Chimcomplex anunţă că discută pentru o posibilă achiziţie a Azomureş, cel mai important producător local de îngrăşăminte pentru agricultură

0
18

Producătorul şi furnizorul de substanţe chimice Chimcomplex Borzeşti (simbol bursier CRC), cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea, a declarat marţi la Bursa de Valori Bucureşti că se află în discuţii preliminare privind o potenţială achiziţie a Azomureş, cel mai important produ­cător de îngrăşăminte pentru agricultură din România.

„Chimcomplex explorează în mod constant oportunităţile de business pe piaţa locală şi regională, în linie cu strategiile sale de dezvoltare şi extindere. Confir­măm existenţa unor discuţii preli­minare legate de Azomureş, ca parte a dezideratului nostru de consolidare a industriei chimice din România“, scriu reprezentanţii companiei, conform ZF.

Azomureş – cel mai mare consumator de gaze de pe plan local – a încheiat anul trecut cu pierderi de 75,6 mi­lioane de lei, după un profit de circa 30 de milioane în 2023. Afacerile s-au redus cu 15% la 1,86 miliarde de lei. Chimcomplex adaugă însă că nu a luat nicio decizie cu privire la o posibilă tranzacţie, urmând să informeze investitorii la momentul în care un astfel de demers va deveni cert, reiese din raportul de la BVB, semnat de preşedintele companiei, Ştefan Vuza. Chimcomplex este cel mai mare combinat local de produse chimice, evaluat pe piaţa de capital la 4,1 miliarde de lei.

Acţiunile CRC s-au depreciat cu 30% în ultimul an, pe o lichiditate de 32 de milioane de lei.

Societatea a raportat un profit net de 35,1 milioane de lei în primul semestru din 2024, în scădere cu 29,2% faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Cifra de afaceri a urcat cu 1,6% la 802,9 milioane de lei.

Anul acesta, în primăvară, compania a anunţat că va scădea indemnizaţiile membrilor consiliului de administraţie şi că nu va acorda dividende anul acesta, ca parte a unui plan de reducere a costurilor. Apoi, în august, grupul a declarat că a depus o ofertă pentru concesionarea serviciului de termoficare din Iaşi ca parte a unui proiect amplu de dezvoltare industrială, denumit „combinatul de Biochimie Iaşi”.

Principalul acţionar al Chimcomplex este CRC Holding (84,8%), societate înregistrată la Amsterdam, în ţările de Jos, urmată de statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (cu un pachet de 9% din capitalul social).

0 0 votes
Article Rating


Abonează-te
Anunță-mă
0 Comments
cele mai vechi
cele mai noi cele mai votate
Inline Feedbacks
View all comments