Deputatul Ciprian Ciubuc este urmărit penal de Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce a fost acuzat că ar fi distrus cu turma sa de oi pășunea deținută de o altă persoană.
„La data de 2 iulie 2024, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus prin ordonanță efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un deputat din Parlamentul României sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere, iar în cursul zilei de astăzi suspectului i-au fost aduse la cunoștință faptele cercetate, încadrarea juridică, data acestora, precum și drepturile și obligațiile procesuale. Totodată, astăzi a fost pusă în mișcare acțiunea penală pentru infracțiunea menționată”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ciubuc a fost ales în Parlament pe listele AUR, dar din 2022 nu mai face parte din acest grup și este deputat neafiliat.
Procurorii afirmă că Ciubuc a distrus o cultură de lucernă și trifoi din satul Gura Văii, comuna Girov, județul Neamț, pe o suprafață de 640 de metri pătrați, care aparținea unui alt proprietar. Prejudiciul estimat de procurori este de 5.000 de lei.
„La data de 13 aprilie 2024, în jurul orelor 19.00 – 20.00, timp de aproximativ 30 de minute, în timp ce se afla pe raza satului Gura Văii, com. Girov, jud. Neamț, desfășurând activități de pază a unei turme de ovine, cu intenție și fără drept, inculpatul a distrus cultura de lucernă și trifoi, pe o suprafață de 640 metri, prin acțiunea de introducere a turmei de ovine pe care o deține, pe această suprafață de teren, aflată în proprietatea unei persoane vătămate și în folosința altei persoanei vătămate, provocându-le acestora un prejudiciu în cuantum de 5.000 lei reprezentând lipsa nutrețului specific primei recoltări de primăvară (aproximativ 30 de baloți de lucernă, în greutate de aproximativ 400 kg, fiecare, la un preț al balotului de aproximativ 200 lei)”, se mai arată în comunicatul Parchetului.
Procurorii subliniază că Ciubuc, în calitate de deputat, beneficiază de imunitate parlamentară doar pentru opiniile și voturile sale politice.
„Deputații și senatorii pot fi urmăriți și trimiși în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, conform art. 23 din Legea nr. 96/2006, dar nu pot fi percheziționați, reținuți ori arestați preventiv sau la domiciliu fără încuviințarea Camerei din care fac parte și fără a se proceda la ascultarea lor”, a mai precizat Parchetul.