Adevărul din spatele noii legi a pensiilor. Avocat Dragomir Tomașeschi: „Recalcularea vine cu o lacună majoră în ceea ce privește modul de calcul al pensiilor persoanelor care au muncit în condiții speciale și deosebite de muncă”

0
33610

Pensionarii au primit în ultimele două săptămâni deciziile cu pensia recalculată conform noii legi. Pentru mulți dintre ei, noua formulă de calcul este o necunoscută și vine în dezavantajul anumitor categorii de pensionari care au lucrat în condiții grele de muncă. Reacțiile nu au întârziat să apară și a fost creată o asociație prin care minerii, spre exemplu, intenționează să dea în judecată statul român pentru că în urma recalculării, oamenii s-au trezit cu veniturile înjumătățite. Avocatul Dragomir Tomașeschi a oferit câteva lămuriri cu privire la noua lege a pensiilor și ce ar presupune un proces prin care pensionarii vor să își recapete drepturile.

  1. Noua lege a pensiilor aduce schimbări în formula de calcul. Foarte multe persoane spun ca vor să acționeze în instanța deoarece nu au fost luați în calcul ani de muncă. În ce condiții poate fi contestată o decizie de pensionare în instanță?

Dragomir Tomașeschi: „Deciziile de pensionare emise de către casele teritoriale de pensii, pe care persoanele le consideră greșite sau care conțin date sau informații care nu corespund adevărului pot fi contestate în instanță. Este important ca persoana să se încadreze în termenul prevăzut de noua lege a pensiilor și anume termenul de 45 de zile de la momentul comunicării deciziei. Contestația motivată în fapt și în drept se va depune la Tribunalul pe raza căruia persoana își are domiciliul. În cazul în care hotărârea dată de Tribunal va fi în sensul menținerii deciziei de pensionare, contestatorul va putea ataca hotărârea cu apel, care se va depune la Tribunal, dar va fi judecată de Curtea de Apel”.

Adevărul din spatele noii legi a pensiilor. Avocat Dragomir Tomașeschi: „Recalcularea vine cu o lacună majoră în ceea ce privește modul de calcul al pensiilor persoanelor care au muncit în condiții speciale și deosebite de muncă”

  1. Care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgă un pensionar într-o astfel de situație?

Dragomir Tomașeschi: „ În situația nefericită în care un pensionar se confruntă cu o astfel de problemă, este indicat ca acesta să consulte un avocat specializat în dreptul asigurărilor sociale. Un avocat cu exoeriență în domeniu poate ajuta la depunerea unei contestații susținute și motivate, atât în fapt, cât și în drept, în termenul legal. În cazul în care pensionarul decide să acționeze individual, este recomandat să fie la curent cu modificările legislative recente în această materie, să anexeze copii ale actelor menționate în cerere și să prezinte situația de fapt care a generat problema într-un mod clar și cuprinzător”.

  1. Va urma al doilea proces de recalculare, în care se vor evalua perioadele necontributive: al 13-lea salariu, turele de noapte, etc. Acest lucru va putea fi dovedit prin adeverinte de la fostele locuri de munca. Bineinteles ca unele companii private de arhivare au speculat acest lucru si le imputa oamenilor sume foarte mari pentru a le elibera documentele. Vorbim de sume care pot ajunge si la 3000 de lei. Cat de legala este aceasta practica? Exista totusi o legislatie in vigoare care prevede anumite tarife de arhivare.

Dragomir Tomașeschi: „În cazul în care foștii angajatori dețin adeverințe pe care le-au întocmit legal și care reflectă situația reală, nu vedem o problemă în solicitarea acestor documente și utilizarea lor în scopul obținerii beneficiilor de natură patrimonială pe care le aduce noua lege a pensiilor. În sens contrar, în cazul în care aceste adeverințe sunt făcute pro causa, respectiv, nu corespund adevărului există posibilitatea atragerii răspunderii penale atât a persoanelor fizice sau jurdice, care contrafac aceste acte, cât și a persoanelor care le utilizează cunoscându-le caracterul fals”.

  1. Una dintre cele mai mari probleme in recalcularea pensiilor se regaseste in randul persoanelor care au lucrat in conditii grele de munca. Spre exemplu, un miner de la Compania Națională a Uraniului, de la Crucea- Suceava, care acum are o pensie de 4.560 de lei, în urma recalculării s-a stabilit că trebuie să primească doar 1.972 de lei. Asta înseamnă o diminuare cu 57% a venitului. Situatiile sunt nenumarate deoarece noua lege a pensiilor prevede ca pensia sa creasca doar in randul persoanelor care au multi ani de munca. In cazul persoanelor care au lucrat in medii toxice sau cu risc, legislatia din Romania prevede ca pensionarea sa se faca mult mai devreme. Aici, noua lege a pensiilor se bate cap in cap. Ce pot face acesti angajati?

Dragomir Tomașeschi: „ Într-adevăr, noua lege a pensiilor vine cu o lacună majoră în ceea ce privește modul de calcul al pensiilor persoanelor care au muncit în condiții speciale și deosebite de muncă. La fel, este adevărat că cele două legi se bat cap în cap în ceea ce privește acest aspect. Cu toate acestea, art. 144 alin. 6 din noua lege a pensiilor prevede că în atare situație, pensionarul va primi pensia în cuantumul mai mare. Astfel, până la viitoarea modificare legislativă, care va îndrepta această eroare majoră, pensionarii vor beneficia de pensia pe care o primeau anterior intrării în vigoare a noii legi.

Procesele cu deciziile de pensionare sunt dificil de soluționat

  1. Din practica, astfel de dosare sunt dificil de solutionat si dovedit? Ce expertize necesita?

Dragomir Tomașeschi: „Dosarele care au drept obiect deciziile de pensionare, recalcularea pensiilor comportă un grad ridicat de dificultate, însă, în cazul în care cererile sunt motivate și susținute prin acte doveditoare, șansa câștigării unui astfel de proces este mare. Pentru dovedirea sau clarificareaunor aspecte, instanța poate dispune efectuarea unei expertize judiciare, poate solicita înscrisuri doveditoare sau poate cere informații de la organele competente”.

  1. In cazul in care vor obtine o pensie mai mare in justitie sa spunem, in anul 2025, printr-o decizie definitiva. Vor primi automat diferentele de bani aferente perioadei septembrie 2024 si pana la sentinta definitiva?

Dragomir Tomașeschi: „Pentru a obține în anul 2025 o hotărâre judecătorească prin care instanța ar obliga casa teritorială de pensii să recalculeze pensia unei persoane, titularul trebuie în prealabil să se îndrepte cu o cerere spre casa teritorială de pensii.

În cazul unui răspuns negativ din partea casei teritoriale de pensii, persoana se poate adresa instanței. Dacă instanța va aprecia că cererea pensionarului este întemeiată, aceasta va obliga casa teritorială de pensii să procedeze la recalcularea pensiei, iar sumele rezultate se vor acorda începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea. Adică, în cazul în care veți înregistra o cerere de recalculare a pensiei în septembie 2024, iar instanța vă va admite cererea în 2025, pensia recalculată, majorată vă va fi acordată din luna octombrie 2024”.

  1. Daca o sentinta definitiva le calculeaza o pensie mai mica, ar urma sa dea bani inapoi?

Dragomir Tomașeschi: „Art. 156 din noua lege a pensiilor prevede că în cazul în care ați primit venituri necuvenite cu titlu de prestații de asigurări sociale, casele teritoriale de pensii sunt obligate să emită decizii de recuperare. Astfel, dacă ați încasat o pensie mai mare decât cea cuvenită, veți fi obligat să o restituiți. Cu toate acestea, vă recomandăm să verificați dacă casa teritorială de pensii mai este în termenul de prescripție, pentru a vă solicita restituirea sumelor de bani”.

4.4 11 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments