Fostul primar PSD al municipiului Iasi Gheorghe Nichita (foto) a acordat recent in exclusivitate pentru Lumea Justitiei un interviu-fluviu, in care a relatat in detaliu calvarul la care l-a supus Binomul SRI-DNA timp de un deceniu – intre 2013 si 2023. Este prima iesire publica a politicianului dupa cele doua condamnari cu executare pe care le-a ispasit in cele doua dosare penale pe care i le-a facut Directia Nationala Anticoruptie.
Fostul edil a explicat cum au luat nastere cele doua dosare in care a fost condamnat definitiv – in ambele la pedepse cu executare. Ne referim, in ordine cronologica, la dosarul UTI (unde, in 2020, a primit 5 ani de inchisoare pentru luare de mita in legatura cu implementarea unui proiect de trafic rutier), apoi la mult mai cunoscuta cauza cu Politia Locala (unde, in 2022, a fost condamnat tot la 5 ani pentru instigare la abuz in serviciu, fiind acuzat ca ar fi folosit Politia Locala Iasi ca sa-si spioneze amanta).
Va avertizam ca intamplarile relatate de catre omul politic sunt crancene de la cap la coada. Daca pe unele le-ati citit anii trecuti, cand Lumea Justitiei a scris despre cauza cu UTI, altele sunt complet noi, dezvaluite acum in premiera. De exemplu, veti vedea in ce context a devenit Nichita tinta Serviciului Roman de Informatii, ce presiuni ar fi exercitat asupra lui procuroarea Claudia Rosu de la Directia Nationala Anticoruptie si cum s-ar fi antepronuntat judecatoarea Nicoleta Grancea de la Curtea de Apel Iasi in legatura cu condamnarea edilului in dosarul „Politia Locala”.
Alte dezvaluiri in premiera tin de problemele cu care Gheorghe Nichita s-a confruntat in cele trei penitenciare prin care a trecut.
De asemenea, fostul vicepresedinte al PSD de la nivel national a scos la iveala o serie de jocuri de culise de la varful Partidului Social Democrat, in care au fost implicate figuri pesediste de prima marime, precum Liviu Dragnea, Victor Ponta si Mircea Geoana.
Nu in ultimul rand, tot in premiera, Gheorghe Nichita a clarificat un episod petrecut in 2015, despre care pana acum nu a vorbit niciodata. Un episod care insa a provocat un scandal la momentul respectiv, facand ca UNJR-ul judecatoarei Dana Girbovan sa ia atitudine publica.
In fine, fostul primar al Iasilor a vorbit despre dosarul penal al generalilor SRI Florian Coldea si Dumitru Dumbrava si mai ales despre retelele de influenta pe care acestia le-au creat si le-au lasat in interiorul Serviciului Roman de Informatii.
Interviul a fost inregistrat inainte de recentele alegeri comasate (locale si parlamentare). Facem aceasta precizare, ca sa vedeti cum Gheorghe Nichita a lansat o previziune care s-a dovedit corecta – si anume: intrarea la apa a Uniunii Salvati Romania dupa ce Florian Coldea (pe care Nichita il considera creatorul acestui partid) a inceput sa aiba probleme penale.
Cititi intregul interviu cu fostul primar de Iasi Gheorghe Nichita:
„Reporter: Pentru inceput, va rog sa ne spuneti cum vi se pare acest dosar al generalilor Coldea si Dumbrava si cum v-ati intersectat cu ei de-a lungul timpului.
Gheorghe Nichita: Cred ca acest dosar trebuia sa fie pornit mult mai devreme – nu doar prin faptul ca a facut cineva un denunt, ci prin faptul ca toata presa din Romania a semnalat in decursul anilor excesul pe care l-au facut Coldea si Dumbrava in procesele-tinta ale unor politicieni, oameni de afaceri samd. si implicarea chiar foarte puternica in zona mediului de afaceri. Deci semnalele acestea existau. Nu putem discuta de faptul ca nu stiau institutiile statului (DNA, DIICOT, PICCJ etc.). Toata lumea scria, toata lumea intelegea, toata lumea stia, dar nimeni nu facea nimic.
Vedeti si cazul jurnalistului Liviu Alexa de la Cluj, care semnaleaza cu date foarte clare implicarea SRI in festivalul Untold si prezenta lui Coldea in Dubai!
In dosarele mele, surpriza mare a fost urmatoarea: in fata celor doi judecatori de la Curtea de Apel Bucuresti, am aflat si eu in timpul judecatii, de la un martor protejat, cum a fost preluata de catre colonelul SRI din Suceava si convinsa sa faca denunt impotriva mea. Ma refer la actualul sef al SRI Iasi, Gabriel Constantinescu – cand i s-a spus numele in instanta, am ramas stupefiati si eu, si avocatii mei. Ulterior, am aflat ca martorul protejat, care daduse declaratii in defavoarea mea cu trei identitati diferite, era aceeasi persoana: Adina Samson. Noi ne gandeam ca vine in fata Curtii de Apel Bucuresti sa ne acuze, dar remuscarile pe care le-a avut (si probabil o stare de spirit care s-a schimbat, vazand ce se intampla) au determinat-o sa povesteasca lucrurile astea.
Iar acest sef de unitate de la Suceava (cum era el atunci) n-a fost singur: a colaborat cu cei de la Iasi si cu cei de la Bucuresti. Cine a facut toata actiunea asta? Domnul Coldea. Acel colonel de la vremea aceea (acum general) ii raporta direct domnului Coldea. Deci sunt documente oficiale in fata Curtii de Apel Bucuresti. Ulterior, in 2019, SRI a raspuns in fata Curtii de Apel Bucuresti ca a avut un om desemnat, recunoaste toate filajele si arata foarte clar implicarea domnului Coldea.
Din ce am auzit, mare parte din dosar a fost facut la SRI. Florian Coldea a lucrat impreuna nu doar cu Dumitru Dumbrava, ci si cu Gabriel Constantinescu (ulterior facut general, seful SRI pe Moldova). Asta am auzit – n-am probe.
Reporter: Cand ati devenit tinta Binomului DNA-SRI?
Gheorghe Nichita: Eu am fost tinta inca din 2013. In 24 decembrie 2013 (in Ajunul Craciunului – cand se taia porcul la SRI cu doamna Kovesi, cu Liviu Dragnea, cu domnul Coldea), mi s-a emis mandat de siguranta nationala de catre SRI – de catre domnii Dumbrava si Coldea. Am incercat sa vad care a fost motivatia acestui mandat, adresandu-ma Parlamentului Romaniei. Inca din 2019, am facut solicitare catre Claudiu Manda (presedintele Comisiei de control parlamentar al SRI), am aratat ca am fost urmarit pe siguranta nationala si nu stiu de ce, am depus inregistrari din dosar facute de SRI, am cerut sa fiu chemat in fata comisiei (ca sa aduc si celelalte lamuriri) si am pus si cateva intrebari. Nu mi s-a raspuns decat evaziv – ceva de genul: ca SRI era nevoie sa faca acea cercetare. Dar despre mandatul de siguranta nationala nu s-a motivat absolut nimic.
Reporter: Acel mandat de siguranta nationala din 2013 ati apucat sa-l vedeti? A fost depus la instanta.
Gheorghe Nichita: N-am stiut nimic despre acel mandat pana cand DNA l-a depus la instanta. Atunci am vazut ca a fost folosit de catre cele doua echipe de procurori de la DNA. Pentru tinta Nichita, s-au creat doua echipe de procurori, care colaborau foarte bine. Au fost multe cheltuieli facute de catre DNA ca sa poata sa-mi construiasca dosarul.
Tinta am devenit in 2013 si am fost ridicat in 30 aprilie 2015.
Reporter: Si in tot acest timp (un an si patru luni), ei ce au facut? V-au interceptat, v-au filat…?
Gheorghe Nichita: In tot acest timp, eu participam la sedintele partidului la nivel national. Eram unul dintre cei mai importanti vicepresedinti ai PSD si aveam destui ani de vechime in fruntea partidului. Discutam cu tot Guvernul Romaniei (inclusiv cu George Maior) cine sa fie prim-ministru daca Ponta urma sa castige presedintia. Victor Ponta il dorea pe George Maior. Eu eram unul dintre posibilii viceprim-ministri din guvernul respectiv (vicepremierul care urma sa coordoneze ministrii PSD). Eu nu voiam. Voiam sa raman la Primaria Iasiului, ca sa-mi conduc proiectele mai departe. Dar Liviu Dragnea mi-a spus: ‘Ai facut prea mult acolo – ti-ajunge. Lasa pe cei din urma, care vin, si pe viceprimar. Vii aici, la Bucuresti, si reusesti sa ajuti mai mult nu doar Iasiul, ci toata Moldova’. Erau proiecte foare mari la nivel national (inclusiv proiecte pe fonduri europene) – lucruri pentru care noi aveam experienta. La momentul ala, Iasiul era pe locul intai la absorbtia de fonduri europene. Nu numai ca absorbise toate fondurile alocate, dar depuseseram documente ca sa ni se suplimenteze fondurile europene, pentru ca aveam lucrari in curs care necesitau alti bani.
Din ce motiv am fost tinta, nu pot sa stiu. Dar banuiesc ca era vorba despre destructurarea PSD-ului – in special a celor din fruntea partidului.
Mie mi s-a cerut foarte clar la DNA ca mai intai sa recunosc tot ceea ce ticluisera dansii in rechizitoriu si apoi mi-au zis ca ma ajuta, dar mi-au cerut sa fac denunt impotriva lui Victor Ponta.
Dupa vreo trei luni, cand m-am mutat de la ‘Beciul Domnesc’ (Arestul Central) la Penitenciarul Rahova, am fost chemat sa mi se prezinte niste inregistrari. Comisarul Ioan-Florin Visan m-a interogat 4-5 ore, m-a servit cu o cafea si mi-a incercat vigilenta – mi-a spus: ‘E pacat sa stai asa. Da si dumneata pe cineva (de exemplu, un director) si ai sa scapi mai usor! Ai o varsta’. Visan lucra la dosarul meu impreuna cu comisarul Antonie Smarandache, in echipa doamnei Claudia Rosu de la DNA. Tot ei au ticluit dosarul impotriva Olgutei Vasilescu. Ea a avut sansa sa iasa din arest si sa stranga probe. Eu n-am avut-o, pentru ca m-au tinut inchis la Rahova.
Cat timp eram in arest, am cerut sa vorbesc si cu doamna procuror. M-a intrebat: ‘V-ati razgandit, gata?’ De altfel, la prima discutie, cand m-a facut suspect, mi-a spus: ‘Dosarul cu Politia Locala si cu amanta e o nimica toata. Acuma te-am prins! Nu scapi’. I-a spus avocatului meu de la acea vreme: ‘Invatati-l sa faca denunt!’ Revenind la perioada arestului: am cerut sa vorbesc cu doamna Rosu si mi-a spus ca vrea sa scriu denunt impotriva lui Victor Ponta si despre modul de finantare a partidului. I-am spus: ‘La Iasi, sunt documente clare, oficiale, sunt verificari ale institutiilor statului vizavi de cum finantam partidul si cum am cheltuit banii in campanie. Sunt verificari care se fac periodic. Dar la Bucuresti nu eram eu cel care facea finantarea campaniilor. Aici erau cei care conduceau partidul la nivel national (presedinte, secretar general samd.). Eu faceam parte din Biroul Permanent ca vicepresedinte care discuta chestiuni politice’.
Reporter: Sa ne intoarcem la cronologia dosarului penal: in 24 decembrie 2013, au emis acel mandat de siguranta nationala. Dupa aceea, ce s-a intamplat?
Gheorghe Nichita: In 2014, fara sa stiu (am aflat dupa aceea, din dosarul depus la instanta), seful DNA Iasi (procurorul Florin Munteanu – care acum este la EPPO, in echipa doamnei Kovesi) a incercat de doua ori sa-mi faca mandat de supraveghere. A cerut mandat de la instanta din Iasi pentru a lua de pe site-ul primariei anumite proiecte cu fonduri europene in derulare. Instantele au respins de fiecare data, pentru ca dosarele nu aveau niciun fundament.
Alt aspect pe care aveam sa-l aflu in instanta: tot in 2014, dupa Sfanta Parascheva (cred ca pe 16 octombrie), Catalina Lucaci – cea care conducea proiectul cu fonduri europene de modernizare a transportului public – a fost luata de pe strada de catre comisari de la DNA Iasi, tinuta vreo patru ore la DNA Iasi si amenintata ca poate sa i se faca dosar si sa primeasca 7 ani de puscarie pentru ca a primit pe 8 martie un buchet de flori si un parfum din partea firmei UTI, care implementa proiectul de transport la Iasi. Femeia nu stia nici de parfum, nici de buchetul de flori, pe care pur si simplu le gasise pe masa. Au speriat-o.
Lucrurile astea ea nu le-a spus la prima instanta (la Tribunalul Bucuresti), ci abia dupa cativa ani, la Curtea de Apel Bucuresti, motivat de faptul ca avusese niste probleme foarte mari in familie: a spus in fata Curtii de Apel Bucuresti ca daduse declaratie in dosar si ca martor protejat, cu numele Elena Paraschiv. Avusese necazuri in familie: mama ei murise de cancer, iar ea incepuse sa aiba remuscari – vrusese inclusiv sa se arunce de pe bloc, in prima zi dupa ce iesise de la DNA. A doua zi dupa tentativa de suicid, a venit la mine foarte bulversata. I-am spus ca e normal ca DNA sa faca tot felul de verificari. I-am spus sa se linisteasca, sa puna pe hartie ce s-a intamplat, apoi discutam cu directorul de la Fonduri Europene (seful ei, Cosmin Coman), cu cei care au facut licitatia, sa vedem ce doreste DNA. Apoi le dam celor de la DNA toate documentele de care au nevoie. Stiam ca nu avem niciun fel de implicare in a avantaja pe cineva: nici prin licitatie, nici prin lucrarile care se efectuau.
Comisarul care incerca s-o convinga sa faca acele declaratii era Florin Costan de la DNA, pe care l-am reclamat la SIIJ si la PICCJ. Acest Costan o suna de mai multe ori pe zi (o data la trei-patru ore), ca s-o convinga sa faca denunt. O speria acest mod de a o agasa. Si atunci Catalina Lucaci i-a spus lui Costan ca ea vine la mine sa-mi spuna – ceea ce s-a si intamplat. Mi-a scris doua pagini. I-am chemat pe Cosmin Coman (directorul fondurilor europene), pe Dumitru Tomorug (presedintele comisiei de licitatii), pe Cristina Nucuta (cea care se ocupa de informatica si de intocmirea unor proceduri din caietul de sarcini). Toata lumea mi-a spus ca nu exista nicio problema. Si nimeni n-a patit nimic, in afara de Nichita Gheorghe. Discutia cu ei am avut-o in octombrie 2014.
Inclusiv cel care era cautat la vremea aceea de DNA (cumatrul meu Gabriel Mardarasevici), cand l-am intrebat daca e implicat, mi-a raspuns ca nu. L-am intrebat daca o are ca salariata pe Adina Rosu (coincidenta de nume cu doamna Claudia Rosu), pe care si pe ea o cauta DNA. Mi-a raspuns ca de sase ani nu mai lucra la el si ca plecase la Bucuresti, la alta firma.
Cu toate astea, in 2015 (dupa ce m-au scos din schema cu dosarul Politiei Locale), i-au facut un control la firma si probabil ca i-au gasit tot felul de chestiuni.
Reporter: Sa revenim la cronologie: ce s-a intamplat dupa ce, in octombrie 2014, doamna Lucaci a suferit acele presiuni din partea DNA?
Gheorghe Nichita: Dupa ce am vorbit cu colegii mei si cu Mardarasevici, iar toata lumea a spus ca n-avem niciun fel de probleme, s-a intamplat ca doamna Kovesi sa preia initiativa de la DNA Iasi la DNA Central si sa obtina mandate de supraveghere pentru mine de la Curtea de Apel Bucuresti. Doamna judecator Raluca Morosanu a colaborat cu DNA si le-a dat mandatele de supraveghere (pentru mine si pentru ceilalti inculpati din dosar, pentru fiica mea, pentru ginerele meu – pentru toti cei pe care SRI ii inregistra si ii fila).
Presiunea facuta de catre procurorul DNA era atat de puternica, atat de vocala si atat de insidioasa, incat ne uitam si eu, si familia mea si nu ne venea sa credem ca poate sa vorbeasca despre cineva. Parca eram teroristi, criminali, hoti, banditi. Asta s-a intamplat dupa ce m-au luat in dosarul cu Politia Locala – dupa 30 aprilie 2015. M-au tinut 24 de ore la ‘Beciul Domnesc’, iar a doua zi am intrat la judecata la Tribunalul Bucuresti, care ne-a si pus pe liber.
Am fost retinut 24 de ore. Judecatorul Raul-Alexandru Nestor de la Tribunalul Bucuresti (un judecator cu o probitate extraordinara), vazand ce face DNA, mi-a dat control judiciar, cu dreptul de a-mi exercita mai departe functia de primar. Singura interdictie era sa nu vin in contact cu ceilalti inculpati din dosar.
Pe 1 mai, judecatorul Raul Nestor de la Tribunalul Bucuresti m-a pus pe liber si mi-a dat dreptul sa ma intorc la primarie, iar pe 7 mai am avut la Curtea de Apel Bucuresti contestatia facuta de DNA.
Unde imi pica dosarul? La doamna Raluca Morosanu! Ca sa vedeti coincidenta!
Celorlalti doi inculpati (de la Politia Locala) le-a dat control judiciar, cu dreptul de a merge la serviciu, desi ei erau faptuitori, iar eu eram instigator. Iar mie mi-a dat 30 de zile de arest la domiciliu. Dupa ce trec aceste 30 de zile, Tribunalul Bucuresti – prin alta judecatoare – imi da din nou control judiciar (cu dreptul de a ma intoarce la primarie), apoi, la contestatie, dosarul pica tot la Raluca Morosanu, care imi da din nou 30 de zile de arest la domiciliu.
Intr-un final, cand au vazut ca nu au probe suficiente, m-au scos din arestul la domiciliu. Judecatoarea Iosefina Parvu de la Tribunalul Bucuresti mi-a dat control judiciar cu interdictia de a ma intoarce la primarie.
Procuroarea Claudia Rosu a pus denuntatori de la partid (Paula Vornicu si altii) cu aparatura pe ei, sa ma provoace, ca sa poata sa-mi faca alte dosare. Mie mi-au clasat pana acum vreo 5 sau 6 dosare.
Tot doamna procuror Claudia Rosu cand m-a retinut in al doilea dosar (cel cu mita), mi-a spus: ‘Daca nu colaborezi cu noi, iti fac atatea dosare, ca nu iesi viu din puscarie’. Exact asa s-a exprimat.
Reporter: Vreau sa subliniez un aspect: era 30 aprilie 2015 – adica la fix o saptamana dupa ce va sarbatoriserati onomastica.
Gheorghe Nichita: In 2014, eu decisesem ca daca Victor Ponta castiga alegerile prezidentiale, eu il voi lasa pe Mihai Chirica primar in locul meu si voi pleca la Bucuresti, intr-o functie guvernamentala. Asta mi-a spus Liviu Dragnea.
Pe 24 ianuarie 2015, dupa ce a pierdut Victor Ponta, m-am vazut cu presedintele Klaus Iohannis la manifestarile de la Iasi. I-am cerut sprijinul pentru capitala culturala europeana, unde eram favoriti. (Proiectul nostru era sa impreuna cu orasele Chisinau si Cernauti – special ca sa extindem un proiect european peste Prut si peste granita cu Ucraina.)
Dup-aia, am avut discutii cu conducerea partidului, care mi-a spus sa ma pregatesc pentru a veni la Bucuresti. Am facut sondaj de opinie. Atunci dorea sa devina primar Cristian Adomnitei. Adomnitei la vremea aceea era presedintele Consiliului Judetean, fusese ministrul Educatiei si liderul Tineretului National Liberal. La vremea aceea, era un tanar de foarte mare perspectiva. Noi am colaborat in USL: el a luat CJ-ul, eu am luat primaria. El dorea ca in 2016 sa candideze la Primaria Iasiului. In martie 2015, am facut sondajul, ca sa vedem daca Chirica il poate bate pe Adomnitei. A rezultat ca eu il bateam pe Adomnitei cu 60% la 40%, iar Chirica lua bataie de la Adomnitei cu 60% la 40%.
Pe 23 aprilie, am vorbit cu ai mei la partid. Am spus ca voi candida la primarie (ca sa n-o castige PNL, prin Adomnitei), apoi voi candida cap de lista la alegerile parlamentare (si atunci, iesind parlamentar, voi pleca la Bucuresti), apoi va viceprimarul meu Chirica va ramane primar interimar pana vom face alegeri. Cu sustinerea mea de la Parlament, puteam sa ne confruntam cu Adomnitei.
Dupa ce am facut aceasta declaratie pe 23 aprilie 2015 (eram la o intalnire cu presa la ziua mea), pe 27 am avut un BPN (n.r. Birou Politic National) la Bucuresti. Timp de o ora si jumatate, m-am certat cu Victor Ponta pentru Autostrada Iasi-Targu Mures si am spus ca fac zid uman impreuna cu Mitropolia Moldovei de la Ungheni pana la Targu Neamt.
Am luat masa luni, 27 aprilie, cu Ponta, cu Dragnea, cu Gabi Oprea, cu ministrul Justitiei Robert Cazanciuc. Iar Cazanciuc mi-a zis ca l-a numit la DIICOT pe procurorul Daniel Horodniceanu de la Iasi. I-am raspuns ca ar fi trebuit sa discute cu mine si cu altii, pentru ca noi aveam niste referinte. Dar in fine… L-am intrebat daca erau si alte probleme. Mi-a raspuns ca nu, ca sunt curat. Asta se intampla luni, pe 27 aprilie. Joi, pe 30, m-au arestat.
Dupa ce m-au arestat pe mine, l-au arestat si pe Adomnitei. Astfel, ne-au scos din joc pe amandoi si a ramas singur Chirica. Foarte interesant si foarte suspect! Adomnitei a fost achitat definitiv. Adomnitei chiar era nevinovat.
Reporter: Povestiti-ne cum a fost momentul retinerii de catre DNA, in 30 aprilie!
Gheorghe Nichita: A fost cumplit. Cu o seara inainte, sarbatoriseram o directoare din primarie, la restaurantul Palas. Am petrecut pana la 12 noaptea. La 6:35, ma suna secretara mea (abia ma trezisem) si-mi spune ca DNA face perchezitii la Politia Locala si la biroul meu, si ca trebuie sa-i dau mandat adjunctului Politiei Locale, ca sa-i insoteasca. In timp ce vorbeam cu ea, aud acasa la mine: ‘Politia, deschideti!’ Fara sa spuna nimic, mi-au spart gardul si se pregateau sa-mi sparga usa. Copiii erau in casa, soacra-mea era bolnava la pat… S-au napustit ca hunii. Aveam un bison frise – au inceput sa dea cu piciorul in el si sa-mi spuna, pe un ton foarte hotarat: ‘Ia-l de aici! Strange-l! Arunca-l!’ Erau domnul comisar Cristian Panaitescu (caruia i-am facut plangere penala la SIIJ in 2019), cu inca o doamna (comisar sau procuror) si cu jandarmul: sa sparga usa, sa sparga geamurile… Parca eram criminal de razboi. A fost cumplit.
Au inceput sa se mire de tablourile din casa. Avocatii i-au spus: ‘Scrie pe tablou ca e copie’. Ei cautau ceva, dar n-au gasit nimic. Cand au ajuns la subsol, unde aveam dulapul de armament, au verificat: arma era pusa in rastel incuiat (regulamentar), dar cartusele erau puse pe un raft, nu intr-o cutiuta care sa se inchida. Comisarul a vrut sa faca dosar, dar jandarmii i-au spus: ‘Nu putem sa ne batem joc’.
Dup-aia, mi-au gasit o cutie de valori, in care erau niste documente ale mele personale: legate de casa, de primarie etc. Au fost dezamagiti cand au vazut ca nu sunt bani. Au gasit in casa vreo 10.000 de lei si i-au confiscat si pe aia. Au mai gasit un document al nevesti-mii, prin care mostenea o garsoniera de la tatal ei. Cum gaseau cate ceva, li se parea ca au descoperit America. Adica ei cautau probe, pentru ca n-aveau.
Seara, cand m-au dus la DNA Bucuresti, avocatii mei i-au spus procurorului Iulian Pancescu: ‘Nu aveti de ce sa-l retineti. Nu facem declaratie, pentru ca dumneavoastra asta cautati: sa declare ceva si sa-i faceti probe pe declaratia lui. O facem dupa ce dumneavoastra ne aratati ce documente aveti. Va rugam sa ne dati drumul acasa. Instrumentati dosarul mai departe, ne aratati probe si venim si colaboram’.
Procurorul a lipsit cam o ora. Am vazut-o pe hol pe doamna Kovesi, asa ca am dedus ca s-a dus si a vorbit cu ea. Cand s-a intors, mi-a dat retinere pe 24 de ore.
Sunt un om credincios si Dumnezeu m-a ajutat sa depasesc toate necazurile in toti acesti 9 ani de suferinte (arest, penitenciar, plimbat pe la instante, oprobriu etc.). Orice incercai sa spui, nu te credea nimeni odata ce se pornea tavalugul. Ei au actionat stalinist: ‘Asta e tinta – trebuie sa-i gasim probe’. Si au inceput sa construiasca probe. Sunt oameni care au spus in fata instantelor cum DNA a facut presiuni asupra lor. Un exemplu este Georgel Grumeza, adjunctul Politiei Locale (politist de cariera, fost sef al Serviciului de cercetari penale de la judet): a spus in fata instantei de la Iasi ca DNA a insistat mult sa ma dea in primire, dar el le-a explicat ca nu este penal ceea ce am facut eu la Politia Locala. Dup-aia, l-au chemat la DNA Bucuresti, unde comisarul i-a spus sa vina fara masina. Adica sugestia era ca il puteau aresta. A spus lucrurile astea si in fata instantei, dar instanta n-a tinut seama, cum n-a tinut seama nici de martorul protejat. Asta se intampla la Iasi.
La Curtea de Apel Bucuresti, dupa ce au fost audiati martorii protejati, presedinta de complet, doamna judecator Antoaneta Nedelcu, am vazut-o cum se schimbase total la fata. Ne-a aprobat tot probatoriul cerut de cei doi avocati ai mei (domnii Ion Cazacu si Ionel Nechita): 22 de intrebari puse catre SRI, 22 catre DNA. Ne-a aprobat sa ni se dea si inregistrarile oficiale. Din pacate, doamna Nedelcu a fost pensionata si scoasa din complet in 2019 si a fost adusa doamna Adina-Adriana Radu, cea care l-a condamnat si pe Adrian Nastase (n.r. in dosarul Zambaccian). N-a tinut seama de ceea ce au spus martorii protejati in fata instantei, ci doar de ceea ce spusesera in fata DNA.
Reporter: In dosarul cu Politia Locala, ati stat vreo zi in arest preventiv?
Gheorghe Nichita: Am fost doar retinut 24 de ore. Dupa aceea, doamna Iosefina Parvu mi-a dat arest la domiciliu.
Reporter: Bun. Sa revenim la dosarul UTI. Spuneti-ne, va rog, cum a inceput!
Gheorghe Nichita: In 2014, DNA Iasi a retinut-o de pe strada pe Claudia Lucaci (managerul de proiect), careia i-a cerut sa faca denunt impotriva mea. Ea a spus ca nu are ce. DNA s-a interesat in primarie de toti cei implicati in proiect. Tot DNA a facut demersuri la Tribunalul Iasi, ca sa-mi dea masuri de supraveghere, dar nu a reusit. Si atunci in februarie a preluat doamna Codruta Kovesi initiativa la Bucuresti si a inceput sa faca supraveghere.
Reporter: Inteleg ca acolo a fost si un denunt al domnului Gabriel Mardarasevici.
Gheorghe Nichita: Nu. Prima data, a fost luata de pe strada Adina Rosu (fosta directoare de vanzari a domnului Mardarasevici), care, in proiectul cu UTI, era reprezentanta IBC (o firma din Bucuresti, care se asociase cu UTI). Eu nu stiam ca IBC este firma finei lui Mardarasevici (Nela Minciuna). In mod mascat, el conducea activitatea acolo. El avea firma Radix din Iasi, apoi a vandut-o la Ness, o firma israeliano-americana. Doamna Adina Rosu mi-a povestit cum a fost, plangand, in fata altarului de la manastirea Cetatuia. Dupa ce am avut necazurile, am rugat-o sa-mi explice despre ce e vorba. Mi-a spus ca in 15 septembrie 2015 au luat-o de pe strada la Bucuresti, au dus-o la DNA si i-au spus foarte clar: ‘Ne intereseaza Nichita, cu programul UTI pe care il gestionati prin IBC’. Si atunci au pus pe ea microfoane si au trimis-o sa-l inregistreze pe Mardarasevici.
Reporter: Cine a luat-o de pe strada: DNA? SRI?
Gheorghe Nichita: Nu stiu. DNA si-a asumat treaba asta, dar a spus ca de fapt a fost invitata. Initial, la DNA, ea a spus ca a fost luata de pe strada, dar ulterior, la Tribunalul Bucuresti, si-a schimbat declaratia, pe motiv ca DNA i-a facut dosar de marturie mincinoasa. Dar noi am avut inregistrarea declaratiei initiale – de la DNA – si am depus-o la Curtea de Apel Bucuresti. Din ea rezulta foarte clar presiunile pe care le facea procurorul Iulian Pancescu asupra ei, ca sa-si retracteze declaratia de la Tribunalul Bucuresti si sa revina la declaratia data la DNA.
Dupa cum spuneam: Adina Rosu si-a pus aparatura pe ea si l-a inregistrat pe Gabriel Mardarasevici. Au rezultat vreo patru ore de inregistrare, in care Mardarasevici ii explica ei ca ei sunt oameni de afaceri, ca n-au facut nimic ilegal, ca n-au nicio tangenta cu Nichita, ca Nichita nu stie nimic despre firma IBC sau despre faptul ca el este implicat in proiect. Aceasta inregistrare o avea DNA. Cu toate astea, pe 29 octombrie 2015 ne-au retinut pe mine si pe Urdareanu.
Mardarasevici a mers pentru prima oara la DNA pe 17 septembrie. I s-a pus in vedere colaborarea. S-a intors acasa si a discutat cu mai multi angajati de-ai lui, fosti SRI-isti (am aflat chiar de la ei, cand ne-am vazut pe la petreceri). In 22 septembrie, a achiesat la ideea de a colabora cu DNA. Am vazut in dosar declaratiile lui Mardarasevici: toate imi erau favorabile. Se vedea clar ca DNA nici macar nu stia proiectul. Si-a schimbat declaratia de vreo cinci ori.
Prin luna februarie 2016, cand eram in arest la Rahova, am avut o discutie cu doamna procuror Claudia Rosu, cand mi-a cerut sa denunt pe cineva. Am intrebat-o: ‘De ce aveti incredere in Mardarasevici si n-aveti incredere in mine?’ Mi-a spus: ‘Ohoho! Lui Mardarasevici, daca nu facea ce i-am cerut, ii arestam toata familia’. Si asta din ce cauza? Mardarasevici avea afaceri in retea stil fagure.
Reporter: Dumneavoastra ce relatie aveati la momentul respectiv cu Gabriel Mardarasevici?
Gheorghe Nichita: Ii eram cumatru si prieten. La inceput, el vindea calculatoare in Iasi. Ne-am cunoscut la Camera de Comert si Industrie Iasi, cand el a avut un proiect pe managementul documentelor la Regia de Apa, unde eu eram director general. Intr-o zi, softul pe care mi l-a instalat pe zona economica a dat un rateu si mi-a stricat salariile. L-am chemat si i-am spus ca il penalizez. Si atunci am vazut o bunavointa extraordinara din partea lui: a schimbat tot softul pe cheltuiala lui. Asa ca m-am gandit ca e un om de onoare. Ne-am vizitat cu familia. El atunci avea un baiat, iar sotia lui voia al doilea copil. Intr-o dimineata din 2003, pe la ora 8 si ceva dimineata, il vad ca intra in biroul meu plangand: sotia lui, Gabriela, nascuse prematur o fetita, iar medicii ii spusesera ca va muri. Asa ca voia s-o boteze, ca sa nu moara necrestinata. L-am botezat, iar copilul traieste si astazi. Am ramas prieteni, ne faceam concediile impreuna… Dupa ce am ajuns primar, i-am spus: ‘Tot timpul o sa fie scandal ca suntem cumetri. Nu veni la licitatii care sunt legate de primarie!’ A avut un singur proiect (ceva de informatizare a managementului resurselor umane), dar nu el, direct, ci in colaborare cu Siemens. In rest, n-a mai avut nimic, pentru ca presa toata ziua urmarea. Ulterior, a avut mai mult afaceri in Bucuresti.
Reporter: Dupa ce ati fost condamnat definitiv, cum a fost in penitenciar?
Gheorghe Nichita: Am fost provocat de zeci de ori, in orice penitenciar am stat: si la Iasi, si la Vaslui, si la Botosani – si de detinuti, dar in mod special de oamenii SRI-ului care ma urmareau. Veneau in civil fara sa stiu – am aflat dupa ce am iesit.
Cand am fost directorul Regiei de Ape si apoi primar, am ajutat Penitenciarul Iasi cu tot felul de contracte. Dupa vreo trei luni de la incarcerare, ma conducea la camera de la o vizita un politist, care mi-a spus soptit: ‘Mi-ati dat locuinta acum 12 ani. Nu stiu cum sa va ajut. Intelegeti-ma ca sunt cu ochii pe noi, ca sa nu va ajutam!’
Directorul penitenciarului, Marian-Pompiliu Dima, mi-a spus: ‘Ai grija ce vorbesti si ce faci, pentru ca noi suntem foarte urmariti in clipa de fata din cauza dumitale!’
Psihologul penitenciarului, Marius-Marian Baban, mi-a facut evaluarea la intrarea in inchisoare, ca sa vada ce-mi recomanda ca program: ce pregatire ai, cum esti din punct de vedere psihic etc. Discutand cu el, mi-a spus: ‘Daca nu te condamnau 5 ani pentru coruptie, eu fugeam din Romania, pentru ca coruptia e foarte mare in Romania. Dumneata n-ai facut nimic la primarie’. Omul nu stia nimic – era capsat pe chestiunea asta. Cand am povestit scena asta altor persoane din penitenciar (gardieni, asistenti sociali etc.), s-au crucit. Le-am povestit dup-aia si psihologilor din celelalte penitenciare, care m-au evaluat si ei. Toti au inceput sa rada.
Dar haideti sa va povestesc un episod de noaptea mintii! Mi s-a dat regim inchis. Legea (n.r. 25/2013 privind executarea pedepselor si a masurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal) iti permite sa obtii un regim semideschis, avand in vedere pregatirea, varsta, functia detinuta etc. La inceput, directorul mi-a spus ca imi aproba, dar apoi comisia penitenciarului m-a refuzat, spunand ca dupa aceea tipa presa pe motiv ca as fi fost favorizat. Mi-au explicat si directorul, si cei doi comisari din comisie ca ei ar fi vrut din tot sufletul, dar n-au avut incotro, ca sa nu aiba scandal cu cei care ii controleaza pe dansii si cu opinia publica. Am facut contestatie la judecatorul delegat al penitenciarului si m-am dus si in audienta la el. Dupa cateva saptamani, mi-a respins contestatia, spunand ca eu sunt cunoscut pentru dosarele DNA pe care le am, din mediatizarea lor. Asta unu. Doi: ce am facut eu pentru Iasi? Adica sa-mi fie rusine la obraz, ca acele proiecte nu le-am facut eu, ci colaboratorii mei din primarie! Iar eu ar fi trebuit sa apreciez ca dansii facusera treaba asta. Si a zis ca nici macar n-as fi ajuns primar vreodata daca nu m-ar fi pus partidul pe lista. Vorbea de parca era dusmanul meu politic, nu judecator delegat. Am contestat la Tribunalul Iasi, si cine credeti ca mi-a respins contestatia? Colegul lui de birou, care il avea pe un var de-al lui director la RATP (Regia Autonoma de Transport Public) Iasi. Eu il numisem director – e un om foarte serios.
Reporter: Concret, cine si ce provocari va facea in penitenciar?
Gheorghe Nichita: Erau ‘sageti’ (asa se numesc in penitenciar). Unii te injurau, altii iti cereau tot felul de chestiuni… Unii dintre cei care fusesera primari, viceprimari sau oameni de afaceri au fost amenintati de cei care aveau pedepse mici (un an si ceva) si se liberau la termen. Pe un astfel de detinut nu-l interesa liberarea conditionata. Dau un exemplu: scotea una dintre cele trei lame ale aparatului de barbierit si ti-o punea la gat. Te ameninta: daca nu-i dadeai banii in contul cutare, o incurcai.
Reporter: V-au pus si dumneavoastra lama la gat?
Gheorghe Nichita: Mie nu mi-au pus, pentru ca la Iasi am fost detinut cu vulnerabilitate. Si totusi: desi ar fi trebuit sa fiu izolat (adica sa stau in camera cu cat mai putini), stateam in camera cu cei mai multi. Cei care aveau 20-25-30 de ani de puscarie stateau cate patru. Noi stateam cate opt. La Botosani, stateam cate zece.
Cand eram la Iasi, ca persoana vulnerabila, teoretic n-aveam voie sa intru in tarcul de plimbator cu cei care erau periculosi. Cu toate astea, m-au bagat in tarc cu 40 si ceva de oameni: unul avea o pedeapsa de 20 de ani, altul de 25 si asa mai departe. Cand mergeam la munca, mergeam laolalta cu toti ceilalti. Le-am spus ca nu vreau vulnerabilitate, ca vreau sa ma comport ca toti ceilalti, sa fiu tratat la fel, nu vreau favoritisme.
Problema era ca tot timpul camera in care stateam eu trebuia sa fie plina, pentru ca nu cumva lumea sa creada ca sunt favorizat. Tot timpul am fost mai persecutat decat ceilalti. Mi-au trebuit doua luni si jumatate ca sa obtin un loc de munca. A trebuit sa fac tot felul de memorii, sa vina medici din afara sa ma consulte, cei de la Fortele de Munca sa-mi dea aviz… O bataie de joc cum nu va puteti imagina.
Reporter: Ce v-au dat sa munciti?
Gheorghe Nichita: La Iasi, am fost prima data la centrala termica, apoi la clubul penitenciarului. Iar la Botosani si la Vaslui, numai la centrala termica. La Vaslui, am cerut sa lucrez la biblioteca sau la club. Desi era loc liber, nu s-a aprobat, dar cel care lucra la educatie (la acest ‘club’) era unul care avea 28 de ani de puscarie (omorase pe cineva).
In plus, introduceau in camera pe cate unul care trebuia sa te provoace, pentru ca tu sa raspunzi si astfel sa-ti faca raport. Si lui ii facea, dar si tie. Asta s-a urmarit tot timpul: sa am rapoarte de incidenta, ca sa nu beneficiez de liberarea conditionata. Iar la Vaslui (cand eram inchis in dosarul cu Politia Locala), au reusit sa-mi faca un raport de incidenta: am comandat sa cumpar un radio de la dansii. Mi-au adus, dar nu se auzea bine. I-am rugat sa-mi aduca unul mai bun. Mi-au promis ca-mi aduc. Radioul, de obicei, se da cu tot cu casti. Pe cerere aprobata, mi-au adus un radio Philips de 180 de lei. Am intrebat-o pe doamna de la magazin daca nu-mi da si casti. Mi-a spus: ‘Castile vin separat. Sa vad intai daca cumparati, pentru ca e scump radioul. Castile sunt si ele scumpe’. I-am spus: ‘Cumpar radio, dar aduceti-mi si castile!’ Mi-au adus niste casti Samsung. Nu mi-am dat seama pe moment, pentru ca eram bulversat (aveam probleme cu regimul: voiau sa ma tina la regim inchis). Am cumparat castile. Aveau hands-free – puteau sa fie casti si pentru telefon. Dupa vreo trei luni, cand ma duceam la serviciu la centrala termica, mi-au facut raport de incidenta, pe motiv ca daca am astfel de casti inseamna ca am si telefon.
I-am spus directoarei de penitenciar. Ea mi-a zis ca ma crede, dar n-a facut nimic. Daca ar fi descoperit-o, ar fi trebuit sa-i faca dosar penal. I-am aratat dovada ca eu cumparasem castile de la magazinul unitatii. Iar ea a modificat – a scris: ‘casti Panasonic’, nu ‘Samsung’. I-am spus ca aveam martori si ca nu aveam de unde altundeva sa le cumpar. N-au contat martorii. Un politist al inchisorii a facut raport si m-am dus la comisie. La comisie, cand se ia o decizie, toata lumea se aliniaza. Poti sa ai tu dreptatea dreptatii, poti sa ai nu stiu cate probe – nu conteaza. Sunt obtuzi total. I-am spus directoarei: ‘Pot sa-ti fac plangere pentru abuz in serviciu’. Ea mi-a raspuns: ‘Fac comisie, ca la comisie se rezolva’. Comisia mi-a zis: ‘Nu putem, fiindca putem fi acuzati si noi’. M-am dus la judecatorul delegat, care de-abia se schimbase. Mi-a zis: ‘Am luat si eu de bun ce mi-a spus vanzatoarea – si anume: ca acele casti erau albastre’. ‘Dar nu vedeti ca sunt negre?!’ Am dat in judecata penitenciarul, am stat pe bara cinci luni (adica n-am mai fost la munca). La final, avocatii mei – prin aprobarea judecatorului de la Judecatoria Vaslui (nu cel delegat din penitenciar) – au adus factura de la magazinul Altex de unde cumparasera castile. Acolo scria clar ca doamna cumparase Samsung in ziua in care mi-a vandut mie. Si atunci judecatorul de la judecatorie i-a desfiintat pe cei din penitenciar. Dar am pierdut cele cinci luni de drept la munca. Adica am pierdut scaderea a 35 de zile din pedeapsa.
Am stat in camera cu oameni care au avut crime. Unii dintre ei erau oameni seriosi – avusesera necazuri in viata. In general, se cauta sa fim protejati. Dar acolo este o comanda dubla: una a celor care conduc penitenciarul si alta a detinutilor. Sunt sefi de camera, lideri de gasti etc.
Reporter: Spuneati ca in 2020, cand v-a condamnat definitiv Curtea de Apel Bucuresti, instanta a ignorat ceva. Despre ce era vorba?
Gheorghe Nichita: La inceput, ca sa poata obtine arestul preventiv, DNA a folosit inregistrarile facute de SRI si inregistrarile facute de Mardarasevici cu tehnica pe el. Acele inregistrari le-am combatut cu expertize si cu audierea in instanta a domnului Gheorghe Pop, expertul de la INEC, care a spus: ‘Aceasta inregistrare este neautentica’ si ‘Aceasta inregistrare este autentica in procentaj de 70%’. Tot el a spus in instanta ca inregistrarea care era autentica in proportie de 70 la suta putea sa fie alterata.
Am facut si o expertiza in America, la domnul Catalin Grigoras. Si de acolo a venit rezultatul ca s-a masluit inregistrarea: au luat cuvinte dintr-o parte si le-au pus in alta parte; inregistrarea nu se auzea bine etc. Nu se auzea bine din cauza ca au creat un zgomot de fond. Si atunci au transcris ce au vrut dansii. Expertii nostri au transcris cum au putut mai bine ceea ce se aude pe inregistrare. Era total diferit.
Reporter: Si, cu toate acestea, Curtea de Apel Bucuresti v-a condamnat, ignorand faptul ca acele inregistrari aveau probleme.
Gheorghe Nichita: Da. Desi am aratat problemele de la inregistrarile atat ale SRI-ului, cat si cele facute de Mardarasevici, judecatoarea Adina Radu de la CAB mi-a spus: ‘Stop! Nu ne intereseaza’. Si n-au tinut seama de ele.
Cu toate acestea, in dispozitivul de condamnare nu au scris ca nu tin seama de ele. Daca scriau, le foloseau la Tribunalul Iasi. In procent foarte mare, erau aceleasi inregistrari ca dincolo, cu aceleasi mandate. Si atunci trebuia ca tribunalul sa nu tina seama de ele. Si atunci n-as mai fi putut primi pedeapsa de patru ani la Tribunalul Iasi (n.r. in dosarul cu Politia Locala).
Reporter: V-au condamnat definitiv in 2020 in dosarul UTI. Ce s-a intamplat dupa aceea?
Gheorghe Nichita: Dupa aceea, Tribunalul Iasi m-a condamnat in prima instanta in dosarul cu Politia Locala – la numai cateva saptamani de la decizia Curtii de Apel Bucuresti. Tribunalul a amanat pronuntarea pana cand a vazut dispozitivul de la CAB. Daca dispozitivul prevedea scoaterea inregistrarilor, n-aveau ce sa faca. Avocatii aratau clar: o instanta superioara (n.r. Curtea de Apel Bucuresti) le-a scos.
Si atunci judecatoarea de la Tribunalul Iasi a motivat pedeapsa pe care mi-a dat-o pe baza faptului ca acele inregistrari sunt valabile. Ele constituiau cam 70% din dosar. Curtea de Apel Iasi le-a scos si, cu toate astea, a spus ca nu tine seama de inregistrari, dar tine seama de declaratiile date de unii martori. Curtea nu mi-a acceptat sa aduc o serie de martori care sa arate cum a procedat DNA cu ei. N-a tinut seama de probele pe care le-am administrat noi.
In plus, stiu din auzite ca una dintre judecatoarele de la Curtea de Apel Iasi a spus: ‘Trebuie sa-i dam sa se invete minte’. Am mai auzit si ca doi oameni de la SRI au facut o vizita la Curtea de Apel Iasi si s-au interesat de dosar.
Poate ca sunt coincidente. Poate ca sunt eu subiectiv. Dar ganditi-va ca imediat ce am iesit din Penitenciarul Botosani, am fost chemat la DIICOT, la domnul Horodniceanu, ca sa devin martor impotriva lui Chirica si a celor de la ziarul „Buna Ziua, Iasi” (BZI). Este vorba despre un bloc pe care il au pe strada Sararie din Iasi. L-am rugat pe domnul Horodniceanu sa ma lase doua saptamani, ca sa-mi aduc aminte cum au decurs lucrurile. Dupa aceea, am facut o declaratie sumara, pentru ca n-am vrut sa ma bag. Nu stiam prea multe lucruri si nu ma interesa.
Reporter: Dumneavoastra fiind detinut in Penitenciarul Botosani?
Gheorghe Nichita: Nu; iesisem cu liberare conditionata in dosarul UTI si ma judecam la Curtea de Apel Iasi in dosarul cu Politia Locala.
Cand m-a chemat DIICOT in dosarul cu blocul si avizele pe care le-a dat Chirica, am aflat ca judecatoarea care i-a pus pe liber (sub control judiciar) pe cei din dosar era si judecatoarea mea. Dup-aia, am aflat ca Mihai Chirica a cerut la Curtea de Apel Iasi sa stramute procesul cu Skoda de la Iasi, pentru ca judecatorii erau foarte tendentiosi. Si avea dreptate. Ei bine, ce sa vedeti? Dosarul a nimerit la aceeasi judecatoare. Aceasta judecatoare a ajuns dupa aceea sa fie discutata in presa ca a liberat un interlop care e prieten cu fratele ei, spunand in presa ca nu stia despre prietenia asta. Este vorba despre doamna Nicoleta Grancea. Dumneaei s-a pronuntat: ‘Trebuie sa-i dam cinci ani de puscarie lui Nichita, ca sa se invete minte’. Initial, in dosarul Politia Locala, m-a condamnat judecatoarea Iulia-Loredana Arotaritei de la Tribunalul Iasi, care a iesit la pensie la scurt timp dupa ce a pronuntat aceasta solutie. Apoi, la Curtea de Apel Iasi au fost judecatoarele Maria-Gabriela Stanculeanu si Andreea-Nicoleta Grancea.
Nici Curtea de Apel Bucuresti, nici Curtea de Apel Iasi n-au motivat solutiile de condamnare pe fapte si pe probe, ci pe simplul fapt ca am fost primar si, din acest motiv, tot ce inseamna circumstante atenuante au devenit circumstante agravante.
Reporter: Ca sa incheiem parcursurile celor doua dosare penale: in a doua detentie (cea de la Vaslui, adusa de dosarul cu Politia Locala), cum a fost? Ati avut parte de presiuni, de instigatori?
Gheorghe Nichita: Eu mi-am facut o mutatie pe Vaslui, pentru ca era clar ca voi ajunge pe regim semideschis, deoarece facusem cealalta pedeapsa pe regim inchis si urma sa se faca contopirea. Desi aveam documente ca facusem regim inchis si ca puteam sa fiu trecut la semideschis, conducerea de atunci a Penitenciarului Vaslui, mi-a spus ca, de fapt, nu era contopirea facuta si, din acest motiv, nu putea sa-mi dea regim semideschis. Insa judecatorul delegat mi-a dat semideschis. Judecatorul s-a pronuntat intr-o zi de marti. Vineri, seful de sectie din inchisoare mi-a spus sa-mi fac bagajul, ca urma sa plec la Iasi, la regim inchis. I-am raspuns ca trebuie sa asteptam incheierea de la judecatorul delegat. Am discutat si cu directorul adjunct, care mi-a spus la fel. Pana la urma, medicul inchisorii m-a consultat si a fost foarte curajos: i-a spus directorului ca nu puteau sa-mi dea drumul pe regim inchis, din cauza problemelor mele de sanatate.
Era un sef la evidenta detinutilor care totdeauna mi-a purtat sambetele. S-a dus si la instanta, ca sa nu-mi dea voie sa ma liberez conditionat.
Reporter: Din ce motiv? Ce boala avea pe dumneavoastra?
Gheorghe Nichita: Nu i-a convenit ca am ajuns in Penitenciarul Vaslui. Nu stiu de ce.
Reporter: Va cunosteati din libertate?
Gheorghe Nichita: Nu. Dup-aia, a facut o reclamatie la noua directoare a penitenciarului si nu stiu ce s-a intamplat, ca nu l-am mai vazut mult timp pe-acolo. L-o fi mutat.
Am avut tot timpul stresul cand ma pot libera conditionat, pentru ca stiam ca sunt foarte urmarit de cei care m-au trimis la puscarie.
Reporter: Spuneati ca ati avut parte de instigari, de provocari in inchisoare. S-a intamplat in prima detentie (cea din dosarul UTI) sau in a doua (cea din dosarul Politia Locala)?
Gheorghe Nichita: Tot timpul au fost. La Botosani, erau unii care se izbeau in mine cu umarul, ca sa ma provoace. Era un sef de sectie – nu spunea ca are ceva cu mine, dar imi baga in camera tot felul de oameni.
Reporter: Dar v-au batut? V-au dat vreo palma?
Gheorghe Nichita: Nu, pentru ca depinde de personalitatea pe care o ai si tu. Depinde cum stii sa vorbesti. Trebuie sa fii atent la fiecare lucru, sa stii cand sa ridici tonul si cu cine… Pentru ca sunt unii care te iau de prost si te umilesc. De exemplu, erau unii care trebuiau sa cumpere tot ce voiau ceilalti. Foarte multi imi faceau reclamatii: de ce lucram unde lucram? De ce, cand mi-am rupt mana, mi-a venit kinetoterapeut in penitenciar?
Reporter: Cum v-ati rupt mana?
Gheorghe Nichita: La Vaslui, cand am avut voie sa ies la sport, am jucat un tenis de picior. Castigasem si doream sa ma retrag. Probabil ca m-a impins un tip din spate, de ciuda ca pierduse. Am alunecat pe o minge dezumflata si am cazut. Acolo sunt foarte orgoliosi, foarte plini de ei. Era o bucurie pentru ei sa demonstreze ca sunt egalii tai, sa te coborare la nivelul lor: ‘Ce daca ai fost primar in libertate? Acum esti puscarias ca si mine’. Si tu trebuie sa stii sa te cobori la un moment dat, dar trebuie sa tii stacheta prin comportamentul tau. N-au fost niciodata probleme de genul asta – mi-am impus punctul de vedere. Dar nu mai tin minte exact cum am cazut. Nu mi-am rupt doar mana. Prima durere a fost ca mi s-a rupt ceva in interior. Drept dovada, dupa aceea mi s-a dilatat un canal limfatic si am facut un chist in zona mediastinului, pe care l-am operat. N-am stiut din prima ca e chist – toata lumea a crezut initial ca am cancer.
A fost foarte greu. Am stat in spital mult timp, pana cand am gasit medici adecvati, care sa poata sa ma opereze. A fost o operatie foarte grea. M-au operat la spitalul judetean, dar mi-au asigurat paza 24 din 24 de ore (doi jandarmi). Au stat 11 zile cu mine in spital.
Reporter: Am incheiat cronologia. Sa revenim la plangerea dumneavoastra la SIIJ: ati depus-o in 2019 (noi, Luju, am publicat-o la momentul respectiv). Ce s-a ales de ea?
Gheorghe Nichita: Inainte de a ma elibera de la Rahova (din arestul preventiv sa fiu trecut in arest la domiciliu), doamna procuror Claudia Rosu m-a mai invitat o data la discutii: mi-a spus ca ma va trimite in judecata, dar ca poate sa-mi ofere articolul 19 (n.r. din Legea nr. 682/2002 privind protectia martorilor) daca fac un denunt. Mi-a spus: ‘Asa mai dai jumatate din pedeapsa jos, apoi recunosti si in instanta, si mai obtii o reducere de o treime a pedepsei. In felul asta, te ajutam. Ai 60 de ani: in cateva luni, iesi din puscarie, mergi acasa, iti faci o firma…’ Am inceput sa povestim. Am vazut o urma de regret in privirea ei, dar a fost pentru putin timp. Dupa aceea, mi-a spus: ‘Ai facut si fapte bune, dar si fapte rele, iar pentru faptele rele trebuie sa te pedepsim’. Am intrebat-o de ce nu-mi ia in considerare si faptele bune. Mi-a raspuns: ‘Trebuie sa te pedepsim, pentru ca nu colaborezi cu noi’. Asadar, denuntul era cel mai important lucru pentru ea.
Reporter: E foarte important sa ne spuneti: pe cine v-a cerut sa denuntati?
Gheorghe Nichita: Pe Ponta, pe Dragnea si pe Olguta Vasilescu. In final, mi-a spus: ‘Mai dai un ministru greu si ai scapat’. Mai tarziu, am fost audiat la Inalta Curte in dosarul fostului ministru al Energiei Constantin Nita. Acolo, am povestit lucrurile astea. Asta era in perioada in care eram liber si aveam pe rol cele doua procese cu DNA.
Apoi, m-am dus la Comisia SRI din Parlament, ca sa lamuresc situatia cu mandatul pe siguranta nationala. In februarie 2019, am trimis toate documentele catre comisie, dar n-am primit raspunsul. Vazand asa, am stabilit cu avocatii mei sa fac plangere la SIIJ. Plangerea aceea am facut-o sub forma de rechizitoriu, pentru ca ea se bazeaza pe probe luate de la DNA, care le-a furnizat la cererea instantei. Deci nu sunt probe pe care sa le fi adus eu de acasa. Am transcris declaratiile date de martori in fata instantei – inclusiv martorii protejati.
In iulie-august 2020, cand au fost dezbaterile finale la Curtea de Apel Bucuresti, am depus la dosar plangerea pe care am facut-o la SIIJ, impreuna cu probele furnizate de DNA. Asta mi-a fost fatal. Asta m-a ingropat. Ei nu puteau sa accepte asa ceva.
Intre timp, dupa ce SIIJ a fost desfiintata, Parchetul General a clasat dosarul in ianuarie 2024, fara sa-l instrumenteze, dupa patru ani si jumatate. PICCJ a dat ordonanta de clasare in care a spus ca faptele s-au prescris in faza de urmarire penala in rem. Atentie: in rem! Asta desi eu adusesem probe impotriva procurorilor Iulian Pancescu, Claudia Rosu si Florin Munteanu. Au tinut dosarul la sertar, astfel incat sa treaca perioada de prescriptie. Si cum s-a prescris ultima fapta (in ianuarie 2024), au si dat clasare.
Am atacat clasarea la procurorul ierarhic superior, iar acum in instanta (la Curtea de Apel Bucuresti). Am termen de judecata pe 27 iunie.
Daca in 2019 SIIJ ar fi inceput vreo actiune, as fi avut motivatie in fata instantei ca sa arat ca DNA a facut un abuz. Si probabil ca n-as fi primit pedeapsa asta. Dar cei de la SIIJ vazand in 2019 ca am procesul pe rol la CAB, au tinut dosarul la cutie. Cei de la Curtea de Apel Bucuresti (unde era dosarul UTI in faza de apel) si de la Tribunalul Iasi (unde se afla dosarul cu Politia Locala in prima instanta) stiau ca eu depusesem plangerea. Si atunci a fost care pe care. S-au gandit sa-mi arate ei mie.
In 2020, ma indreptam de la Iasi spre Bucuresti, spre avocatul Ion Cazacu. Eram in masina singur. Primesc un telefon cu un numar necunoscut si o voce imi spune: ‘Ti se pregatesc ani grei de puscarie’. Am intrebat cine era domnul respectiv. Mi-a spus un nume pe care nu l-am inteles foarte bine, pentru ca eram la volan. I-am raspuns ca trebuie sa ma vad cu avocatul, apoi vreau sa ne vedem. Cand a auzit de avocat, a sarit in sus: ‘Aaa, ma iei cu avocatul? Infractorule ce esti! Lasa, ca ai sa primesti ani grei de puscarie!’ Si am primit ani grei de puscarie.
Reporter: De unde banuiti ca era acel om? De la DNA? De la SRI?
Gheorghe Nichita: Probabil din zona SRI-ului – adica cei care pot sa influenteze instantele. Nu va ascund ca sunt un om cu foarte multe relatii. Am fost 20 de ani in functii de conducere: atat in conducerea Regiei de Apa Iasi (unde am avut conexiuni cu toate ministerele), cat si in conducerea PSD si a Primariei Iasiului. Am fost liderul Moldovei. Am fost peste tot. Am cunoscut atatia ministri. Am cunoscut atatia oameni din serviciile secrete si care sunt rezervisti. Deci imi mai vin si mie niste informatii.
Reporter: Pai, si din toate aceste relatii, de ce nu s-a gasit nimeni care sa va ajute cu procesele?
Gheorghe Nichita: Unii dintre ei mi-au si spus: ‘Nu incerca sa discuti cu nimeni, pentru ca vor fi provocari!’
In 2015, dupa ce am fost eliberat din arestul preventiv (cand am fost pus in arest la domiciliu), la mine acasa a venit – adus de o cunostinta – un fost colonel SRI, care avea o firma privata si care lucrase in campania lui Iohannis.
Reporter: Ii puteti da numele?
Gheorghe Nichita: Nu, pentru ca si acum are firma in Bucuresti. Acum vreo doi ani si jumatate, am avut o discutie cu el si privirea lui imi arata ca, de fapt, el era in misiune.
Revin: in 2015, cand eram arestat la domiciliu, el a venit sa-mi propuna o colaborare. Mi-a zis ca a lucrat in campania lui Iohannis, ca stie foarte multe lucruri si ca el crede ca trebuie sa ma ajute, astfel incat sa devin primar din nou. Adica sa ma ajute cu dosarul cu amanta si Politia Locala – mi-a zis ca dosarul e o nimica toata. Mi-a adus documente din 2014, elaborate cu cateva luni inainte de alegerile prezidentiale, ca sa-mi arate cum facuse SRI-ul analiza pe toata Moldova si cum urma sa castige Klaus Iohannis in turul 2. Nu mi-a lasat acele documente, dar in ele am vazut nume si prenume de oameni, rolul lor in acea campanie prezidentiala pe zona Moldovei, cum erau ei vazuti etc. Vazand acel document foarte bine facut, mi-a castigat increderea. Mi-a spus ca imi face flux de informatii si mi-a cerut prima data 7.500 de euro in contract. N-aveam acei bani in acel moment, pentru ca erau perchezitii, aveam probleme cu salariul… Atat de mieros a venit, incat mai tarziu mi-am dat seama ca venise sa faca cercetare pe cazul UTI.
La un moment dat, mi-a spus: ‘Ai prieteni, ai cumetri – imprumuta de la ei banii si plateste-mi contractul!’ Am intins treaba asta vreo cinci-sase luni. Mi-a trimis documente foarte bune despre relatii internationale… Omul era fost colonel de SRI care, de fapt, venise sa vada ce dosar pot ei sa-mi faca si ce probe pot sa-mi fabrice, astfel incat sa intru in puscarie.
Cand am iesit din Penitenciarul Botosani (dupa prima condamnare), m-am vazut cu el in Bucuresti si l-am intrebat de ce facuse toate alea. Mi-a zis ca nu el facuse, ci Adina Rosu facuse de capul ei, iar el nu stia nimic. Era mana-n mana cu Adina Rosu.
Reporter: Bun, dar nu mi-ati spus: pana la urma, ati apelat la relatiile dumneavoastra – din politica, din servicii – ca sa va ajute sa scapati de cele doua dosare?
Gheorghe Nichita: Am cautat nu sa scap, ci sa ma apar corect si sa aflu de ce mi se faceau toate alea. N-am reusit sa aflu.
Reporter: Dintre toate relatiile dumneavoastra, nu v-a ajutat nimeni?
Gheorghe Nichita: Am vorbit cu toata lumea: si cu Liviu Dragnea, si cu Codrin Stefanescu, si cu Paul Stanescu, si cu Vasile Dancu, si cu multa lume… N-am aflat nimic. Un procuror inca activ la Iasi mi-a spus dupa ce am iesit de la Botosani: ‘Asta e sistemul. Deveniserati incomod’. Altcineva mi-a spus: ‘Pentru functiile pe care le aveai, erai prea independent’.
S-a dorit tot timpul dezmembrarea Partidului Social Democrat. Si nu putea fi facuta decat pictand tinte pe lideri puternici ai partidului. Lider puternic nu inseamna sa fii doar ministru sau doar parlamentar. Lider puternic inseamna sa fii ales. De exemplu, sa fii primar de municipiu (Iasi, Timisoara, Cluj, Brasov) sau presedinte de consiliu judetean in judete mari. Cei mai multi parlamentari PSD din provincie ii avea Iasiul. Ne bateam cu Doljul si cu Prahova. Iar eu eram seful lor din punct de vedere politic. La Bucuresti, am fost ales de trei ori vicepresedinte PSD la nivel national: prima oara, cu cel mai mare numar de voturi; a doua oara, cu al doilea cel mai mare numar de voturi. Si atunci noi am devenit indezirabili, pentru ca noi castigam alegerile. N-aveau cum sa ne bata. PSD se bazeaza pe oameni care castiga alegerile. Si atunci a inceput prigoana. Lista aia de care vorbeste Marian Vanghelie sunt convins ca a existat. Pentru ca si Alina Mungiu, intr-o emisiune de acum vreo doi ani, a recunoscut ca stie de acea lista si ca a participat la intocmirea ei. Adica Partidul Popular European nu putea sa aiba un adversar puternic, social-democrat, la Bruxelles. Noi am dat cei mai multi europarlamentari – inclusiv de la Iasi. Eu aveam si conexiuni foarte bune. Rovana Plumb e cumatra mea – mi-a cununat fata. Cu Victor Ponta si cu Liviu Dragnea eram in relatii foarte bune. Problema noastra a fost ca batalia din cadrul SRI – dintre George Maior si Florian Coldea, apoi dintre Ponta si Coldea – a dus la plasarea lui Coldea langa Iohannis si langa Livia Stanciu. Eu il stiam pe cel care a propus-o pe Livia Stanciu la Inalta Curte: Mircea Toader, de la PDL Galati. Ala – care a fost secretar de stat la Interne – i-a dat-o lui Basescu, apoi Livia Stanciu a facut tot ce a spus Basescu.
Intregul stat paralel l-a servit pe Traian Basescu cat a fost in functie si a capatat putere. In clipa cand lui Basescu i s-au terminat mandatele, acesti oameni au pastrat puterea pentru ei. De-asta au facut ravagiul din 2014-2015, cu catusele si dosarele: cu Ponta si cu toti ceilalti.
Reporter: Ati spus ca v-ati intrebat cunostintele din mediul politic si din serviciile secrete. Din mediul politic, am vazut ce v-au raspuns. Dar cei din servicii?
Gheorghe Nichita: Mi-au spus foarte clar ca Gabriel Constantinescu (seful SRI pe Moldova) ar fi fost la biroul meu de la primarie candva, l-as fi refuzat si din cauza asta a stabilit cu Coldea ca trebuie sa fiu scos din ecuatie.
Eu am ca suport in acest sens declaratia martorului protejat (adica a Adinei Samson) in fata Curtii de Apel Bucuresti. Ea a spus foarte clar ca a fost luata de pe strada de catre Gabriel Constantinescu (care s-a prezentat drept colonel SRI), cu inca cineva de la DNA, si a fost dusa la un hotel din campusul universitar Tudor Vladimirescu (din Iasi), unde au stat cateva ore si au incercat s-o convinga sa faca denunt impotriva mea. Apoi a spus ca a fost dusa cu masina la DNA Bucuresti de catre acest colonel SRI impreuna cu persoana de la DNA.
Lucrurile astea s-au povestit si in alte medii. Spre exemplu: la Suceava, ca sa-i faca verificari lui Gabriel Mardarasevici, au fost stabilite opt echipe de la Antifrauda, astfel incat sa-l poata constrange sa devina denuntator impotriva mea si sa livreze tot ce voiau dansii. Unul din cei care aveau o astfel de echipa e prieten foarte bun din copilarie cu un jurnalist din Iasi. Acest jurnalist – pe nume Rares Neamtu – mi-a povestit acum cativa ani.
Reporter: Ultimul lucru pe care vreau sa-l clarificam s-a petrecut in 2015. Au trecut noua ani de atunci, dar dumneavoastra n-ati iesit public sa va spuneti punctul de vedere. In vara lui 2015, a aparut un articol in publicatia locala ‘Buna Ziua, Iasi’. Era un articol pe surse – deci nimic asumat – care spunea ca intr-o sedinta a PSD cu usile inchise, dumneavoastra v-ati fi laudat ca vorbiserati cu Coldea si cu Maior si astfel va rezolvaserati problemele din justitie. Va intreb pentru ca a fost un mic scandal atunci: a reactionat Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania – asociatia doamnei Dana Girbovan a facut o sesizare la CSM. A existat acea discutie? Ati facut acea afirmatie in sedinta PSD?
Gheorghe Nichita: Niciodata. De altfel, George Maior nici nu mai era sef la SRI atunci – isi daduse demisia in ianuarie 2015. Iar pe Florian Coldea nu l-am cunoscut decat prin 2007, cand ajunsese George Maior sef la SRI. Am trecut o singura data pe la biroul lui Maior si am dat mana cu amandoi. In rest, nu am vorbit cu Coldea niciodata. Pe Maior il stiam personal, pentru ca lucrasem la partid cu el – fusese seful de cabinet al lui Mircea Geoana. Cu Maior mi-am facut campanie in Ardeal – am organizat cu el inclusiv o actiune foarte mare de 1 Decembrie in Alba Iulia. Eu lucrand foarte mult cu Geoana si fiind promovat de el in partid, era clar ca aveam afinitati cu Maior. Il stiam si pe tatal sau – inca dinainte de a-l sti pe George. Eu m-am inteles foarte bine cu George Maior, cu Vasile Dincu, cu Vasile Puscas, cu Ioan Rus – aveam pretuire pentru ei. Deci m-am vazut de multe ori cu Maior – si in 2007, si in 2008, si in 2009.
Dar dupa 2009, dupa ce am iesit in campanie impotriva lui Basescu si l-am sustinut pe Geoana, Basescu a prins ura pe mine. Si mi-a facut un joc la Iasi, cu Constantin Simirad: l-am ales presedintele consiliului judetean pe listele PSD-ului, ne-a tradat si a trecut la UNPR. Si atunci Simirad i-a cerut lui Basescu sa-l mute pe procurorul Emilian Eva de la DIICOT la DNA, ca sa ma bage pe mine in puscarie. Si l-a mutat Basescu pe Eva. Stiu asta de la politistii care lucrau cu Eva. Si Eva a facut o campanie impotriva mea timp de multi ani, sa ma bage in puscarie. Eu stiam ca asta dorea Emilian Eva, dar nu stiam ca asta dorea si Bucurestiul.
Reporter: A apucat Eva sa va deschida vreun dosar?
Gheorghe Nichita: A incercat sa-mi deschida foarte multe dosare: odata cu fotbalul, altadata cu niste oameni de afaceri, altadata cu felul in care mi-am modernizat eu casa… L-a chemat pe constructor, ca sa vada daca nu cumva avea lucrari cu primaria…
Reporter: Si pana la urma Emilian Eva a clasat acele dosare?
Gheorghe Nichita: Da – am primit de la el inclusiv documente in care spunea ca mi-a ascultat telefonul si mi-a facut filaje, apoi a clasat dosarul. Si pe mine, si pe altii din primarie.
Reporter: Sa revenim la episodul din 2015, cu sedinta PSD, Maior si Coldea!
Gheorghe Nichita: In clipa in care ei m-au scos din joc cu arestul la domiciliu si cu dosarul cu Politia Locala, eu am stat mult timp acasa. Dupa aceea, cel care facea campanie impotriva mea de ani intregi era Florin Asimionesei, patronul BZI (n.r. ziarul ‘Buna Ziua, Iasi’), cu toata redactia lui. El s-a bagat foarte mult si printre membrii din conducerea PSD Iasi: unii dintre ei executau aproape tot ce voia el: ii dadeau informatii din timpul sedintelor samd. Asimionesei a venit la mine sa-mi ceara tot felul de facilitati, dar am respins, pe motiv ca nu erau legale. Mihai Chirica, in schimb, s-a apropiat de el. Din 2012, Chirica a inceput sa colaboreze cu SRI si cu alte servicii, ca sa ajunga primar in locul meu. Asta o stiu de la oameni apropiati de el. Chirica a colaborat foarte bine cu Asimionesei. Asimionesei l-a luat in brate pe Chirica. Eu in acea sedinta a PSD am spus ca nu vreau sa cedez, ca sunt convins ca voi reveni la partid pentru ca sunt nevinovat. Ei bine, aceasta incapatanare a mea m-a dus la o discutie cu Asimionesei. I-am spus ca am necazuri foarte mari cu cei de la SRI, dar ca n-au ce sa-mi faca, pentru ca n-am facut ce ma acuzau ei. Asimionesei m-a intrebat de ce nu merg la Dragnea. Eu i-am raspuns ca nici Dragnea, nici Ponta nu pot sa faca nimic. Si atunci Asimionesei a facut un articol de 1 aprilie, in care m-a balacarit – ceva cu amanta, cu nevasta, cu divortul samd. A spus ca e o pacaleala. Dupa aia, a pus un articol in care a spus ca eu si Dragnea suntem in relatii foarte bune cu Coldea. Dragnea atunci tocmai plecase in concediu in Brazilia. Inainte sa plece, mi-a spus sa ma intorc si sa reiau organizatia de la Iasi a partidului si functia de vicepresedinte la nivel national. Asa ca am reluat partidul. Cand s-a intors Dragnea in Brazilia, trebuia sa ma repuna in functii oficial. Chiar inainte sa faca asta, s-a dus Asimionesei la el in audienta, cu altcineva de la Iasi si cu Chirica, spunandu-i lui Dragnea ca nu e bine sa revina Nichita, avand in vedere dosarul de la DNA. Si atunci i-au creat o presiune lui Dragnea si a lansat Asimionesei acel articol cu Maior si Coldea. In urma articolului, Liviu Dragnea mi-a spus: ‘Uite ce apare in presa din cauza ta! Nu avem ce discuta’.
Reporter: A muscat momeala.
Gheorghe Nichita: N-a fost nicio momeala. Cred ca stia si el de operatiunea lui Asimionesei, pentru ca acceptase ca e bine sa vina un baiat tanar cum e Chirica, sa-l lasam pe Nichita, ca oricum are dosarul de la DNA si e prea mult…
Reporter: Deci spuneti ca Dragnea a fost si el complice in operatiunea asta.
Gheorghe Nichita: Nu stiu daca a fost complice. Orice conducator care preia un partid cum este PSD vrea si o echipa care sa-i fie loiala – sau cel putin care sa-i fie mai loiala lui decat ii fuseseram noi. Cu Liviu Dragnea in partid am avut o relatie foarte stransa. Dragnea a avut doua momente grele in partid: cand am pierdut alegerile europarlamentare din 2007, el era secretar general in locul lui Titus Corlatean. Corlatean n-a vrut sa-si asume alegerile europarlamentare, a inceput sa planga si atunci Dragnea a preluat el functia de secretar general si sarcina de a organiza alegerile. Dupa ce am pierdut alegerile, toata lumea a sarit in capul lui Dragnea. Si eu am iesit si l-am aparat.
A doua oara a fost in 2013, cand a fost disputa ca Dragnea sa fie prim-vicepresedinte sau presedinte executiv. El isi dorea sa fie presedinte executiv, ca sa se distinga de toti ceilalti, sa fie locul 2 in partid. Atunci eu am luat cuvantul si i-am luata apararea in fata lui Victor Ponta. Dragnea a venit in spatele meu si mi-a zis: ‘Niciodata n-am sa uit ce ai facut pentru mine’. Dar din pacate lucrurile astea se uita foarte usor…
Probabil ca in 2015 Liviu avea informatii ca dosarul cu Politia Locala va merge mai departe si ca DNA si SRI vor sa-mi faca necazuri. Si atunci a spus ca nu poate sa ma aduca inapoi la conducerea PSD Iasi si in functia de vicepresedinte la nivel national.
Reporter: Spuneati ca Mihai Chirica este sustinut de SRI…
Gheorghe Nichita: N-am toate probele. Am in schimb discutiile pe care le-am avut cu oameni foarte apropiati de el si stiu foarte multe lucruri.
Reporter: Dar in ultima vreme am vazut ca au inceput si la el dosarele. Ce s-a intamplat? L-a lasat SRI din brate?
Gheorghe Nichita: Nu e adevarat. Cel care il sustine foarte tare pe Chirica este chiar Gabriel Constantinescu. Intr-un cerc al lor intim, Constantinescu a spus: ‘Imi pare rau ca l-am schimbat pe Nichita cu Chirica. Am crezut ca Chirica e chiar un bun primar si ca face treaba, dar Chirica greseste foarte mult’.
Nu l-au lasat din brate. Ideea e ca nici nu poti sa faci o serie intreaga de prostii, chiar daca esti sustinut de cineva. Hai sa vedem acum cum e! Nu toti pot sa fie Coldea. Coldea chiar daca a plecat din sistem, si-a pastrat informatiile necesare, pentru ca el a construit sistemul. Nu poti sa-i schimbi pe toti din sistem, astfel incat Coldea sa n-aiba influente in continuare. Si cat timp nu-i schimbi pe cei care au contact direct cu Coldea, ei se simt obligati sa discute mai departe. S-a vazut in toti acesti ani ca Florian Coldea a avut putere foarte mare in continuare, chiar daca el plecase din functia de prim-adjunct al SRI. Si din ce am mai discutat eu zilele astea cu unul, cu altul, unii dintre ei spun ca Florian Coldea va scapa in continuare.
Reporter: Asta va asteptati si dumneavoastra: sa scape de dosarul cu Hideg? Sa scape de tot sau cu o pedeapsa usoara?
Gheorghe Nichita: Dupa tot balciul care a fost cu procurorii de la Ploiesti, nu vi se pare ciudat ca s-au intors toti inapoi in functie? Uitati-va si la Cristi Danilet: vor sa-l duca la Chisinau. Dupa ce l-au scos dintr-o functie, vor sa-l puna in alta. Adica ei incearca sa-si musamalizeze oamenii.
Eu spun lucrurile astea pentru ca sunt un om cu atata experienta in viata. Mi-am facut scoala, am muncit de mic copil, am condus atatia ani de la un nivel destul de inalt – stiu cum se fac manevrele astea. Asa ca ii vad: ei se protejeaza unii pe altii. Rar se intampla sa ia capul unuia – cum s-a intamplat cand l-au bagat pe Stan Mustata la puscarie.
Reporter: Deci va asteptati sa scape si Coldea, si Dumbrava?
Gheorghe Nichita: Despre Dumbrava stiu ca e bolnav si il compatimesc. Eu compatimesc oamenii chiar daca sunt rai. Pana la urma, viata ii plateste fiecaruia. La Coldea mi se pare strigator la cer: a fost scandalul cu festivalul Untold. N-am vazut ca serviciile sa ia vreo atitudine impotriva lui, sa-l respinga. Nu vad reactia statului.
In 2008, dupa alegerile locale, noi, primarii si presedintii de CJ-uri de la PSD, am avut o intalnire la Parlament. Eram cu Constantin Nicolescu de la Arges (Dumnezeu sa-l odihneasca!) si i-am spus: ‘Vezi ca au inceput sa ne asculte telefoanele pe siguranta nationala! Basescu vrea sa ne ia pe fiecare’. Dupa ce Basescu a castigat al doilea mandat, a inceput in forta sa faca asta. Iar toata aceasta structura a fost pusa dupa aceea in mainile lui Coldea. Si ea exista si acum.
PSD a trebuit sa fie al doilea partid si sa nu poata face singur guvernarea. Si atunci s-a lucrat pe linie centralizata cu Bruxelles-ul si cu toti ceilalti, astfel incat sa fie decimata o generatie intreaga de politicieni.
Reporter: Ultima intrebare: cum vi se pare PSD-ul de acum, cu actuala echipa de conducere? Are vreo sansa?
Gheorghe Nichita: Eu am dat avize pentru o parte din membrii PSD intr-un mod poate naiv, pentru ca ei sa mearga la Academia de Informatii. Astazi, cei mai multi sunt cu Academia de Informatii. Am discutat cu generali in rezerva care au predat la Academia de Informatii. Si mi-au spus ca unii dintre acesti oameni in loc sa-si imbogateasca cunostintele, ca sa poata proteja tara, au invatat sa fie slugile altora. Din pacate, asta e sentimentul meu. De-asta imi pare bine ca apare miscarea suveranista si nationalista. Si mi-o doresc sa fie in tara. Eu am fost social-democrat pentru ca asa m-am nascut. Am impartit cu vecinii ce am avut si ne-am ajutat reciproc. In clipa de fata, nu mai avem solidaritate in Partidul Social Democrat. In PSD acum, vezi o disputa mai mare decat era inainte in PNL. La partidul de dreapta, se discuta despre individ. Aici, trebuia sa se discute despre colectivitate. Or, astazi nu mai vedem lucrurile astea. Nu vreau sa atac niciunul din conducatorii PSD, dar mi se pare suspect sa sustii o serie de idei anacronice. Intai, am facut intelegere cu PD. In noua luni, oamenii infiltrati ne-au dezbinat foarte usor. Apoi, am facut USL-ul ala, cu Crin Antonescu si Victor Ponta, iar USL ne-a dezbinat foarte usor. Unii (poate o sa-i spun candva care sunt) il alimentau pe Crin Antonescu ca Victor Ponta n-o sa se tina de cuvant, sa-l lase la presedintie. Altii il alimentau pe Ponta ca trebuie sa fie presedinte el, nu Antonescu.
Eu acum nu mai sunt membru al niciunui partid – stau deoparte. Dar asta nu inseamna ca nu stiu ce se intampla in partide. I-am cunoscut si pe Ciolacu, si pe Grindeanu, si pe Tudose, cand ei erau parlamentari, iar eu eram in conducerea PSD.
Reporter: Credeti ca Iohannis si-a dat OK-ul sa iasa dosarul cu Coldea si Dumbrava sau dosarul a fost facut peste capul lui, acum, ca Iohannis e pe ultima suta de metri la Cotroceni? Ma refer la faptul ca la fel s-a intamplat cu Basescu in 2014.
Gheorghe Nichita: Pe cine avantajeaza in clipa de fata chestia cu Coldea? Pe PSD, nu. Pe USR, in niciun caz. Pe PNL, da.
Reporter: In ce sens?
Gheorghe Nichita: Coldea a creat USR-ul. In clipa in care tu ai problemele astea, nu mai pune lumea stampila pe USR. Scorul USR de unde vine? De la PNL. Nu poate sa vina de la PSD. De la PSD ia Piedone, spre exemplu, sau Chirica de la Iasi. Dar PNL-ul in sine nu ia de la USR astazi. Si ca sa ia de la USR, Coldea vine in clipa de fata ca o eticheta negativa.
Reporter: Si acum, in incheiere, ce planuri aveti?
Gheorghe Nichita: Nu-mi doresc decat sa gasesc mijloacele juridice legale ca sa pot sa ma reabilitez. Si doi: imi doresc foarte mult sa pot sa fiu prezent in opinia publica. Adica sa pot sa-mi spun punctul de vedere, pentru ca am o experienta si vad ce se intampla in tara. Nu vreau sa fiu un tip dur, exagerat, ci vreau sa fiu un tip care judeca viata din jur cu argumente si probe. Si, mai ales, daca se poate, prin ceea ce spun, vreau sa corectez cate ceva sau sa aduc un plus. Eu nu-mi doresc sa fiu rau cu cineva. Nu doresc razbunare pentru nimeni. Stiu cat rau mi-au facut Dumbrava, Coldea si Gabriel Constantinescu. Nu le doresc decat sa fie sanatosi. Nu ma intereseaza sa sufere din ceva. Problema mea este cum se repara sistemul. Pentru ca sistemul a luat-o razna odata cu nerespectarea puterilor in stat. De aceea au aparut aceste excese, care in clipa de fata se vad si in Occident. Noi nu putem corecta lumea, dar putem sa vedem ce se intampla in afara si putem sa ne asezam astfel incat sa ne protejam tara si oamenii.
Reporter: Va asteptati ca acum, dupa ce au picat Coldea si Dumbrava, in locul lor sa vina cineva reformist sau va asteptati sa vina un nou Coldea si un nou Dumbrava?
Gheorghe Nichita: Ei n-au picat. In zona serviciilor, ei in continuare sunt vazuti bine. Cel putin Coldea. Pentru ca are informatii si are oameni – inclusiv oameni de afaceri. Ganditi-va ca astazi in partide sunt unii dintre ei cu care Coldea a colaborat foarte bine! Se vede de la o posta. Numai daca discutam despre razboiul din Ucraina, ii vezi imediat cum se pozitioneaza si de unde primesc comenzi. Daca ar fi crezul lor de roman adevarat, ar incerca sa vada efectiv ce e bine pentru poporul roman”.