Averea familiei fondatorului Școlii de entomologie de la Iași, disputată în instanță. O colecție unică de ichneumonidae, parte din avere, riscă să dispară

0
1340

O colecție unică de ichneumonidae, recunoscută în mediul academic și științific mondial, având 400.000 de specii, cotată la o valoare de peste 40.000 euro, riscă să dispară în învălmășeala produsă de războiul pe care îl poartă în instanță nora fostului profesor Mihai Constantineanu, fondatorul  Școlii de entomologie de la Universitatea din Iași, cu 6 moștenitori testamentari și succesori legali. Una dintre casele din centrul Iașului ale familiei Constantineanu au fost înstrăinate către clanul interlop Corduneanu, în timp ce celelalte bunuri riscă să fie devalizate de nepoți

 

O frumoasă poveste de dragoste construită în jurul unei pasiuni pentru insecte a ajuns să bântuie precum un fluture de noapte prin colțurile mercantile ale unui putred arbore genealogic. În urmă cu jumătate de secol, tânăra Irinel îl cunoaște pe defunctul Raoul Constantineanu cu care se căsătorește în anul 1974, din această relație nerezultând copii, drept pentru care s-au creat relații apropiate cu nepoții celor doi, decizie regretată în acest moment de văduva Constantineanu.

Căsătoria soților Constantineanu a durat aproape 50 de ani și ceea ce i-a legat foarte mult a fost pasiunea pentru entomologie, respectiv studiul pentru ichneumonidae (o specie de insecte). Raul Constantineanu este fiului profesorului Mihai Constantineanu, fondatorul  Școlii de entomologie de la Universitatea din Iași, care a îmbrățișat pasiunea tatălui lucrând împreună, iar ulterior s-a alăturat muncii lor și Irinel Constantineanu. În urma eforturilor comune, au reușit să adune o colecție impresionantă de ichneumonide, recunoscută în mediul academic și științific, având 400.000 de specii, cotată la o valoare de peste 40.000 euro.

Relația cu nepoții noștri a fost una bună, pe trei dintre ei susținându-i în mod special, motiv pentru care, în urma discuțiilor avute cu soțul meu, ne-am dorit ca toate bunurile noastre să revină acestora, astfel că ne-am întocmit testament în acest sens. Întotdeauna am considerat că aceștia se vor ocupa de noi când vom ajunge la o anumită vârstă și ne-am bazat mai ales pe Camil, prin faptul că locuia în Iași și ne era aproape. Camil a fost unul dintre nepoții pe care noi l-am ajutat foarte mult. Nu reușea să intre la facultate sau să-și găsească un loc de munca și deja avea o vârstă înaintată, motiv pentru care l-am luat sub supravegherea noastră. S-a înscris la Facultatea de Biologie la 31 de ani și ulterior l-am susținut să urmeze două doctorate. De altfel, soțul meu este cel care l-a ajutat cu teza de doctorat și chiar cu publicarea unor articole și cărți care sunt scrise în integralitate de soțul meu”, susține Irinel Constantineanu.

Nepotul cel mai apropiat, o molie pe umerii mătușii 

Apropierea față de nepotul Camil a scos la iveală, într-un timp relativ scurt, lipsa de caracter a acestuia, lenea excesivă și lipsa de aptitudini practice, fapt ce i-a făcut pe cei doi bătrâni să își pună mari semne de întrebare asupra capacității acestuia de a se realiza profesional și a se integra social.

Chiar dacă ne-am dorit ca acesta să aibă un loc de muncă, în timp am realizat că profesional acesta nu excela, refuza să se implice în partea de cercetare alături de soțul meu, dar mai ales era în imposibilitate de a identifica speciile. În cercul nostru se cunoștea acest fapt, iar una dintre întâmplările care ne-au dovedit că este lipsit de cunoștințe elementare a fost când acesta a venit dintr-o vacanță din Spania cu niște gâze într-un borcan, lăudându-se că a identificat o specie nouă, când de fapt era o specie comună, cunoscută în popor drept „musca bețivă”. Am început să ne punem semne de întrebare asupra caracterului său în momentul în care ne ruga să-i păstrăm sticlele de 5 litri pentru că soția lui lucrează la departamentul financiar al nașilor lor de cununie și, pentru că firma acestuia îi plătea combustibilul, Camil se lăuda că la fiecare plin își pune combustibil în sticle pentru a alimenta propria mașină”, susține Irinel Constantineanu.

Imediat după moartea lui Raoul Constantineanu, în ianuarie 2024, comportamentul lui Camil față de mătușă s-a schimbat. Chiar dacă înțelegerea cu nepoții era că aceștia se vor ocupa de cheltuielile de înmormântare, praznic sau refacerea locului de veci, Camil nu a contribuit cu niciun leu.

Cum s-a înstrăinat averea familiei

Imediat după decesul soțului, pentru bătrână a început calvarul instanțelor. Cum era și firesc, bătrâna a început demersurile pentru trecerea bunurilor defunctului soț pe numele ei.

Potrivit bătrânei, Raoul Constantineanu a deținut în proprietate un imobil pe strada Vovideniei, provenit din moștenire de la părinții lui, imobil unde inițial a fost depozitată colecția de insecte. Ulterior, acesta a vândut imobilul motivat de faptul că dorea să achiziționeze un apartament mai aproape de locuința din strada Titu Maiorescu pe care să îl folosească ca și birou și în care să depoziteze colecția. În acest sens, acesta a achiziționat apartamentul nr. 11 din str. Toma Cozma nr. 9, bl. 8, sc. A, et. 2, jud. Iași, unde a și depozitat colecția de insecte ce cuprinde peste 400.000 de specii. Prima surpriză neplăcută avea să apară chiar de la acest apartament.

După decesul soțului, bătrâna a aflat despre faptul că, apartamentul din Toma Cozma a fost achiziționat de către Lungu-Constantineanu Camil – Ștefan, cu bani primiți cu titlu de donație de la defunctul ei soț și că defunctul avea doar un drept de abitație. Un alt imobil care face obiectul trecerii în proprietatea bătrânei, achiziționat de Raoul Constantineanu, este situat în orașul Târgu Ocna, str. Victoriei, bl. F 11, scara a, etajul 2, jud. Bacău, fiind dobândit prin contractul de vânzare-cumpărare autentificat sub numărul 865/27.09.2002. Deși la momentul semnării actului, notarul public i-a menționat pe ambii soți ca și cumpărători, în cuprinsul contractului s-a stabilit, în mod expres, faptul că prețul necesar achiziției, respectiv suma de 100.000.000 lei, provine din fondurile proprii ale soției, ca urmare a contractului de vânzare-cumpărare a terenului pădure autentificat sub numărul 1560/18.07.2001. Prin acest contract, Irinel Constantineanu, reprezentată prin mandatar Oancea Alexandru, împreună cu alți doi coproprietari, respectiv mandatarul și Anuței-Popovici Cristian, a înstrăinat cota de 2/3 din totalul suprafeței de 10.000 mp teren cu vegetație forestieră, situat în comuna Voluntari, jud. Ilfov, contra sumei totale de 1.000.000 .000 lei.

Inițial, în testamentul lăsat de soțul meu era cuprinsă și jumătate de imobil situat în str. Vovideniei, urmând ca eu să fiu beneficiara unui drept de uzufruct. Acest imobil a fost vândut cu suma de 73.000 euro, act care reprezintă o revocare voluntară a legatului. Această sumă de bani a fost donată pârâtului Lungu – Costineanu Camil -Ștefan pentru achiziționarea apartamentului din  str. Toma Cozma, despre care eu știam că este al soțului meu”, susține Irinel Constantineanu.

Petronel Corduneanu și Alina Filip construiesc un bloc peste casele lui Constantineanu

Tranzacțiile pentru terenul și clădirile de pe strada Vovideniei nr. 4 au fost demarate, pe data de 8 ianuarie 2018, când Alina Filip și Petronel Corduneanu, membri al clanului interlop cu același nume, a cumpărat de la octogenarii Iolanda și Iurii Mărgărint, sora și respectiv cumnatul lui Raoul Constantineanu, suprafața de 137 de metri pătrați, plus o construcție de 84 de metri pătrați (două camere, baie, două holuri), cu suma de 58.000 de euro. Totodată, tot la începutul lunii ianuarie, Petronel Corduneanu a cumpărat în aceeași curte suprafața de teren de 221 de metri pătrați, plus construcția de 82 de metri pătrați, achitând către Raoul Constantineanu, suma de 73.000 de euro. Pentru cele două proprietăți, din aceeași curte, de pe strada Vovideniei, nr. 4, s-a achitat suma totală de 131.000 de euro, puțin peste 350 euro/metru pătrat. Cele două clădiri lipite, situate într-o zonă istorică protejată, urmează să fie demolate pentru ca interlopii să ridice un bloc.

Singurele bunuri ce constituiau, la data decesului, bunuri din masa succesorală sunt reprezentate de apartamentul nr. 10 din Mun. Iași, str. Titu Maiorescu nr. 10, cota de ½ din autoturism, suma de 16.000 lei, precum și cota de 75% din colecția de insecte.

Prin instituirea legatelor asupra bunurilor mi s-a încălcat rezerva succesorală, motiv pentru care solicit reducțiunea liberalităților cu respectarea dreptului meu, rezervă care este reprezentată de jumătate din cota ce mi s-ar fi cuvenit. De asemenea, cota subsemnatei, în calitate de soți supraviețuitoare este de jumătate din moștenire, având în vedere că pârâții – prezumtivii moștenitori legali sunt colaterali privilegiați –Lungu Grația-Lavinia – soră a defunctului și Mărgărint Adrian-Răzvan – nepot de gradul II de soră (Mărgărint Iolanda) și  Mărgărint Ciprian-Mihai – nepot de gradul I de soră (Mărgărint Iolanda)”, susține bătrâna..

Colecția de ichneumonidae, în pericol!

Așa cum am menționat anterior, în timpul vieții conjugale, urmare a activității profesionale, cei doi soți au completat colecția de ichneumonidae, începută de profesorul Mihai Constantineanu. Astfel, au ajuns să adune o colecție impresionantă, recunoscută la nivel mondial, participând la numeroase simpozioane și conferințe internaționale, motiv pentru care, toata viața a fost dedicată cercetării științifice.

Întrucât nu au rezultat copii din căsătorie, l-am susținut pe nepotul de soră al soțului meu să urmeze Facultatea de Biologie în speranța că ne va continua cercetarea. Din acest considerent, mutând colecția din casa de pe strada Vovideniei în apartamentul de pe strada Toma Cozma, despre care știam că este al soțului meu, pârâtul a avut mereu acces. Apreciez că am avut o contribuție de 25% la crearea acestei colecții, iar diferența de 75% aparține soțului meu. Această colecție nu a fost testată de soțul meu tocmai pentru că a avut în vedere munca depusă de noi. În raport de faptul că acest bun nu a fost testat, urmează ca instanța de judecată să includă în masa succesorală, în contradictoriu cu moștenitorii legali, iar în ceea ce privește partajarea, apreciez că se impune atribuirea în integralitate către subsemnata. După decesul soțului, pârâtul Camil nu mi-a mai permis accesul în apartamentul unde era depozitată colecția, fiind în posesia acestuia. Mai mult, acesta a negat orice contribuție a mea și titlurile științifice dobândite în toată cariera mea. Precizez faptul că, la momentul actual, colecția este parțial în apartamentul proprietatea pârâtului, iar o parte din ea a fost mutată într-un biroul la Institutul de Cercetări Biologice, ce are sediul în strada  Lascăr Catargi nr. 47”, susține Irinel Constantineanu.

 

Valoarea de circulație a bunurilor care fac obiectul acestui proces este de156.000 euro, respectiv colecția de ichneumonidae – 40.000 euro; autoturism – 6000 euro; apartament nr. 5, situat în oraș Tg. Ocna, str. Victoriei, bl. F11, sc. A, et. 2 – suma de 40.000 euro; apartament nr. 10, situat în situat în mun. Iași, str. Titu Maiorescu nr. 24B, bl. H4, et. 2, jud. Iași și a boxei nr. 10 – 343.502 lei, așa cum rezultă din certificatul fiscal, precum și un garaj de 6300 lei. Pentru aceste bunuri, Irinel Constantineanu, în vârstă de 80 de ani, se luptă în instanță cu nepoții, moștenitori testamentari, Oancea Bogdan-Adrian, Oancea Tudor-Păstorel, Lungu-Constantineanu Camil-Ștefan, și cu succesorii legali Lungu Grația-Lavinia, Mărgărint Adrian-Răzvan și Mărgărint Ciprian-Mihai, cerând constatarea calității de bunuri proprii la majoritatea bunurilor achiziționate în timpul vieții alături de defunctul ei soț.

5 1 vote
Article Rating


Articolul precedentAdrian Năstase face analiza candidaților la prezidențiale: „Pentru Mircea Geoană, șansa de a intra în turul 2 este să-l atace pe Ciucă”
Articolul următor„Tate ne-a violat şi ne-a strangulat”. Noi dezvăluiri cutremurătoare ale victimelor lui Andrew şi Tristan, în UK
Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments