Metode mafiote prin care patronul Egros și executorul Tufeanu acaparează proprietăți în centrul Iașului

0
7424

Topul bogătașilor Iașului se tranformă, încet-încet, în topul infractorilor care își etalează averea la vedere. Unul dintre cei ce figurează de câțiva ani în topul celor mai bogați ieșeni este Cristian Delcea, patronul Egros, cunoscut drept cel mai bogat american din Iași. De numele acestuia se leagă mai multe tranzacții suspecte, extorcarea de bani a câtorva sute de comercianți ținuți în condiții mizere în complexul Egros și, mai nou, tentative mafiote de deposedare prin incendiere a unor proprietari, de o casă și un teren cotate la peste 2 milioane de euro.

Dorința de înavuțire a unora le sucește mințile și așa puține. Aparent oameni respectabili, cu afaceri bine cotate și sute sau chiar mii de angajați care depind de ei, unii afaceriști de top din Iași ascund fapte murdare de care țin cu orice preț să nu iasă la lumină. Afaceristul Cristian Delcea, apărut din neant în urmă cu 5 ani în peisajul ieșean, este protagonistul unei mașinațiuni criminale, alături de un alt infractor îmbrăcat în haina respectabilă a funcției de executor judecătoresc.

Pe 13 iulie, s-a prezentat la poartă, Delcea Cristian, patronul de la Egros.  A vorbit cu soția mea și i-a spus că e noul vecin, a venit pe stradă, s-a plimbat să cunoască vecinii.  Zice că și-a cumpărat proprietatea lipită de corpul din mijloc, în spate și dacă noi nu vrem să vindem. Proprietatea lui Delcea este lipită de-a noastră.  

Dacă a aflat că nu vindem, că nu avem cum, la momentul respectiv, fiind în litigiu proprietatea, vineri spre sâmbătă a luat foc, proprietatea lui, afectându-ne acoperișul nostru.

Nu vedeam la un metru de foc, au venit pompierii, n-a distrus incendiul cât au distrus pompierii.

Două acoperișuri au distrus pompierii, și cel afectat și celălalt de la casa mare, unde am reușit noi să reparăm, în vreo trei locuri.

În procesul verbal de la ISU s-a constatat că a luat foc de la o lumânare. Pe toată lungimea acoperișului de la o lumânare. Cred că dacă aduceam 50 de lumânări nu reușeam să fac un foc, un grătar în curte. Nu să ia focul în acoperiș. De ce? Cu câteva zile înainte, cu săptămână înainte, se simțea un miros chimic puternic, înțepător, de la o substanță, cred că a fost, de fapt, impregnat cu ceva inflamabil. Nu se putea să ia focul tot în același timp, dar se putea în momentul în care era impregnat. Se putea să ia foc și de la un chibrit.

Exact la o săptămână de la incendiu, după ce Delcea ne-a întrebat dacă nu vrem să vindem, apare Tufeanu cu Alexa Lidia (n.r. persoană împropritărită abuziv de către executorul Tufeanu, prin executarea abuzivă a proprietarilor de drept ai imobilului din strada Nicu Gane nr. 17), să ceară evacuarea noastră. O coincidență!”, susține Dan Sgârcitu, proprietarul de drept al imobilului și terenului afectat cu premeditare de incendiul de la casa lui Delcea.


Delcea, un nume de care se leagă un portofoliu de țepe

Odată cu obținerea pachetului majoritar de către Delcea, complexul Egros a început să se schimbe în rău. Acoperișul începe să se crape, infiltrațiile de apă fiind vizibile deasupra mai multor pavilioane. În timp ce comercianții din Egros se plâng de condiții, avarul Delcea majorează chiriile și își extinde afacerile.

Vin tot felul de retaileri cărora Delcea vrea să le dea spațiile din față, fapt ce va paraliza activitatea și profiturile comercianților care au standuri. Peste asta, urmează ca prețul de 16 euro/mp să fie majorat, se plâng comercianții.

În cursul anului trecut, patronul Egros, împreună cu fiica acestuia, Caterina, și fostul asociat, Bogdan Gheorghiu, au achiziţionat 152 de apartamente de la societatea Nordis Management SRL Bucureşti. Achiziţia din controversatul proiect imobiliar s-a făcut în clădirea numărul 2, parte a unui complex de la malul Mării Negre. Tranzacţia s-a realizat prin intermediul firmei Multiactive Finance, companie înfiinţată de către George Acasandrei în anul 2016, în acționariatul căreia au intrat anul trecut Egros Trade SRL cu 95%.

Egros Trade SRL este deţinut de către Ghesto Invest (50%), Caterina (45%) şi tatăl său, Cristian Delcea(5%). Ghesto Invest aparţine omului de afaceri Bogdan Gheorghiu.

Potrivit datelor financiare aferente anului 2022, Multiactive Finance a avut o cifră de afaceri de doar 140.000 de lei, un profit de 21.000 de lei şi niciun angajat. Firma este înregistrată într-un apartament din cartierul Frumoasa.

Site-urile de profil arată că, în acest moment, cel mai ieftin apartament de la Nordis costă 60.000 de euro. La acest preţ, afacerea s-ar fi ridicat la circa nouă milioane de euro, dar trebuie ţinut seama că în momentul în care se fac achiziţii de acest volum este foarte probabil ca preţurile să fie negociate la un nivel ceva mai redus.

Documentele care au stat în spatele achiziţiei au fost parafate la notarul Ioana Băsescu, fiica fostului preşedinte. Actele arată că s-au instituit ipoteci în valoare de 6 milioane de euro în favoarea OTP Bank, arată sursa citată mai sus.

Proiectul Nordis este o afacere presărată de țepe și scandaluri, a lui Răzvan Ciorbă, soţul deputatei PSD, Laura Vicol.

Cu un an înainte, Delcea a fost prins în miezul unui scandal cu conotații penale. Un scandal imobiliar izbucnit între doi imobiliari, Marius Enea și Florin Dobrea, patronul Rodotex, s-a dovedit că a fost alimentat, cu un interes ușor de bănuit, de către Cristian Delcea.

Patronul de la Egros l-a ajutat pe Enea să extindă o clădire din centrul Iașului, după ce a depus o declarație mincinoasă în fața notarului prin care susținea faptul că pe terenul vândut lui Enea nu se aflau construcții la data încheierii contractului.

Averea lui Cristian Delcea este estimată la 30 milioane euro, bani care se pare că nu sunt atât de mulți cât să-i modeleze năravurile.

4.5 6 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments