Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Ateneul Național Iași vor participa sâmbătă, 18 mai 2024, la Noaptea Europeană a Muzeelor, eveniment aflat la ediția a XX–a, jubiliară.
Sediul principal al Primăriei Municipiului Iași – Palatul Roznovanu va fi deschis vizitatorilor în intervalul orar 18.00 – 24.00, timp în care va putea fi admirată expoziția „Religie, Medicină, Știință, Artă”, care reunește lucrări realizate de artiști vizuali, cadre didactice și reprezentanți ai mediului artistic din România și Republica Moldova.
Palatul Roznovanu, reședința familiei Rosetti – Roznovanu, a fost construit la dorința boierului Iordache Neculai Roznovanu. Inaugurat cu mare fast la 23 aprilie 1832, de ziua Sfântului Gheorghe, era cea mai frumoasă clădire din oraș. Impresionantă prin somptuozitate și prin fastul interioarelor, a fost amenajată de cunoscutul arhitect Gustav Freywald, cel care a proiectat și Catedrala Mitropolitană din Iași. Sala Mare a Palatului Roznovanu a găzduit de-a lungul timpului concerte de binefacere, spectacole susținute de Haricleea Darclee și George Enescu, baluri fastuoase. Clădirea a jucat un rol deosebit pe scena istoriei mai ales în Primul Război Mondial, între 1916 și 1918, când a găzduit sediile ministerelor refugiate de la București: Curtea de Casație și Justiție, Arhiva, Servicii ale Ministerului de Justiție, precum şi Misiunea Americană de Cruce Roşie. Începând cu anul 1970 Palatul Roznovanu este sediul Primăriei Municipiului Iași.
Muzeul Municipal „Regina Maria”
În aceeași seară, între orele 18.00 și 1.00, la parterul Palatului Braunstein va putea fi vizitată expoziția „Maria a României, Regină și artistă”, organizată în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Brukenthal și Arhivele Naționale ale României.
La etajul a doilea al Palatului Braunstein își așteaptă vizitatorii expoziția „Școala din Moldova în perioada modernă (1828-1916)”, organizată în parteneriat cu Serviciul Județean al Arhivelor Naționale Iași, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” Iași și Colegiul Național Iași.
De asemenea, publicul este invitat să viziteze și expoziția de icoane „Veronica”, organizată în parteneriat cu Asociația „Glasul Vieții” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași.
Între orele 18.00 și 1.00, la Muzeul Municipal „Regina Maria” iubitorii de artă vor putea vedea expoziția „Tițian. Ecce Homo”, realizată în parteneriat cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, fiind invitați să asiste și la spectacolul literar – artistic „Noapte de mai”, susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă”, cu începere de la ora 19.00.
Ateneul Național
Și Ateneul Național din Iași invită vizitatorii la Noaptea Muzeelor, eveniment care va începe de la ora 18.00 și va ține până la miezul nopții.
Astfel, în decursul serii vor putea fi admirate mai multe expoziții tematice, se va desfășura parada costumelor de epocă și Clubul Lunaticilor. De asemenea, va fi proiect filmul documentar Povestea Ateneului Național din Iași: O Incursiune în Trecutul Cultural, vor avea loc lecții deschise de dans, susținut de Ansamblul Coconițe, iar invitații instituției vor susține momente muzicale speciale.
Pe lângă activitățile care se vor desfășura la sediul Ateneului Național din Iași, la Baia Turcească publicul va putea vizita expoziții din cadrul Romanian Creative Week.
Transport public prelungit
Pentru a facilita accesul publicului la evenimentele organizate în cadrul Nopţii Muzeelor, în noaptea de 18 spre 19 mai 2024 Compania de Transport Public Iaşi va prelungi programul de circulaţie al mijloacelor de transport public de pe următoarele trasee pănă la ora 1.30:
- traseul 3: Gară – Piața Unirii – Târgu Cucu – Dancu;
- traseul 6: Dacia – Gară – Piaţa Unirii – Târgu Cucu;
- traseul 7: Canta – Gară – Piața Unirii – Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Țuțora;
- traseul 9: Copou – Piața Unirii – Târgu Cucu – Podu Roș – Tehnopolis;
- traseul 28: Triumf – Târgu Cucu – Podu Roș – Piața Alexandru cel Bun – Dacia;
- traseul 36: Dacia – Gară – Piața Unirii – Copou – Breazu;
- traseul 43: Păcurari – Târgu Cucu – Tudor Vladimirescu – Frigorifer – CUG I.
- traseul 46: Bucium – Târgu Cucu – Păcurari ;
Pentru aceste trasee vor circula câte două unități, iar ultimele plecări de la capetele de linii vor fi în jurul orei 1.00.
Descoperiți tramvaiele de altădată!
Totodată, sâmbătă, 18 mai 2024, între orele 17.00 și 22.00, Compania de Transport Public, în colaborare cu Asociația Pasionaților de Transport Public Tramclub Iași și cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași, vă invită la un eveniment special dedicat iubitorilor de istorie și celor a căror pasiune este tramvaiul.
Vor fi expuse trei dintre cele mai prețioase tramvaie aflate în Iași: Tramvaiul AEG (1900), Tramvaiul măturătoare (1922) și Tramvaiul ITB (1959).
Tramvaiele AEG și ITB vor circula pe traseul Târgu Cucu – Copou, oprind în fiecare stație, iar tramvaiul de tip măturătoare va fi expus în Piațeta „Dumitru Grumăzescu” de pe strada Lăpușneanu.
În România, Noaptea Muzeelor este organizat de către Rețeaua Națională a Muzeelor din România, membru al celei mai mari rețele pan-europene a muzeelor – Network of European Museum Organisations (NEMO). În anul 2024 se împlinesc 20 de ani de când România este participantă la acest eveniment, iar la ediția din acest an vor putea fi vizitate peste 260 de instituții culturale din 32 de județe.