Imane Khelif este femeie, a avut intotdeauna organe sexuale feminine. Ea sufera insa de o afectiune rara. Campanie agresiva de fake news alimentata de propaganda Rusiei si de extrema-dreapta

0
419

De cateva zile se vorbeste masiv despre intalnirea dintre „boxerul trans” algerian si atleta italiana. Despre Imane Khelif s-au spus o multime: barbat, trans, operat. Dar care este adevarul? Publicatia italiana lacitymag.it a demontat un fake news larg raspandit si in Romania de site-uri si trusturi care amplifica propaganda Moscovei, printre care si Romania TV.

Meciul de box din runda a 16-a dintre italianca Angela Carini si algeriana Imane Khelif, acuzata ca este barbat, a durat doar cateva secunde. Carini s-a retras din cauza unei lovituri prea dureroase, permitandu-i lui Khelif sa avanseze in sferturile de finala la categoria -66 kg. „Eu intrasem in ring sa lupt. Nu am renuntat, dar o lovitura m-a durut prea tare si am spus gata. Ies cu capul sus”, a spus Carini.

Dupa retragere, Carini a ingenuncheat in mijlocul ringului, disperata, sustinand ca decizia ei a fost o forma de protest cu privire la nivelul anormal de testosteron al lui Khelif.

Antrenorul italian de box, Emanuele Renzini, a explicat: „Ar fi fost mai usor sa nu se prezinte, pentru ca intreaga Italie ii cerea de zile intregi sa nu lupte. Dar Angela a fost motivata si a vrut sa o faca. Desigur, la tragerea la sorti, cand si-a cunoscut adversara, a spus ‘nu este corect’. Dar aici, astazi, nu a existat nicio premeditare”. Renzini a adaugat: „Carini a renuntat dupa ce a incasat un pumn, mi-a spus ca nu are chef de lupta. Am incercat sa-i spun sa ajunga macar la finalul primei runde ca sa ne luptam, dar nimic”.

Declaratii si reactii politice

Cazul a atras atentia prim-ministrului Giorgia Meloni, care a comentat: „Nu a fost o lupta corecta”. Vicepremierul Matteo Salvini si ministrul Sportului Andrea Abodi au intervenit, de asemenea, atat inainte, cat si dupa lupta, exprimand indoieli cu privire la participarea lui Khelif la meci, insinuand ca acesta era transsexual sau chiar barbat. Aceste declaratii au alimentat si mai mult controversa.

Organele genitale feminine

Biologic, Imane Khelif a avut intotdeauna organe sexuale feminine. Ea nu a suferit niciodata vreo tranzitie de gen si nici nu si-a schimbat sexul. O fotografie de familie facuta publica de Algerie Football Media o arata pe Khelif cand era o fetita, confirmandu-i identitatea feminina inca din copilarie. Ea nu are penis si nu a avut niciodata unul.

O atleta agreata de CIO

Imane Khelif s-a nascut in Algeria in 1999 si este considerata una dintre favoritele la medalia de aur in categoria superusoara a boxului feminin. Potrivit Comitetului International Olimpic (CIO), Khelif indeplineste toate criteriile de eligibilitate pentru competitie.

Are ea cromozomi XY?

In 2023, Khelif a fost exclusa de la Campionatele Mondiale de Box de catre IBA din cauza valorilor ridicate ale testosteronului. Presedintele IBA a sustinut ca Khelif avea cromozomi masculini XY, dar aceasta afirmatie nu a fost niciodata confirmata oficial. In cei cinci ani anteriori cazului din 2023, Khelif nu picase niciodata la un test de testosteron. Si nu esuase niciodata in toate controalele efectuate inainte de Jocurile Olimpice.

Ea nu este o femeie trans

Imane Khelif nu este o femeie trans, deoarece nu si-a schimbat sexul. Potrivit expertilor, ea este ceea ce se numeste o persoana intersexuala. Potrivit Istituto Superiore di Sanita, termenul „intersexual” include toate variatiile innascute ale caracteristicilor sexuale, care pot avea legatura cu cromozomii sexuali, hormonii sexuali, organele genitale externe sau componentele interne ale sistemului reproducator. Khelif a avut intotdeauna organe sexuale feminine, dar are un nivel de testosteron masculin.

Intotdeauna a fost fata

O fotografie de familie, publicata de Algerie Football Media, o arata pe Khelif cand era fetita, confirmandu-i identitatea feminina inca din copilarie.

Realizari sportive

De-a lungul carierei sale, Khelif a disputat 15 lupte, pierzand sase, demonstrand ca este o boxera competitiva, dar nu imbatabila. Acest lucru arata ca ea nu are niciun avantaj de netrecut fata de alte sportive.

Controverse privind testele hormonale

Conform CIO, sportivele trebuie sa mentina un nivel de testosteron mai mic de 10 nmol/L in cele 12 luni dinaintea si in timpul competitiilor. Purtatorul de cuvant al CIO, Mark Adams, a declarat ca Khelif a ramas intotdeauna sub aceasta limita si a prezentat documente medicale care demonstreaza ca nu are niciun avantaj de pe urma statutului sau hormonal.

Hiperandrogenism

Potrivit Algerie Football Media, Khelif sufera de hiperandrogenism, o afectiune care duce la o productie de testosteron mai mare decat media. Dupa descalificarea sa in 2023, ea a inceput un tratament pentru a tine sub control aceste niveluri hormonale si a fost gasit eligibila pentru a participa la Jocurile Olimpice. Campania de dezinformare impotriva lui Khelif a fost descrisa de Algerie Football Media drept o „campanie josnica de defaimare si ura fara nicio dovada medicala sau biologica”.

Opinia expertilor: „Este o femeie in toata regula”

Silvia Camporesi, bioetician si profesor de Etica si integritate sportiva la universitatea belgiana KU Leuven, a declarat: „Imane Khelif este femeie, deci nu vad nicio problema in participarea sa la competitii feminine”. Camporesi, expert in stiinta si etica sportului, subliniaza ca Khelif este o persoana cu „variatii ale caracteristicilor sexuale” (Vcs/Dsd), care pot implica si hiperandrogenism, adica o productie de hormoni mai mare decat o medie ipotetica feminina”.

Camporesi precizeaza ca astfel de variatii pot rezulta din diversi factori, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, care afecteaza intre 8 si 13 % dintre femei. „Ar trebui si aceste femei sa fie excluse?”, intreaba ea retoric.

CIO: Imane Khelif nu e transsexual, s-a nascut femeie

Reprezentantii Comitetului Olimpic au venit cu precizari, dupa ce reprezentantii Italiei au acuzat organizatorii JO ca au admis un transsexual la competitii. CIO a explicat ca Imane Khelif nu e transsexual, s-a nascut femeie, dar are cromozomi sexuali XY (femeile au de obicei cromozomi sexuali XX). Vezi AICI pozitia oficiala a CIO.

Fake news si in Romania

Romania TV si site-uri apropiate de propaganda Rusiei au intretinut isteria conform careia Imane Khelif este femeie.

„Barbatii bat femei la Jocurile Olimpice! Boxerul transsexual Imane Khelif castiga dupa doar 30 de secunde impotriva adversarei, dupa ce i-a aplicat o ploaie de pumni in fata – VIDEO”, a scris Active News, site de extrema dreapta care sustine cauza Moscovei in razboiul din Ucraina.

Si Romania TV, post campion la amenzi din partea CNA pentru dezinformare, a amplificat isteria.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments