Visul oricărui copil orfan ori sărman. Cu 595 de lei pentru o săptămână, 85 de lei pentru o zi sau 20 de lei pentru o masă în tabără ș𝐢 𝐭𝐮 𝐩𝐨𝐭̦𝐢 𝐚𝐣𝐮𝐭𝐚 𝐮𝐧 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐥 𝐬𝐚̆ 𝐚𝐣𝐮𝐧𝐠𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐦𝐚𝐫𝐞

0
119

Tabăra de copii organizată de preotul Dan Damaschin a devenit deja tradiție la Iași. În fiecare vară, copiii care nu au văzut niciodată marea sunt duși în vacanță de părintele Damaschin, prin intermediul asociației pe care o conduce ”Glasul Vieții”.
„În doar două săptămâni vacanța de vară dă năvală în școlile și grădinițele de pretutindeni, iar noi va trebui să privim în ochi toți copilașii noștri dragii și să le spunem ,,Vacanță plăcută!”.
Mă tot gândesc la ce vise vor avea toți copiii cu privire la bucuriile ce și le propun a le trăi alături colegi ori de părinți.
Vă rog, însă, să nu uitați că undeva prin Moldova și nu numai, ,,Vacanță plăcută! ” înseamnă că zeci de mii de copii își vor îneca visele în coșmarul zilelor pline de năduf, arșită și foame, în muncă istovitoare. Pentru ei, marea și muntele vor exista doar pe telefoanele colegilor mai înstăriți ori în cărțile de Geografie, chiar dacă au muncit și la școală și acasă, mai ceva ca niște supereroi, însă cu burtica goală, fără costume și poțiuni miraculoase.

Pentru ei, dragilor, vrem să trudim cu spor și astăzi și toată vara și tot de astăzi dăm START-ul campaniei „MAREA VIEȚII”, izvorul de bucurie al oricărui copil orfan ori sărman din Familia Vieții, care, împlinindu-și visul unei vacanțe de neuitat, își va recăpăta speranța și demnitatea .
Ce ne propunem?
Măcar 1500 de puișori trebuie să fie îmbrăcați ,,la modă”, aduși la Gara Mare și transportați cu trenul până la Tabara „Marea Vieții” de la Eforie Nord pentru o săptămână de bălăceală adevărată, de încărcare cu vitamina D de la soare și de joacă pe nisipiul fin și fierbinte de dimineață până seara, cu mâncare și petreceri ,,exclusiviste”, cum numai în poveștile cu prinți și prințese poți întâlni.
Cum vi se pare ideea? Bat cu ei palma sau bat eu câmpii? Încă ceva… Să nu credeți că banii cad cu sacii din cer, (chiar dacă vorbim de o biserică), mai ales când ai nevoi cu carul.
Știți cum spune românul, „Domnul dă, dar nu ne pune în traistă”?
Eu o să vă spun că atunci când ai dragoste de sărmani și te rogi să faci bine, El ne umple și sacul și carul, pentru că lacrimile și durerea din sufletul copiiilor noștri, El ne poruncește să le transformăm în bucurie.

Așadar, ne pregătim pentru mare, zilele trec de nu vezi cu ochii și avem multe lucruri de pus la punct, și de zis și de făcut.
Ei bine, să încep cu începutul?
Toți copilașii au nevoie de hăinute, papuci și de un rucsac, pentru a avea cu ce se găti la mare, mai apoi jucării, igienice, bani de buzunar, mancare, cazare, delectare și relaxare, toate, calculate, fără punct și virgulă, fac vreo 1700 de lei.
Până să ajungem aici și acolo, mai trebuie luat în calcul și transportul de acasă până în Iași și, desigur, returul.
Dacă ar fi să facem apel la ajutor pentru toate, probabil că o să spuneți că popa Damaschin a luat-o razna și cere milioane.
Dar cum n-am încărunțit chiar degeaba și nu lăsăm pe alții să ne facă treaba, ia priviți cum vrem să rezolvăm isprava…

1. Cum aducem copiii la oraș în Iași?

Cu voluntarii noștri neobosiți și neadormiți! Ce- i o plimbare pe săptămână la vreo 20 de mașini din sutele de mii parcate și înecate cu praf pretutindeni, prin parcări, până și pe scări? Oameni dornici de-o ieșire și energie să fie! O dusă și o venită și încă una pe cealaltă săptămână; și spuneți și dumneavoastră că ați făcut…Transfăgărășanul.
Gândiți-vă că este o raritate ca ei să plece de acasă, chiar și până în oraș, nu mai vorbim de o altă zonă a țării, într-o tabără de neuitat! Dacă copiii sunt foarte mici, bineînțeles că vor fi însoțiți de mame, pentru a fi îngrijiți cum se cuvine. Deci, fără frică, la plimbărică!

2. Daca au ajuns cu bine în Târgul Ieșilor, pune-i, Părinte, la masă pe toți și gatește-i frumos, că va fi un drum lung și trebuie să ne asigurăm că vor face față cu brio căldurii și zbenguielii din tren. Alți bani mulți, alte cheltuieli mari de bifat? Da’ de unde?
Bucătărie avem, voluntari ‐bucatari de asemeni, hăinuțe în Depozitul Faptelor Bune, spălate și călcate, am adunat din timp; mai trebuie niște bucate de prin piață ori de la magazin și apă, multă apă, atât la bucătărie cât și la baie ‐ spălătorie.. Cum ar spune reclama, ,,O nimica toată!”. Seara, îi urcăm în tren și stăm cu ochii în patru ca pe soare, să ajungă cu bine la cazare.

3. Odată ajunși la în tabara de la mare, toți copiii au liber la distracție, deși nu vor lipsi rugăciunea și activitățile educative.
Stiți, mie mi- a plăcut aritmetica și m-am pus pe socotit să văd cu pixul meu cam de ce ar fi nevoie ca totul să iasă bine, bine .

MASA sau păpica pentru
1500 de copii × 6 zile și nopți de desfatare, adăugăm două nopți pe cale, plus o masă la plecare și încă una la sosire … mai exact 33.000 de pune‐te masă, ridică ‐te masă, cu tot atâtea farfurii, tacâmuri, căni de apă, șervețele și tot așa mult înainte. Grea socoteală, nu‐i așa?
Ați uitat de gustarea dintre mese și de cea …oricând vor îngerașii.
Eu n-am voie să uit! Tot vreo 33.000.

Cât fac toate astea? Mult, mult, enorm de mult.

Dar cum mie îmi plac și afacerilor și cu Domnul facem din nimic minuni, ducem acolo și bucătăreasa cea frumoasă cu vreo două ajutoare sprinteneoare, mai gasim câte ceva pe la prieteni sau prin magazine si, garantat, nu trecem de 50 – 60 de lei ziua cu de toate pe masă, adică, în medie, 20 lei o masă pe săturate.

4. Cum facem cu cazarea?
Păi, nu v-am tot spus că Domnul ne umple și sacul și carul și hambarul? Acolo ne așteaptă tabăra dăruită de Dumnezeul numai copiilor noștri, câți or fi și cât or trăi copilărește. Un hotel pe cinste, cu camere spațioase și frumoase, cu lenjerii si prosoape albe ca‐n Dubai, cu vagoane de hârtie igienică, camioane de șampoane, medicamente suficiente, creme și loțiuni de soare, piscină cu apă salină, etc.
Dacă facem rost de vreo 15 lei de copil, ies copiii toți bogați, curați și bronzați, iar noi transpirați, dar miliardari în zâmbete.
5.Cine trudește pe acolo, cu energia cât reactorul de la Cernavodă și apa cât Dunărea și Marea Neagră la un loc, cine le plătește? Cu vreo 10 lei de copil spunem Bogdaproste și mii de Mulțumesc!

Cum ne puteți ajuta?
A) Dacă vreți să vă relaxați o veșnicie și să cuceriți tot Raiul, puteți dona toți bănuții necesari. Calculasem eu
595 lei × 1500 copii = 178.500 de euro, fără munca noastră și fără voluntari, care ar cam tripla socoteala. Nu contează că sunteți doar milionari, că suflet primiți, clar și din belșug, de la cei 1500 de copii 😉.
B) Nu vreți să riscați totul pentru o investiție în Paradis? Nu-i cu supărare, că vă fac acționari principali cu doar 595 per copil, per tabără de o săptămână. Pe deasupra, când veniți la Eforie, eventual să vă verificați ,,investiția”, după osteneală drumului vă bonusez cu ceva îmbrățișări și cu un borș moldovenesc, cum n‐ați mâncat nici la mama acasă. Dar, să ajungem acolo.
C) Cum, ați dat toți banii pe prostii și nu a rămas mare lucru pentru copiii? Vă iert de tabăra aceasta și vă ofer șansa să vă răscumpărați păcatele cu 85 de lei pentru o zi din vacanța lui Vasilică sau a Anastasiei.
D) Pensia e mică, iar cheltuielile cu alegerile aduc țara la sapă de lemn? O știm bine cu toții, chiar dacă unii se fac că plouă, dar știm la fel de bine că o masă dăruită unui copil sărman ne va face să uităm de toate nenorocirile și de lăcomia altora, în timp ce dragostea ne va răcori sufletul. Cu 20 de lei și atât!
Deocamdată, atât pe azi, dar de mâine revin cu socoteală și din târg și de acasă, ca treaba bine să iasă.
Mai jos, ba și în comentarii, las și o listă pentru marii ,,investitori”, în timp ce un voluntar va tot nota, iar noi vom tot lucra. Ce să-i faci, fiecare cu treaba și cu bucuria lui!

0 0 votes
Article Rating


Articolul precedentTUIASI oferă anual, din venituri proprii și cu sprijinul sponsorilor, burse de 1 milion de lei pentru studenții universității
Articolul următorCosette Chichirău: „Marius Bodea a fost un candidat extrem de slab. Susținut de 4 partide și cu o prezență mare la vot, nu a reușit să treacă de 26%
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments