Curtea de Apel Bucuresti a decis vineri ca dosarul penal legat de vizita lui Liviu Dragnea in SUA, pentru a se intalni cu Donald Trump, sa fie restituit DNA-ului. Mai multe probe din dosar au fost anulate.
Procurorii DNA urmeaza sa decida daca refac dosarul sau il inchid.In baza art. 347 C.pr.pen admite contestatiile formulate de catre contestatorii inculpatii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel si Burci Carlo-Robert impotriva Incheierii din data de 26.04.2023 pronuntata de Judecatorul de Camera Preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti in dosarul penal 14451/3/2021/a1. Desfiinteaza in parte Incheierea atacata si in rejudecare: Dispune excluderea mijloacele de proba efectuate de procuror fata de contestatorii inculpatii din prezenta cauza, in perioada 19.03.2018-12.01.2021 . Constata nulitatea Ordonantelor de continuare a urmaririi penale fata de suspectii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel si Burci Carlo-Robert, din data de 12.01.2021. Constata nulitatea Ordonantelor de punere in miscare a actiunii penale fata de inculpatii Dimitrescu Gheorghe, Belcea Dan Valentin, Liviu-Nicolae Dragnea, Burci Cristian-Ionel si Burci Carlo-Robert, din data de 01.03.2021. Mentine dispozitia de restituire a cauzei la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie. In baza art 347 C.pr.pen respinge contestatia formulata de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Directia Nationala Anticoruptie impotriva Incheierii din data de 26.04.2023 pronuntata de Judecatorul de Camera Preliminara din cadrul Tribunalului Bucuresti in dosarul penal 14451/3/2021/a1. In baza art. 275 alin. 3 Cod procedura penala, cheltuielile judiciare raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata in camera de consiliu, azi, 12.04.2024”, se anunta pe portalul instantelor.
Pe 17 mai 2021, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta si folosire a influentei sau autoritatii in legatura cu prezenta sa la ceremonia de inaugurare a presedintelui Donald Trump de la inceputul anului 2017.
In acelasi dosar a fost trimis in judecata Gheorghe Dimitrescu, la data faptei consilier parlamentar al lui Florin Iordache, pe vremea cand acesta era deputat PSD, dar si fost consul al Romaniei la Bonn, pentru cumparare de influenta; precum si trei oameni de afaceri – Cristian Burci (patronul ziarului ‘Adevarul’), Carlo Robert Burci (fiul lui Cristian Burci) si Dan Valentin Belcea, acuzati de cumparare de influenta sau complicitate la cumparare de influenta.
Conform DNA, in perioada ianuarie 2017 – mai 2017, Liviu Dragnea ar fi primit de la unul dintre oamenii de afaceri foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, constand in asigurarea accesului la evenimentele din cadrul Ceremoniei de investire a presedintelui SUA, din perioada 17 – 21 ianuarie 2017, desfasurate la Washington DC (SUA), in baza unui pachet de beneficii in valoare de 250.000 de dolari, acces obtinut prin intermediul unui om politic si de afaceri american, vicepresedinte al Comitetului Prezidential de Inaugurare, si asigurarea, cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri, a unor servicii de lobby si consultanta politica in valoare de 30.000 de dolari in favoarea partidului din care facea parte.
„Banii respectivi ar fi fost platiti, in luna mai 2017, de o societate offshore cu sediul in insulele Virgine Britanice si conturi bancare in Cipru, (controlata de omul de afaceri roman cu ajutorul celorlalti doi oameni de afaceri)”, arata DNA.
De asemenea, spun anchetatorii, Dragnea ar mai fi acceptat de la acelasi om de afaceri promisiunea unor foloase nepatrimoniale necuvenite constand in participarea, in perioada mai – iunie 2017, la doua intalniri (in final neconcretizate) cu inalti oficiali din SUA.
„In acest context, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat, in favoarea omului de afaceri roman, influenta reala pe care o avea fata de prim-ministru si alti membri ai Guvernului Romaniei, promitandu-i ca ii va determina pe acestia sa ii asigure interesele de afaceri, in special din domeniul militar si al intelligence, pe care respectivul le avea in Romania”, precizeaza DNA.
Procurorii mai sustin ca, in perioada mai – octombrie 2017, Liviu Dragnea si-ar fi folosit autoritatea si influenta ce decurg din calitatea de presedinte al PSD fata de Gheorghe Dimitrescu, precum si fata de alte doua persoane, in scopul de a obtine, in aceeasi perioada de timp, foloase necuvenite pentru sine si pentru partid, cu incalcarea dispozitiilor Legii 334/2006 privind finantarea partidelor politice, constand in servicii de lobby in valoare de 100.000 de dolari (din care 45.000 de euro ar fi fost achitati de Gheorghe Dimitrescu). Serviciile respective ar fi fost prestate de o societate americana de lobby, pentru stabilirea si perfectarea unor vizite ale lui Liviu Dragnea cu inalti oficiali americani.
„In schimbul foloaselor primite de la Gheorghe Dimitrescu, in perioada iunie – iulie 2017, inculpatul Nicolae-Liviu Dragnea ar fi traficat in favoarea acestuia influenta reala pe care o avea asupra ministrului Afacerilor Externe, promitand ca il va determina pe inaltul demnitar sa il desemneze pe primul in functia de consul general al Romaniei la Bonn, lucru care s-a si intamplat”, afirma DNA.