigat de-a lungul ultimilor ani, dand dovada de implicare, de predictibilitate strategica in ceea ce priveste politica noastra externa si de securitate, de stabilitate, de profesionalism si de respect nemijlocit fata de valorile fundamentale pe care sunt cladite Alianta Nord-Atlantica si Uniunea Europeana.

Mai mult, am actionat constant pentru a apropia cat mai mult cele doua maluri ale Atlanticului, pentru ca da, pentru noi relatia transatlantica este esentiala.

Ne aflam intr-un context de securitate in care cred ca este momentul ca tara noastra sa-si asume o si mai mare responsabilitate in cadrul structurilor de conducere euro-atlantice.

Este o aspiratie legitima a unui stat care a cunoscut in ultimele doua decenii transformari radicale si care ar putea contribui cu aceasta experienta la conturarea unei noi viziuni asupra modului in care putem raspunde rapid si eficient unei game variate si complexe de provocari si amenintari.

Avem o intelegere profunda, inclusiv din perspectiva provocarilor istorice cu care s-a confruntat regiunea noastra, asupra actualei situatii de securitate, situatie dezechilibrata de razboiul declansat de Rusia impotriva Ucrainei. Totodata, cred ca NATO are nevoie, la randul sau, de o reinnoire a perspectivei asupra misiunii sale.

Europa de Est are o contributie valoroasa in discutiile si deciziile adoptate in cadrul NATO.

Cu o reprezentare echilibrata, puternica si influenta din aceasta regiune, Alianta va putea lua cele mai bune decizii, care sa raspunda nevoilor si preocuparilor tuturor statelor membre.

Pentru toate aceste motive, am decis sa intru in competitie pentru functia de Secretar General al NATO.

Imi asum aceasta candidatura in numele Romaniei cu toata responsabilitatea, iar aceasta decizie are la baza performanta Romaniei, experienta acumulata pe parcursul celor doua mandate de Presedinte al Romaniei, intelegerea profunda a provocarilor cu care se confrunta NATO, Europa, si in special regiunea noastra, si angajamentul meu ferm fata de valorile si obiectivele fundamentale ale NATO”, a spus Iohannis.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments