Fost consilier prezidential, analiza la rece: „Fostul adjunct NATO se inconjoara de oameni dubiosi, asa cum facea si in trecut. Nu conteaza de unde vin banii, important e sa vina”

0
31

Cristian Hrituc, fost consilier prezidential in mandatul lui Traian Basescu, scoate sec in evidenta gravele probleme de integritate cu care se confrunta candidatul independent Mircea Geoana.

„Mircea Geoana a intrat in precampanie de pe un trend descendent. A scazut cateva procente si avea nevoie ca in perioada aceasta sa reuseasca sa schimbe trendul.

Marele avantaj al lui Mircea Geoana e ca pare mult mai competent pentru aceasta functie in comparatie cu contracandidatii sai. Lucru care il face sa se mentina intr-o pozitie de top si sa ii dea sanse sa intre in turul doi.

A venit insa scandalul privind relatia lui Rares Manescu cu un afacerist rus, propagandist al Kremlinului. Scandalul a fost amplificat de mesajul lui Mikhail Khodorkovsk, opozant al lui Putin care a transmis un mesaj de atentionare romanilor. Geoana si Alina Achim, purtatoarea de cuvant a ONG ului care ii face campanie acestuia de un an, au gresit grav.

Geoana a mintit spunand ca Rares Manescu nu a lucrat pentru el. Alina Achim a spus ca fostul primar de la sectorul 6 a lucrat timp de trei luni. Probabil, in perioada urmatoare, presa va insista pe acest lucru, vor iesi poze cu cei doi si altele.

Acest scandal are un potential de ”damage” foarte mare pentru Geoana. Nu atat pentru asocierea cu rusii, cat pentru faptul ca il arata din nou pe fostul adjunct NATO ca se inconjoara de oameni dubiosi, asa cum facea si in trecut, este extrem de ”tolerant” la partea de integritate – nu conteaza de unde vin banii, important e sa vina. Mai mult de atat, Geoana poate fi aratat ca mincinos, omul care pozeaza in altceva decat este si asta ar conta pentru segmentul de electorat mai tanar, care nu stie de Vanghelie, Vantu si perioada 2005-2010.

Urmatoarele doua saptamani vor fi extrem de importante pentru departajarea candidatilor la presedintie. Daca Ciolacu este cu un picior in turul doi, inca nu stim cine va fi al doilea candidat care va accede in finala. Daca acest scandal ‘Geoana-Minescu-afaceristul rus’ il va cobori pe candidatul independent, atunci s-ar putea sa avem din nou o cursa stransa. Daca nu, finala va fi Ciolacu-Geoana”, arata Hrituc intr-o analiza publicata pe blogul sau.

Mircea Geoana si-a depus, joi, candidatura ca „independent” la Presedintia Romaniei. Fostul presedinte al PSD a reactionat nervos cand a fost intrebat daca in campania sa au intrat bani pe filierea ruseasca.

„Aveti informatii ca exista o finantare pe filiera ruseasca pentru campania dvs.?”, a fost intrebat Geoana de un jurnalist, exemplificand cu relatia de afaceri dintre Rares Manescu si un important propagandist de la Moscova.

„Intrebarea dvs. este tendentioasa, stimate coleg. Nu exista nicio contributie a domnului Manescu la campania prezidentiuala. Exista un fel capacitate a Federatiei Ruse sa creeze aparerente care sa conduca la comentariile de acest tip”, a reactionat Geoana.

„As vrea sa spun cateva vorbe despre un subiect care a izbucnit in presa noastra, un subiect care a fost generat de o asa-zisa ancheta jurnalistica internationala sub obladuirea si finantarea oligarhului Hodorkovski si declansata de un asa-zis jurnalist de investigatii, Attila Biro, acuzat in presa din Bulgaria si din ale tari europene ca ar face parte din operatiunea de incercare se asasinare a procurorului general al Bulgariei. Au fost doua astfel de incercari. De aceea va spun cu toata seriozitatea: acest tip de kompromat generat si condus de la Moscova este o operatiune de dezinformare care face parte din arsenalul de razboi hibrid pe care Federatia Rusa il declanseaza impotriva democratiilor occidentale. Despre asta vorbim azi in Romania.

(…) Deci pentru mine acest subiect reprezinta o linie rosie, cu privire la modul in care aici, in Romania stim sa discernem intre compromitere, defaimare si operatiuni de linsaj mediatic externe si interne si ceea ce inseamna in joc democratic si o campanie electorala. Este o linie rosie fata de interferenta nepermisa a unei puteri straine in democratie tarii mele si de aceea am facut un apel oficial catre institutiile statului roman specializate si catre structurile aliate care se ocupa de aceste subiecte pentru a investiga, pana la ultimul detaliu, aceasta operatiune de compromitere a unui fost oficial al NATO si a unui candidat si a unui potential presedinte al Romaniei. Si nu am sa ma las si dupa ce vom castiga aceasta campanie sa nu va prezint public toate dedesubturile acestei operatiuni, ca la un moment dat trebuie sa demascam modul in care functioneaza si Rusia, si acolitii lor din Romania.

Exista o campanie impotriva mea de linsaj mediatic, programatic, pe bani publici, finantata de partidele din aceasta tara care iarasi reprezinta o linie rosie pentru mine si nu am sa m las si am sa va prezint public tot ce inseamna mecanismul de finantare din partea partidelor a unei campanii de defaimare premeditate, facute de obicei si intamplator, la televiziuni care sunt sub obladuirea unor oligarhi romani aflati in exil la Belgrad sub protectie ruseasca sau de domnul Sor, la Chisinau”, a mai spus Geoana.

Geoana a depus aproximativ 500.000 de semnaturi de sustinere. „In Romania lui 2024, in mod normal nu ar fi trebuit sa asistam la sute si sute de cutii si de hartii si de birocratie si de maculatura, in cele din urma, si ar fi trebuit sa fim cu totii capabili sa depunem semnaturile, conform legii, pe un simplu stick. Fac din schimbarea modului in care sistemul electoral functioneaza in Romania, din modul in care cetatenii pot sa-si exprime liber optiunea democratica angajamentul si misiunea mea ca viitor presedinte al Romaniei. Acest monopol al partidelor traditionale trebuie sa inceteze. Am facut acest efort cu pasiune si sinceritate. Nu avem masinarii de partid, nu ave bani de la buget si am facut acest lucru efectiv din dorinta de a demonstra ca in Romania se poate face un efort democratic onest, fara sa ai nevoie nici de bani publici si nici de masinarii de partid”, a afirmat Geoana.

”Sa nu credeti ca va voi fi un presedinte lipsit de putere. Va fi cea mai decisiva si influenta persedintie. Nu merg sa dorm la Cotroceni”, a mai spus Mircea Geoana.

Disidentul rus Mihail Hodorkovski se declara „socat” de faptul NATO a trecut cu vedere Mircea Geoana, candidat la Presedintia Romaniei, are un consilier cu „legaturi directe cu Kremlinul”.

”Mircea Geoana, nr. 2 al NATO, candideaza la presedintia Romaniei si il critica pe Putin. Cu toate acestea, partenerul de afaceri rus al consilierului sau are legaturi directe cu Kremlinul.

Este de-a dreptul socant ca NATO sa treaca cu vederea astfel de lucruri atunci cand numeste oameni in functii atat de inalte. Iar alegatorii romani ar trebui sa tina cont de acest lucru atunci cand vor vota luna viitoare”, a scris Hodorkovski pe X.

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments