Masina romaneasca de lux care costa 500.000 de euro: „90% productie proprie”. A fost realizata la Cluj

0
161

Prima masina electrica romaneasca, produsa in urma cu doi ani la Cluj, prezinta interes deocamdata doar pentru clienti din interiorul tarii, acest autovehicul fiind un produs sport, de lux, avand pretul de aproape jumatate de milion de euro, potrivit unuia membru al echipei care a realizat-o, Florin Dehelean.

Masina a fost prezentata vineri, la Academia Fortelor Terestre „Nicolae Balcescu” din Sibiu, in cadrul unei manifestari stiintifice dedicate noilor tehnologii.

„Marea realizare a fost pentru noi ca sa ne unim ca echipa de care suntem mandri si bucurosi si tot o mare realizare este si faptul ca am reusit sa producem si sa concepem prima masina electrica din Romania care e si omologata. Suntem bucurosi ca incercam sa ducem acest domeniu auto, din Romania, intr-o directie in care sa fie lucru bine facut si mult mai sanatos. Ea este 90 la suta productie proprie, romaneasca si bateriile sunt create tot in Romania. (…) Sunt doar interni, clienti si potentialii clienti. Mai mult suntem spre aria de mobilitate urbana, unde este o dorinta de a se crea produse noi”, a declarat Florin Dehelean, citat de Agerpres.Acesta a explicat ca masina electrica produsa la Cluj „are o autonomie de 300 de kilometri” si poate atinge „viteza maxima de 140 km/ora.” Masina costa 450.000 de euro, potrivit lui Florin Dehelean.

Autovehiculul electric produs la Cluj este o masina sport, de lux, destinata clientilor care isi doresc un produs personalizat.

„Noi ne diferentiem prin faptul ca mergem direct la client. Si mergem la un client care doreste o masina personalizata. Viitorul acestei masini este ca incercam prin aceasta masina sa transpunem o posibila colaborare sau atragere de investitori pentru o linie de asamblare sau de productie in Romania pentru a crea diferite masini sau modele care sa satisfaca nevoile anumitor clienti”, a aratat Florin Dehelean.

Majoritatea materialelor utilizate in constructia primei masini electrice Romanesti sunt bioreciclabile, ceea ce inseamna „o reciclare sigura”, potrivit lui Florin Dehelean.

Constructia primei masini electrice romanesti a inceput in 2019 si s-a finalizat cu omologarea in 2022, timp in care Florin Dehelean spune ca „visul sau a devenit realitate”.

Doctorand la Universitatea Tehnica din Cluj Napoca, Florin Dehelean coordoneaza „o echipa de 22 de studenti care au creat un monopost electric, singurul din Romania, restul sunt doar termice, cu care merge la competitii afara.”

„Si aici cautam sponsori. Ce e si aici important, este ca ii ajut pe acei studenti ca sa le devina visul realitate si sa fie cat mai buni in ceea ce fac”, a mai spus Florin Dehelean.

Din echipa care a realizat prima masina electrica a facut parte, pe langa inginerul mecanic Florin Dehelean, si Peter Szabo, renumit si datorita unei alte premiere. Pester Szabo are o masina numita „Julia”, care este prima decapotabila produsa in Romania, o masina din lemn de frasin dupa modelul cabrioletelor sport din perioada interbelica, cu un sasiu realizat pe puntile unui Ford Taunus, un motor V6 tot de la Ford Taunus, iar scaunele sunt luate de pe un Ford Probe.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentLucrările la Autostrada A8 încep în luna mai a acestui an. Anunţul făcut de directorul CNAIR
Articolul următorTaietor de frunza la ciini pe mii de euroi si combinatii
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments