Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României și pe cerul Iașului. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul

0
99

Spectacol rar pe cerul României noaptea trecută. Aurora boreală a colorat văzduhul în cele mai frumoase nuanţe roşiatice, motiv pentru care toate reţelele de socializare s-au umplut de mii de fotografii spectaculoase. Aurora, specifică ţărilor nordice, a putut fi văzută din mai multe zone din Europa.

Fenomenul se datorează unei furtuni geomagnetice care a lovit Pământul. Evenimentul este cel mai puternic din ultimii 20 de ani, iar experţii americani spun că nivelul de alertă este unul sever, deoarece mai multe erupţii solare se îndreaptă spre planeta noastră.

Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României și pe cerul Iașului. Cum explică oamenii de ştiinţă fenomenul

Aurora boreală s-a putut observa noaptea trecută în mai multe zone din ţară. Oamenii au stat minute în şir cu ochii pe cer şi au fotografiat fenomenul neobişnuit pentru sud-estul Europei.

Zonele cele mai potrivite pentru a vedea acest spectacol pe cer au fost cele cu o poluare luminoasă redusă, cel mai adesea în afara oraşelor mari. Cerul colorat în nuanţe roşiatice a putut fi admirat din mai multe judeţe, printre care Maramureş, Bihor, Cluj, Hunedoara, Iaşi, Buzău şi Ilfov.

Fenomenul optic s-a datorat unei furtuni geomagnetice majore care a lovit Pământul. În doar 24 de ore, două pete solare uriaşe s-au unit şi au provocat erupţii solare din clasa X, adică cele mai puternice. În următoarele zile, cel puţin 5 astfel de valuri de radiaţii vor lovi planeta noastră. Cea mai nouă pată solară descoperită are un diametru de 16 ori mare mare decât al Pământului.

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentS-a dat startul spre ceolan. La orele 00 trecute fix! Numa Cozet râdea, la cât o să ia, măcar să se distreze.
Articolul următorVa fi construit un nou drum spre Aeroportul Internațional Iași
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments