Cafeaua are mult mai multe efecte asupra organismului în afară de cel de a vă crește energia. Consumată cu moderație poate reduce riscul de diabet de tip 2 și de depresie, să vă sprijine în gestionarea greutății și să vă ajute să trăiți o viață mai lungă.
Cafeaua poate face mai mult decât să vă stimuleze energia. Câteva cești zilnice de cafea pot, de asemenea, să vă reducă riscul de diabet de tip 2 și de depresie, să vă sprijine în gestionarea greutății și să vă ajute să trăiți o viață mai lungă. Rețineți doar că experții recomandă limitarea cofeinei dacă sunteți însărcinată sau alăptați, conform Healthline.
Stimulează nivelul de energie
Cafeaua conține cofeină, un stimulent al sistemului nervos central care este cunoscut pentru capacitatea sa de a combate oboseala și de a crește nivelul de energie .
Acest lucru se datorează faptului că cofeina blochează receptorii unui neurotransmițător numit adenozină, iar acest lucru crește nivelul altor neurotransmițători din creier care îți reglează nivelul de energie, inclusiv dopamina.
Un studiu de mici dimensiuni a constatat că consumul de cofeină a crescut timpul până la epuizare în timpul unui exercițiu de ciclism cu 12% și a redus semnificativ nivelurile subiective de oboseală la participanți.
Un alt studiu a avut constatări similare, raportând că consumul de cofeină înainte și în timpul unei partide de golf a îmbunătățit performanța, a crescut nivelul subiectiv de energie și a redus senzația de oboseală.
Un risc mai mic de diabet de tip 2
Unele cercetări sugerează că un consum regulat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de apariție a diabetului de tip 2 pe termen lung.
De fapt, o analiză a 30 de studii a constatat că fiecare ceașcă de cafea consumată de oameni pe zi a fost legată de un risc cu 6% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2 .
Se crede că acest lucru se datorează capacității cafelei de a păstra funcția celulelor beta din pancreas, care sunt responsabile de producerea de insulină pentru a regla nivelul de zahăr din sânge.
În plus, este bogată în antioxidanți și poate afecta sensibilitatea la insulină, inflamația și metabolismul – toate acestea fiind implicate în dezvoltarea diabetului de tip 2 .
Ar putea susține sănătatea creierului
Deși studiile au dat rezultate mixte, unele cercetări sugerează că cafeaua ar putea contribui la protejarea împotriva anumitor tulburări neurodegenerative, inclusiv a bolii Alzheimer și a bolii Parkinson.
Potrivit unei analize a 13 studii, persoanele care au consumat cafeină în mod regulat au avut un risc semnificativ mai mic de a dezvolta boala Parkinson. Mai mult, consumul de cofeină a încetinit, de asemenea, progresia bolii Parkinson în timp.
O altă trecere în revistă a 11 studii observaționale efectuate pe mai mult de 29.000 de persoane a constatat, de asemenea, că, cu cât oamenii consumau mai multă cafea, cu atât era mai mic riscul de a dezvolta boala Alzheimer .
În plus, mai multe studii au demonstrat că un consum moderat de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de demență și declin cognitiv.
Poate ajuta la controlul greutății
Potrivit unor cercetări, cafeaua ar putea modifica stocarea grăsimilor și susține sănătatea intestinelor, ambele putând fi benefice pentru gestionarea greutății.
De exemplu, o analiză a 12 studii a concluzionat că un consum mai mare de cafea ar putea fi asociat cu scăderea grăsimii corporale, în special la bărbați.
Într-un alt studiu, un consum mai mare de cafea a fost legat de scăderea grăsimii corporale la femei.
Mai mult, un studiu a constatat că persoanele care beau una până la două cești de cafea pe zi aveau cu 17% mai multe șanse de a respecta nivelurile recomandate de activitate fizică, în comparație cu cele care beau mai puțin de o ceașcă pe zi.
Nivelurile mai ridicate de activitate fizică ar putea contribui la promovarea gestionării greutății.
Risc mai mic de depresie
Unele studii au constatat că consumul de cafea ar putea fi asociat cu un risc mai mic de depresie.
Potrivit unei analize a șapte studii, fiecare ceașcă de cafea consumată de oameni pe zi a fost legată de un risc cu 8% mai mic de depresie.
Un alt studiu a constatat că consumul a cel puțin patru cești de cafea în fiecare zi a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de depresie, în comparație cu consumul unei singure cești pe zi.
Mai mult, un studiu efectuat pe mai mult de 200.000 de persoane a arătat că consumul de cafea a fost legat de un risc mai mic de sinucidere.
Ar putea proteja împotriva afecțiunilor hepatice
În mod interesant, mai multe studii sugerează că cafeaua ar putea susține sănătatea ficatului și ar putea proteja împotriva bolilor.
De exemplu, un studiu a constatat că consumul a mai mult de două cești de cafea pe zi a fost legat de rate mai mici de cicatrizare a ficatului și de cancer la ficat la persoanele cu afecțiuni hepatice.
Alte cercetări arată că, cu cât oamenii beau mai multă cafea, cu atât era mai mic riscul lor de deces din cauza bolilor hepatice cronice. Consumul unei cești de cafea pe zi a fost legat de un risc cu 15% mai mic, în timp ce consumul a patru cești pe zi a fost legat de un risc cu 71% mai mic.
Un alt studiu recent a constatat că consumul de cafea a fost asociat cu scăderea rigidității ficatului, care este o măsură pe care profesioniștii din domeniul sănătății o folosesc pentru a evalua fibroza, formarea de țesut cicatricial în ficat.
Susține sănătatea inimii
Unele cercetări arată că consumul de cafea poate fi benefic pentru sănătatea inimii.
De fapt, o analiză a constatat că consumul a trei până la cinci cești de cafea pe zi a fost legat de un risc redus cu 15% de boli de inimă.
O altă analiză a 21 de studii a arătat că consumul a trei până la patru cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc cu 21% mai mic de accident vascular cerebral.
Mai mult, un studiu efectuat pe mai mult de 21.000 de persoane a constatat, de asemenea, că un consum crescut de cafea a fost asociat cu un risc semnificativ mai mic de insuficiență cardiacă.
Cu toate acestea, țineți cont de faptul că cofeina ar putea afecta nivelul tensiunii arteriale. Prin urmare, este posibil ca persoanele cu tensiune arterială necontrolată să fie nevoite să își limiteze sau să își modereze aportul de cofeină.
Impact asupra longevității
Unele cercetări sugerează că cafeaua ar putea contribui la creșterea longevității, datorită multitudinii sale de beneficii potențiale pentru sănătate.
De exemplu, o analiză a 40 de studii a concluzionat că consumul a două până la patru cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc mai mic de deces, indiferent de factori precum vârsta, starea de greutate și consumul de alcool (27Sursa sigură).
În mod similar, un alt studiu efectuat pe 1.567 de persoane a constatat că consumul de cafea cu cofeină a fost legat de un risc mai mic de deces după 12 și 18 ani de urmărire. În plus, consumul a cel puțin o ceașcă de cafea pe zi a fost asociat, de asemenea, cu un risc mai mic de deces din cauza cancerului (28Sursa sigură).
Fapt interesant, un studiu în eprubetă a arătat că cafeaua a fost capabilă să prelungească în mod semnificativ durata de viață a drojdiei prin protejarea împotriva radicalilor liberi și a deteriorării ADN-ului.
Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă acest lucru s-ar putea aplica și la oameni.
Îmbunătățește performanța sportivă
Cafeaua este adesea utilizată ca ajutor ergogenic de către sportivii care caută să îmbunătățească performanța și să crească nivelul de energie (30).
Un ajutor ergogenic se mai numește și stimulator de performanță.
O analiză a nouă studii a raportat că consumul de cafea înainte de exerciții fizice a îmbunătățit rezistența oamenilor și a scăzut efortul perceput de aceștia, în comparație cu un grup de control .
Un alt studiu efectuat pe 126 de adulți mai în vârstă a constatat că consumul de cafea a fost asociat cu îmbunătățirea performanței fizice și cu o viteză de mers mai mare, chiar și după ce cercetătorii au ajustat factori precum vârsta, grăsimea de pe burtă și nivelurile de activitate fizică.
În plus, o analiză amplă a raportat că un consum moderat de cofeină ar putea îmbunătăți ușor producția de putere și timpul de finalizare a probei de timp.
Câte cești pot fi băute zilnic
Cu toate acestea, rezultatele au variat, astfel încât cercetătorii au remarcat, de asemenea, că cofeina poate afecta oamenii în mod diferit.
Rețineți că este posibil ca unele persoane să trebuiască să își limiteze consumul, inclusiv persoanele însărcinate sau care alăptează, copiii și adolescenții și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate.
Cu toate acestea, consumul de cafea cu moderație – aproximativ trei până la patru cești pe zi – a fost asociat cu mai multe beneficii pentru sănătate și este, în general, considerat sigur pentru majoritatea adulților.
O modalitate de a maximiza beneficiile ceștii tale zilnice de cafea este să schimbi îndulcitorul. În loc să folosiți zahăr sau siropuri aromate, optați pentru un îndulcitor natural derivat cu puține calorii, cum ar fi stevia, sau adăugați un strop de scorțișoară pentru aromă.