De ce a fost condamnat la inchisoare afaceristul Catalin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instantei

0
222
justice concept, selective focus on nearest part ,lens blur f/x

Catalin Robertino Hideg, patronul Sanimed International, a fost condamnat de Tribunalul Bucuresti la o pedeapsa de 4 ani inchisoare cu executare deoarece probele arata ca „faptele pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata exista si au fost savarsite de acestia”.

Tribunalul Bucuresti si-a motivat decizia de condamnare a patronului Sanimed. In document se arata ca Robertino Catalin Hideg a creat un mecanism complex de firme pe care le controla prin intermediari si a incercat sa ascunda tranzactiile bancare, dar fara succes.

Audiat de procurorii europeni a fost si un martor din Cipru care a recunoscut faptul ca de-a lungul carierei a infiintat peste 3.000 de firme offshore pe care le-a vandut ulterior, aceasta fiind ocupatia lui de baza.

De ce a fost condamnat la inchisoare afaceristul Catalin Hideg, patronul Sanimed. Motivarea instantei

Din dosar rezulta ca interpusii lui Hideg erau platiti cu 950 de euro/luna pentru a aparea administrator in firmele controlate de afacerist.

In motivare, un judecator de la Tribunalul Bucuresti arata ca „instanta constata ca probele administrate in cauza atesta, dincolo de orice indoiala rezonabila ca faptele pentru care inculpatii au fost trimisi in judecata exista si au fost savarsite de acestia”.

Mai mult, pentru a justifica intoarcerea unor sume in conturile Sanimed Hideg a creat raporturi comerciale fictive intre Sanimed, pe de-o parte si societatile Enterprises Limited din Cipru si Alfabeto Peculiar, emitand in numele Sanimed mai multe facturi fictive catre acestea.

Procurorul european delegat asistent din Cipru, la solicitarea procurorului european delegat a audiat mai multi martori pentru a rezolva acest caz. Astfel, judecatorul arata ca „legatura de cauzalitate este pe deplin dovedita de probele administrate in cauza, transferul sumelor de bani urmarind si disimularea originii ilicite a sumelor obtinute pe nedrept din fonduri europene” si a ajuns la concluzia ca „mecanismul de fraudare a fost unul complex, ce a implicat rularea sumelor primite din fonduri europene prin conturile mai multor societati”.

Catalin Hideg este judecat sub control judiciar din aprilie 2022 si are interdictia de a parasi tara, mai ales ca si-a stabilit biroul in Dubai. „Cu ocazia luarii si prelungirii masurii preventive a controlului judiciar, s-a retinut ca aceasta este necesara pentru a asigura buna desfasurare a procesului penal si pentru a impiedica sustragerea inculpatului de la urmarire penala, mai ales prin prisma faptului ca in ultimii doi ani inculpatul s-a stabilit in interes de afaceri in Emiratele Arabe Unite, vizitand Romania sporadic si pentru perioade foarte scurte de timp, astfel incat prin luarea masurii controlului judiciar se poate asigura participarea inculpatului la desfasurarea actelor de urmarire penala ce impun prezenta sa, aceasta fiind atat in interesul desfasurarii cu celeritate a urmaririi penale, precum si pentru a da eficienta maxima garantiilor si drepturilor apararii”, se mai arata in motivarea tribunalului.

Hideg a fost condamnat pentru folosire de documente false si spalare de bani, intr-un dosar legat de o frauda cu fonduri europene in valoare de trei milioane de euro. Investitia era intitulata “Crearea unui Centru de Cercetare-Dezvoltare in Recuperare Medicala si Bioconstructie – RECUMED” si urma a se derula in cadrul Programului Operational Competitivitate (POC) 2014 – 2020.

In acelasi dosar, Sanimed International a primit ca pedeapsa o amenda penala de 500.000 lei si inchiderea unui punct de lucru pe o perioada de trei luni.

Tribunalul a mai dispus ca Hideg si Sanimed International Impex SRL sa plateasca Ministerului Investitiilor si Proiectelor Europene suma de 14.440.459 de lei.

Decizia nu este definitiva si a fost atacata cu apel. Urmatorul termen a fost stabilit pentru 23 mai.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments