Stafia de la Gelsor rânjeşte din spatele uşii ferecate de la Biblioteca Centrală Universitară. Gelu Teodorescu, vechiul tovarăş al lui SOV de la Gelsor, a fost numit de ministerul Educaţiei peste capul Senatului de la Univ. “Al.I. Cuza”. Directorul INSOMAR este trimis în judecată de DNA pentru Afacerea “Mită la PSD”. După exemplul Fenechiu, Teodorescu ar trebui demis urgent, dar MEC a băgat capul în nisip.
După Relu Fenechiu, Guvernul României a mai făcut o numire cu exact acelaşi tipar: Ministerul Educaţiei l-a pus în funcţia de director al Bibliotecii Centrale Universitare (BCU) pe Gheorghe (Gelu) Teodorescu, deşi acesta era trimis în judecată într-un dosar de corupţie. Numirea s-a făcut direct de la Bucureşti, pe filieră politică, ignorându-se propunerea venită din partea Univ. “Al.I. Cuza”, care îl nominalizase pe lectorul Lucian Leuştean.
Teodorescu, prieten la cataramă cu Sorin Ovidiu Vântu, va avea chiar în iulie un nou termen în procesul în care este judecat alături de “baronul” Bunea, de la Buzău, şi de magnatul petrochimiei, Ioan Niculae. Situaţia a scandalizat elita universitară ieşeană, însă rectorul de la Cuza, Vasile Işan, preferă să nu intre în polemici cu Ministerul Educaţiei. Se anunţă însă un conflict major în mediul academic, pentru că şeful Senatului de la Cuza anunţă că îl susţine în continuare pe Lucian Leuştean.
Ministerul nu dă explicaţii
La o lună după punerea în funcţia de director general al Bibliotecii Centrale Universitare “Mihai Eminescu” (BCU) din Iaşi a controversatului profesor Gheorghe Teodorescu, tot nu se ştiu criteriile care au stat la baza acestei decizii. Numirea este temporară, termenul tehnic fiind de “detaşare”, dar data la care se va organiza un concurs este încă necunoscută. Teodorescu l-a înlocuit în funcţie pe Alexandru Călinescu, fost director BCU vreme de 13 ani. Fost profesor de literatură franceză la Facultatea de Litere, acesta a renunţat la post din cauza unor probleme de sănătate.
Ministerul Educaţiei nu oferă nicio explicaţie în acest sens şi a refuzat să răspundă solicitării 7Est de a oferi detalii despre această acţiune, dând dovadă de ignoranţă. Atât Serviciul de Presă, cât şi ministrul Pricopie au refuzat să explice care au fost criteriile care îl recomandau pe Gelu Teodorescu, mai ales că propunerea universităţii fusese alta. Situaţia este cu atât mai iritantă cu cât numirea vine după un mandat glorios al lui Al. Călinescu, unul dintre cei mai respectaţi filologi din România.
Însuşi Gelu Teodorescu întreţine această atmosferă ostilă refuzând cu obstinaţie să dea interviuri, refuzând de o lună orice contact cu presa şi ascunzându-se în turnul lui de fildeş din sediul bibliotecii.
Işan e mulţumit: “N-am ce comenta”
Un om aflat în stare de judecată la conducerea celei mai vechi biblioteci universitare nu poate decât să păteze imaginea instituţiei. Chiar şi în ciuda acestei situaţii reprezentanţii Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” sunt mulţumiţi de alegerea făcută de minister, chiar dacă propunerea lor, în persoană lectorului Lucian Leuştean, nu a fost luată în considerare.
Rectorul Vasile Işan considera normală ocuparea acestei funcţii de către Gheorghe Teodorescu, chiar dacă acesta este trimis în judecată pentru “fals în înscrisuri sub semnătură privată” în dosarul “Mita la PSD”. “Consider potrivită numirea profesorului Teodorescu. Nu am eu ce comentarii instituţionale să fac asupra acestei decizii pentru că ea este de resortul Ministerului Educaţiei. Nu e normal să plecăm de la premiza de vinovăţie şi de la prezumţia de hoţie a oricărei persoane. Atâta vreme cât se află în curs orice caz juridic şi instanţele nu şi-au spus cuvântul, eu cred că operează prezumţia de nevinovăţie. Din punctul meu de vedere, atâta vreme cât o persoană este membru al comunităţii noastre academice, cred că lucrurile sunt în regulă”, a declarat rectorul Vasile Işan.
Senatul îl vrea pe Leuştean
De asemenea, preşedintele Senatului Universităţii “Alexandru Ioan Cuza”, prof. Dr. Constantin Rusu nu a comentat acest subiect, dar a spus că va susţine în continuare candidatura lectorului Lucian Leuştean. “Ca preşedinte al Senatului, nu pot face decât aceasta precizare: susţinem o propunere de candidatură pentru persoana pe care o ştiţi. De aici încolo, probabil se va face dosarul şi se va ataşa la acesta susţinerea Senatului Universităţii. Mai departe nu e treaba noastră”, a afirmat prof. Dr. Constantin Rusu.
Trecutul lui Gelu Teodorescu
Gheorghe “Gelu” Teodorescu a atras atenţia presei în special din cauza trecutului sau controversat. El este în prezent profesor universitar în cadrul Facultăţii de Filosofie şi Ştiinţe Social – Politice şi un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, cu care a înfiinţat în 1993 grupul financiar GELSOR (acronim format din “gel” de la Gelu şi “sor” de la Sorin). Acesta societate a gestionat Fondul Naţional de Investiţii (FNI) şi a dus la începerea mai multor anchete penale, inclusiv împotriva fostului director Nicolae Popa, care a fugit din ţară după declanşarea scandalului FNI.
Dosarul “Mită la PSD”
Aceeaşi echipă formată din Gheorghe Teodorescu şi S.O. Vântu a pus bazele institutului de sondare a opiniei publice INSOMAR. Institutul îi aduce profesorului universitar un dosar penal, instrumentat de DNA şi înaintat instanţei. Teodorescu este judecat, în acest moment, pentru “fals în înscrieri sub semnătură privată” împreună cu liderul PSD Brăila, Gheorghe Bunea, patronul InterAgro, Ioan Niculae, şi directorul InterAgro, Viorel Bărac. În dosarul “Mita la PSD” cei patru sunt acuzaţi că ar fi creat o schemă de finanţare în mod ilegal, cu 1 milion de euro, a campaniei electorale a lui Mircea Geoană din 2009. Din această sumă au fost plătiţi aproximativ 150.000 de euro şi s-a folosit drept paravan un contract încheiat între societatea controlată de Ioan Niculae – InterAgro şi SC INSOMAR SRL.
În schimbul banilor oferiţi de cei patru, candidatul PSD trebuia să numească persoane care să le susţină interesele la nivelul Ministerului Economiei, precum şi la nivelul a două societăţi naţionale ce aveau ca obiect gestionarea şi distribuirea gazului natural (Transgaz şi Romgaz). Următorul termen în acest dosar va fi pe 26 iulie.
Leit cazul “Fenechiu”
Numirea într-o funcţie de conducere publică a unui om aflat în stare de judecată, precum Gheorghe Teodorescu, face să amintească de cazul Relu Fenechiu. Acesta a primit funcţia de Ministru al Transporturilor, chiar dacă era judecat în dosarul “Transformatorul”. A fost revocat, cu voia să, după ce a primit 5 ani cu executare. După această decizie premierul Victor Ponta a declarat, în cursul săptămânii trecute, că va pune în lege regula conform căreia nicio persoană trimisă în judecată să nu mai acceadă la o funcţie de demnitar.
Cea mai veche bibliotecă universitară
Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” din Iaşi este cea mai veche biblioteca universitară şi a doua bibliotecă ca importanţă din România, după filiala din Bucureşti. Înglobând fonduri care au făcut parte din fostele bib
lioteci ale Academiilor domneşti, actuala bibliotecă se bucură de continuitate şi stabilitate. După Al Doilea Război Mondial, a fost mutată în clădirea Bibliotecii Fundaţiunii “Regele Ferdinand I”, ale cărei fonduri le înglobează.
De-a lungul timpului, directori ai BCU au fost scriitorul Bogdan Petriceicu Haşdeu sau poetul Mihai Eminescu.