Ana Postolachi s-a specializat în țepe. Falsul medic și-a înșelat până și prietenii pentru bani: „Împrumută bani după care dă block și dispare”

0
507

Ana Postolachi care se prezinta ca si medic (desi a fost exmatriculata de la UMF Iasi)  are o asociație caritabilă de pe urma căreia strângea bani pentru familiile nevoiașe din Iași. Bineînțeles că banii nu ajungeau niciodată la aceste cazuri, ci în propriul buzunar.

Se pare că acest tipar de înșelătorie, Ana Postolachi îl aplică și cu prietenii. Diana Cimpoi, o prezență discretă din PNL Iași, a postat zilele trecute mai multe fotografii prin care arată faptul că i-a trimis medicului fals o sumă de bani pe care nu i-a restituit-o nici până astăzi.

„Noua metodă prin care Ana Postolachi face rost de bani. Împrumută bani după care dă block și dispare”, scrie Diana Cimpoi.

Din discuții se poate vedea faptul că și alte persoane i-ar fi dat mai multe sume de bani.

Ana Postolachi are 32 de ani. S-a născut la Edineț, Republica Moldova. Pe rețelele sociale și la televiziunile pe unde merge se prezintă ca medic chirurg rezident. Pe Instagram chiar plusează și la descriere a trecut: „Doctor. Singer. Writer. Filantrop. Actress”. Și „politician PNL”.

Listei i se adaugă și cazul unui ONG, Anima Mia. Organizația a avut un parteneriat mai lung cu CaritAni. Împreună, au organizat anul trecut o licitație de tablouri cu strângere de fonduri pentru mai mulți copii, inclusiv pentru băiețelul cu leucemie din Republica Moldova. Președinta Anima Mia a făcut plângere penală. Între timp, Ana Postolachi continuă să strângă donații publice pe Facebook în conturile ei.

Cum s-au întâmplat toate acestea? Și cum a ajuns „Anișoara” să aibă această imagine de influencer și filantrop?

Să le luăm pe rând.

„Anișoara” s-a folosit de pozele și filmările cu un bebeluș bolnav, fără ca părinții lui să știe

A.*, o mamă din București, a depus plângere la poliție împotriva lui Postolachi în 27 octombrie 2023.

Fetița lui A.*, în vârstă de câteva luni, are o suferință genetică rară care îi transformă pielea în răni la cea mai mică atingere. Asociația Vocea Femeilor o ajută să strângă fonduri pentru tratamentele ei.

În octombrie, ONG-ul a descoperit că Postolachi a luat fotografiile de pe pagina lui de Facebook. Apoi a editat fotografiile, a acoperit logo-ul și a prezentat cazul ca fiind al ei. Mama nu a cunoscut-o pe Postolachi și nici nu a vorbit vreodată cu ea.

„Ne-a luat inclusiv înregistrările video. Am rămas surprinsă. A încercat soțul să ia legătura cu ea pe numărul organizației, nu i-a răspuns. I-a trimis mesaj, nu i-a răspuns. S-a folosit de pozele, filmările cu fetița noastră ca să adune fonduri”, povestește mama, pentru HotNews.ro.

În stânga, postarea de Facebook a Anei Postolachi, iar în dreapta, postarea făcută de Asociația Vocea Femeilor

În comentarii, Ana Postolachi le spunea că fetița va ajunge în Turcia sau că ea însăși a făcut rost de tratamente decontate de stat

În mai toate postările de pe pagina CaritAni, acum Împreună Construim, apare revtag-ul Iuliei P.

Ana Postolachi a luat fotografiile cu copilul de pe pagina altei asociații.

Postările de pe Facebook, șterse între timp, au adunat sute de reacții, comentarii și distribuiri. În comentarii, Postolachi le-a spus oamenilor că se ocupă personal de caz prin asociația ei, CaritAni.

„Anișoara” a afirmat că ea a avut grijă să-i asigure copilului o parte din tratament decontat de stat. Într-un alt mesaj, a scris că fetița va ajunge pentru tratament în Turcia. Într-o postare ulterioară, a scris că fetița este așteptată într-un spital din Austria.

Singura informație adevărată este legată de plecarea din Austria, pe care a aflat-o de pe pagina celeilalte asociații. A copiat de la asociația care o are, de fapt, în grijă pe fetiță, a povestit mama, la discuția cu jurnaliștii. Cea mică a și ajuns în ianuarie în Austria.

Contul de Revolut

Conturile care însoțesc postările lui Postolachi sunt trei la număr: unul în lei, unul în euro, ambele de la Banca Transilvania, și unul de Revolut.

Contul de Revolut are revtag @iuliaayvs, iar numele care apare în căutarea din aplicația Revolut este Iulia P.. Poate fi Iulia Postolachi, mama Anei Postolachi, și ea foarte activă pe rețelele sociale când vine vorba de promovarea cazurilor pe zeci de grupuri online. Revtag-ul ei apare în mai toate postările de la CaritAni, pentru donații.

Nu există date în posesia noastră legate de deținătorii conturilor bancare. Dar ce e sigur este că asociația CaritAni nu există în Registrul Național al ONG-urilor, nici în România, nici în Republica Moldova.

O căutare în imensele baze de date publice nu găsește niciun rezultat. Este și motivul pentru care conturile folosite sunt unele personale. În 19 martie, pagina de Facebook CaritAni și-a schimbat numele în „Împreună Construim”.

„Toți vor să profite”, le spunea „Anișoara” despre celelalte ONG-uri

Teodora Bobeanu, din Constanța, i-a scris pe Messenger Anei Postolachi în martie 2023, după ce Postolachi se oferise să o ajute. Anișoara a intrat pe postarea de pe Facebook a Teodorei Bobeanu, a comentat și i-a propus un ajutor.

Băiatul Teodorei, William, avea 7 luni când medicii l-au găsit cu o tumoare cerebrală. Avea nevoie de 370.000 de euro pentru un tratament în Franța, din care părinții reușiseră să strângă la acel moment doar puțin peste o treime. După o primă intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea tumorii și cu întârziere de câteva luni, William a reușit să plece din țară. Băiețelul a încetat din viață în spitalul din Franța, în august 2023.

„Am încheiat un contract de GDPR, a zis că e o asociație care nu cere niciun comision. Din disperare, am acceptat. A făcut postările despre William pe paginile ei de Facebook”, își amintește Teodora Bobeanu, într-o conversație cu HotNews.ro.

În schimbul de mesaje cu mama lui William de pe Messenger și WhatsApp, Postolachi i-a spus că „avem sute de cazuri ajutate” prin ONG-ul său, CaritAni. A încercat să o convingă de faptul că organizațiile mari iau comision pentru reprezentare, pe când ea face totul de bunăvoie. „Toți vor să profite”, i-a scris „Anișoara”.

„Te duc la Măruță”

„E o atât de mare mafie, nici nu-ți poți închipui. Eu sunt foarte indignată. Majoritatea își fac asociații și în loc să ajute și să facă chestii faine, ei spală bani, înțelegi?”, i-a mai spus într-un mesaj audio.

„Anișoara” i-a promis Teodorei Bobeanu că o va duce în emisiunea La Măruță de la ProTV, pentru că „cu Măruță mă știu de mulți ani” și a fost „de vreo 12 ori” la el. Este, de altfel, un discurs pe care femeia l-a folosit cu toate persoanele pe care a susținut că le ajută cu bani, cu care a discutat HotNews.ro.

Postolachi le promitea că le prezintă cazul în emisiunea „La Măruță” de la ProTV

La câteva săptămâni de la prima promovare pe rețelele sociale, Bobeanu spune că a primit de la Postolachi în jur de 4.000 de euro. Puțin, rememorează mama senzația ei, la cât de mult a fost promovat cazul.

Banii s-au strâns în aceleași trei conturi: unul în lei, unul în euro și unul de Revolut, cu revtag @iuliaayvs. În unele postări a mai apărut și un al doilea revtag. Inițial, spune Bobeanu, la lista de conturi în care puteau oamenii dona a fost adăugat și contul ei de paypal, dar apoi a fost înlocuit cu un paypal presupus al CaritAni.

Până în ianuarie, când au vorbit ultima oară, Teodora Bobeanu i-a tot cerut extrasele de cont privind donațiile venite pe numele lui William. Postolachi promisese că i le va da. Extrasele nu au venit niciodată.

Între cele două femei nu a existat niciodată un contract, ci doar un acord GDPR.

„Vorbește foarte mult despre Dumnezeu, pare o persoană foarte credincioasă, știe să manipuleze foarte bine”, spune mama.

„Spunea că nu vrea niciun comision, că face totul de bună voie, și o să ne trimită extrasele de cont cu donațiile care s-au făcut pe numele copilului nostru. Ea, venind cu toate replicile despre Dumnezeu, mi-a dat încredere”, adaugă ea.

A fost exmatriculată în 2017

Conversațiile pe care Ana Postolachi le are cu oamenii pe WhatsApp sau Facebook Messenger încep și se termină aproape întotdeauna cu expresii religioase, adaptate la simbolistica digitală.

Sunt frecvente „Doamne-ajută!” sau „Să ne ajute bunul Dumnezeu” cu un emoji cu palmele lipite în rugă. Oamenii cu care am vorbit spun că această atitudine proclamat religioasă i-a ăcut să aibă încredere în ea. Asta, și halatul alb de medic chirurg pe care și-l arată online și în emisiuni tv.

Ana Postolachi nu a terminat niciodată facultatea, au spus pentru HotNews.ro mai multe surse din cadrul Universității de Medicină și Farmacie din Iași. A frecventat cursurile până în 2013, doi ani.

Situația ei școlară s-a tergiversat pentru că și-a mai dat din când în când câte o restanță ori și-a înghețat anul, conform surselor universitare. A fost exmatriculată oficial în 2017. Pe Facebook, Postolachi susține că în acest an a absolvit UMF. Și că între timp a mai terminat încă o facultate la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentTermoficarea Iașului, sub presiunea costurilor. Primarul Mihai Chirica: „Cea mai mare parte din productie tot noi o suportam. Noi suntem si producatorul“
Articolul următorVIDEO Accident pe Bulevardul Poitiers. Un barbat in scaun cu rotile a fost lovit de o autoutilitara
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments