Unii oameni, pentru a-şi înviora tonusul, îşi lipesc pe obiectele casnice de mobilier diverse bileţele pe care scriu formule optimiste, mobilizatoare. E o tehnică motivațională care îți menține energia pozitivă, făcându-te să te concentrezi pe lucrurile pe care le ai de făcut în acea zi.
Nu ştiu ce traseu au zilnic candidații la alegerile parlamentare și prezidențiale din toamnă – iarnă, cum aleg să petreacă o zi de campanie în care vor rosti alte și alte promisiuni. Dar, dacă aş fi în situaţia de a le plasa repere scriptice ale lucrurilor pe care trebuie să le aibă mereu în minte de dimineaţa până seara, le-aş strecura sub ștergătorul mașiniii oficiale o carte de vizită care conţine următoarea identitate a poporului român, totodată un avertisment despre promiscuitatea în care România se scufundă cu voioșie:
- Ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul de absolvenți de învățământ superior (17,4%).
- Locul 3 în Europa în privința violenței în școli.
- Locul 3 în Uniunea Europeană la rata mortalităţii evitabile prin prevenţie și locul 1 la rata mortalităţii aferente bolilor tratabile.
- Locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori.
- Locul 1 în Europa la numărul bolnavilor de TBC: 48 de cazuri la 100.000 de locuitori.
- Locul 1 la nivel european cu cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate cauzată de cancerul de col uterin. În plus, suntem și țara europeană cu cele mai multe cazuri nediagnosticate. 1500 de femei mor anual din cauza acestei boli.
- Locul 2 în topul țărilor cu cea mai mare mortalitate prin cancer din Europa.
- Locul 2 în Uniunea Europeană la rata mortilităţii infantile.
- Locul 1 în topul ţărilor din Uniunea Europeană în care copiii şi tinerii sunt puternic afectaţi de sărăcie.
- Locul 1 în Uniunea Europeană în ceea ce privește riscul de excluziune socială. O treime dintre români trăiesc în sărăcie sau în pragul acesteia.
- Locul 2 la cele mai mici salarii minime din Europa.
- Ultimul loc în Europa la numărul de case dotate cu toalete şi duşuri. 25% din locuințele din România nu au toaletă în interior.
- Ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește interacţiunea online dintre cetăţeni şi autorităţi. Potrivit datelor adunate de Eurostat, în anul 2023, mai puţin de 25% dintre români au accesat internetul la acest capitol, ceea ce înseamnă de trei ori mai puţin decât media Uniunii Europene.
- Locul 1 în topul Uniunii Europene al mortalității în accidente rutiere, cu 86 de morți la un milion de locuitori.