Angajați ai ApaVital sunt acuzați de anumiți dezvoltatori imobiliari de faptul că au constituit o filieră prin care ar escroca afaceriștii care sunt condiționați de obținerea avizelor de racordare la rețeaua de apa canal pentru a putea pune complexele rezidențiale pe piață. Legăturile duc la principalii șefi ai societății de apă canal din subordinea Consiliului Județean, iar banii constituiți prin aceste presiuni mafiote ar ajunge și la anumite nume din politică, mai precis din zona liberală și la vârful conducerii Consiliului Județean Iași
Avizele din partea firmelor de utilități pentru darea în folosință a ansamblurilor imobiliare din Iași, nu numai că sunt o piatră de moară pentru dezvoltatori, ci au devenit o afacere la limita penalului pentru o mână de indivizi care au un cuvânt de spus în emiterea acestor autorizații.
Pentru a nu le ține investițiile blocate, mulți dintre dezvoltatori sunt dispuși să ofere diverse atenții pentru a grăbi obținerea acestor avize, drept pentru care la nivelul instituțiilor statului s-a dezvoltat o practică curentă de comisionarat. Mai grav este atunci când această practică se reflectă acolo unde nu există reciprocitate, sau mai bine spus cerere și ofertă. Așa se face că o parte dintre dezvoltatorii corecți care așteaptă să le fie emise aceste avize în termenul legii, s-au pomenit hărțuiți sau îmbiati la șpagă în mod imperativ de anumite persoane dubioase din cadrul ApaVital.
“Am ajuns cu construcția în prag de racordare la utilități, am făcut diligintele necesare la firmele de apă-canal, gaze și de electricitate și am așteptat să fiu contactat pentru a mă duce să ridic avizele. În locul unui telefon, am primit câteva vizite din partea unui angajat ApaVital care mi-a sugerat pe față să sar la cap cu câteva mii de euro pentru a-mi înlesni obținerea avizului într.un timp mai scurt. Deoarece am refuzat aceasta ofertă, am înțeles că avizele vor avea niște întârzieri destul de mari. Din câte am aflat din piață, nu sunt singurul căruia i s-au cerut sume de bani pentru a obține aceste avize„, ne-a declarat un dezvoltator imobiliar din Iași, care s-a ferit să dea nume.
Cine are interes să escrocheze imobiliarii și cine validează avizele
În schimb, un alt constructor nu s-a sfiit să indice faptul că cel care este trimis la înaintare se numește Cristian Mihăilescu și este fiul lui Ion Mihăilescu, directorul operațional al ApaVital, unul dintre cei trei pioni din echipa tehnică care au dreptul de a semna și valida emiterea de avize pentru racordarea la apă și canalizare a complexelor rezidențiale, alături de directorul executiv Mihai Doruș și șeful Biroului Avize, Cătălin Nicolau.
Cum este posibil ca angajații de la vârful ApaVital, unii dintre cei mai bine remunerate bugetari din Iași, să se preteze la astfel de practici? Potrivit imobiliarilor contactați de reporterii 7Est, unul dintre motive a fi o presiune politică din zona liberală, către care s-ar direcționa o parte din acești bani negri, dar poate fi vorba și de corupție instituțională, de nesătulul apetit pentru banul nemuncit al unei categorii de bugetari puși pe căpătuială prin metode ilicite, cum este și cazul celui care coordonează ApaVital, respectiv președintele Consiliului Juețean Iași, Costel Alexe, prin pionii pe care îi păstrează an de an la conducerea societății, pe salarii nesimțite.
“Yesmanii” lui Alexe cu salarii de 10 mii euro pe lună
Așa se face că, printr-o decizie a lui Alexe, directorii Apavital primesc, din cursul acestui an, o indemnizație dublă față de media indemnizațiilor acordate pe țară în cadrul societăților de profil pentru aceste funcții. Bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul în curs prevede ca cei cinci directori de la Apavital să încaseze în anul 2024 suma de 4.661.000 lei, respectiv 950.000 de euro, creșterea față de anul anterior fiind de 25%. Potrivit ultimei declarații de avere a directorului executiv Mihai Doruș, salariul acestuia ajunge la 10.000 euro/lună. Directorul Apavital deține 2 ha de teren la Timișești (Neamț), un spațiu comercial de 106 mp, altul de 141 mp, un apartament de 63 mp din 2013, două mașini, o remorcă, tablouri și bijuterii ale căror valoare nu le-a declarat niciodată, ceea ce contravine prevederilor ghidului sintetic de completare a declarațiilor de avere. Are în conturi și fonduri de investiții peste 872 mii lei, 928 de dolari și 190.600 euro. A mai obținut, în 2023, 170.400 de lei din închirieri de spații, 2500 din arena și 430.000 lei din vânzarea unui teren.
La rândul său, directorul operațional Ioan Mihăilescu ridică anual o leafă de 100.000 euro. În declarația acestuia de avere mai regăsim un teren în intravilanul Iașului de 718 mp, o casă de locuit de 248 mp și încă una de 136 mp, dar și 15 conturi bancare în care directorul operational a reușit să depună o avere de 683.000 lei, 17.000 dolari și 22.725 euro. Sunt cifre care relevă o cruntă realitate- o mână de sinecuriști reușesc să se îmbogățească peste noapte jumulind ieșenii prin tarife împovărătoare și mai au nesimțirea de a se coborî în mocirla șpăgii, convinși fiind că o mână spală pe alta și ambele spală șoricul.