Anul acesta se anunță unul al schimbărilor majore pentru obiectivele administrate de EcoPiața!
Două dintre piețele agroalimentare trase pe dreapta de ani buni vor fi redeschise, cu ajutorul unor investiții și cu concursul producătorilor locali. Talciocul, o zonă gri a comerțului ieșean, va suporta ușoare, dar esențiale modernizări, și va avea cu o zi de funcționare în plus.
În ce privește bazarul, acesta va avea propria parcare, iar târgul de mașini care funcționa în același perimetru, va fi mutat.
Conducerea EcoPiata anunță mdificări majore în funcționarea viitoare a unor obiective aflate în administrare.
Primul obiectiv care va fi redat ieșeanilor după ani de zile de abandon este Piața Dacia.
În ciuda a două tentative de repunere a acestui obiectiv pe harta punctelor agroalimentare locale, demersurile EcoPiata s-au dovedit a fi un fiasco. De data aceasta, conducerea societății dă asigurări că redeschiderea pieței nu va fi o acțiune de fațadă, sortită din nou eșecului.
“Am început lucrările de igienizare și reaparații în Piața Dacia, pe care intenționăm să o redeschidem pe data de 27 aprilie. S-au curățat și vopsit tarabele, jgheaburile, s-a schimbat sistemele de închidere la copertine, s-au reparat chiuvetele, se va moderniza și toaleta aflată în corpul administrativ, iar spațiul în care acum funcționează un mic depozit de mobilă va fi dezafectat și acelui spațiu i se va da destinația de piață de miei pentru început, unde producătorii vor putea să comercialize carcase de miel în perioada Paștelui, urmând ca ulterior să fie măcelărie.
Până ce piața va avea proprii ei comercianți, aici se vor organiza târguri ale producătorilor locali, pe care vom încerca să îi atragem cu concursul asociațiilor de producători din Iași și ai Direcției Agricole”, ne-a declarat Radu Botez, director EcoPiața.
Lucrările la Piața Dacia sunt executate de firma SC 3 Minds SRL, contra sumei de 157.278 lei. Termenul declarat pentru finalizarea lucrărilor este 2 mai 2024, dar conducerea EcoPiata dă asigurări că acestea vor fi finalizate mai repede, respectiv pe 24 aprilie.
Măcelărie și piață de brânzeturi la containere, în Piața Păcurari
Și piața din Păcurari urmează să suporte niște transformări radicale.
Aici se intenționează amplasarea a două module pentru producători de brânzeturi și carne.
“La această piață, am discutat în Consiliul de Administrație să cumpărăm două containere în care să fie amanejat un magazin de măcelărie și unul pentru produse lactate și brânzeturi. Am reușit să luăm legătura cu niște procesatori de carne care s-au arătat interesați, urmând să identificăm și niște producători de brânzeturi. Comercializarea acestor produse, ca și la Piata Dacia, va fi gratuită în primele 3 săptămâni de la deschidere”, a declarat Radu Botez.
Târgul de mașini se mută într-o zonă cu capacitate dublă.
O altă schimbare se referă la zona în care funcționează bazarul, târgul de mașini, talciocul și târgul de cherestea. Conducere EcoPiața se va folosi de un teren care a intrat în domeniul public al municipalității, aflat tot în acest perimetru, pentru a muta actualul târg de mașini.
“Inițial, al vrut să mutăm talciocul acolo. Prin hotărâre de Consiliu Local s-a decis ca să mutăm târgul de mașini pentru că este o capacitate aproape dublă, de 210 locuri.
Acolo unde este acum târgul auto vom amenaja 100 de locuride parcare pentru bazar și talcioc. Am avut o întâlnire cu rerezentanții romilor și una dintre doleanțele lor a fost să le putem oferi niște locuri de parcare pentru bazar, acolo unde sunt mulți comercianți de etnie. Astfel, vor fi 60 locuri disponibile pentru bazar și 40 pentru cei care vin la talcioc, ca să nu se mai parcheze pe stradă”, a declarat directorul EcoPiața.
Talciocul va fi deschis și sâmbăta
Talciocul, un obiectiv destul de frecventat de către ieșeni, aflat de cele mai multe ori în incapacitate de a-i primi pe toți cei care doresc să vândă vechituri în acest obiectiv, de aici și comerțul stradal care se desfășoară în zonă, va avea parte la rându-i de unele îmbunătățiri.
“Talciocul este unul dintre cele mai suprapopulate obiective ale noastre, și tocmai de aceea îi vom acorda o atenție deosebită în cursul acestui an. Prima oară vom începe cu repararea tejghelelor care sunt compromise, cu blaturile crăpate sau suporturile ruginite, dar vom achiziționa și tarabe noi. Acele toalete ecologice sunt foarte mizerabile, drept pentru care vom dispune construirea unui grup sanitar din cărămidă. Tocmai pentru că este un obiectiv foarte populat, am considerat că doar ziua de duminică nu poate acoperi nevoia de vânzare și cumpărare a celor care vin aici, așa că am decis ca să mai adăugăm o zi de funcționare a acestui obiectiv. Practic talciocul urmează să fie deschis de acum înainte și în cursul zilei de sâmbătă, pe lângă ziua de duminică”, a anunțat Radu Botez.
Toate aceste schimbări au o dubla motivație. Pe de o parte se simte nevoia sau presiunea din piață ca unele obiective sa fie reorganizate, modernizate, iar pe de alta parte este și o mișcare prin care conducerea EcoPiata scontează pe aducerea unor venituri mai consistente și grabnice în visteria goală.
Numai în cursul acestei luni, EcoPiata a fost nevoită să achite impozite de 400 mii lei la Finanțele Locale și alte câteva sute de mii de lei către Electrica, care a emis facturile la 3 luni, urmând ca EcoPiata să refactureze către proprii clienți care au magazine în piete și în alte obiective.
Schimbările anunțate a fi operate în cursul acestui an în obiectivele administrate de EcoPiața, vor implica cel mai probabil și anumite modificări în schema de personal sau măcar angajări pe locurile rămase vacante după pensionări sau plecări din rândul personalului. La acest moment, EcoPiața numără 64 de angajați, din care doar 9 în rândul personalului TESA.