Ambasadorul României în SUA, Andrei Muraru, a declarat miercuri că a discutat cu TAROM despre posibilitatea unei curse directe către SUA, însă compania nu dispune de avioane capabile să traverseze oceanul. Pentru a realiza acest zbor, ar fi necesară închirierea unui charter, un demers pe care Muraru îl consideră „complicat și costisitor”.
„Am vorbit cu compania TAROM, nu cea de acum ci cea dinainte şi mi s-au părut oamenii foarte deschişi, erau dispuşi să facă acest pas, dar compania, din câte înţeleg, nu mai are avioane pentru a putea să treacă oceanul, deci ar trebui să apeleze la un charter pe care să îl închirieze de la altă companie, ori acest lucru, pe lângă faptul că este complicat este şi costisitor”, a spus Andrei Muraru.
„Dacă cursa nu are un potenţial economic foarte bun, reprezintă doar o încercare nereuşită de a lega aceste lucruri”, a mai arătat el, precizând că are, totuşi, o valoare strategică.
„Ce ar fi mai strategic între România şi America decât o cursă care să fie iniţiată şi operată de către operatorul naţional de transport aerian?”, a adăugat Muraru.Acesta a explicat apoi că România va face parte din programul Visa Waiver. Acest lucru va presupune ca românii care vor să meargă în Statele Unite vor avea nevoie doar de o autorizație electronică de călătorie, pe care trebuie să o achiziționeze cu cel puțin 72 de ore înainte de zbor.
„România îndeplinește formal toate criteriile tehnice pentru a face parte din programul american de scutire de vize și ne așteptăm ca partea americană să facă acest anunț în cursul lunii ianuarie și intrarea efectivă în program să se producă în martie sau aprilie 2025. Deci din martie sau aprilie 2025, românii vor putea călători fără vize în Statele Unite”, a anunțat Andrei Muraru.
Ambasadorul României în SUA a explicat apoi că românii vor trebui să își ia o autorizație electronică de călătorie cu cel puțin 72 de ore înainte de a se îmbarca în avion.
„Acest program Visa Waiver are în acest moment 42 de state 41, plus Qatarul, care a fost anunțat în urmă cu câteva zile. Și cetățenii acestor țări pot intra pe teritoriul american cu condiția să aibă o autorizație electronică de călătorie, adică să se înregistreze într-un sistem online cu cel puțin 72h înainte de a se îmbarca spre Statele Unite în avion. Această autorizație electronică de călătorie este după același principiu al unei vize electronice, doar că este mult mai ieftină, cu 21 dolari. Nu trebuie să mai mergi la un interviu la Consulatul American de la București sau la orice consulat al Statelor Unite în lume și îți permite intrarea pe teritoriul american timp de 2 ani, pentru ședere de până la 90 de zile, cu un număr nelimitat de intrări și ieșiri. Evident că partea americană, ca și partea română, vor construi împreună o campanie publică care să informeze românii cu privire la acest sistem”, a explicat Andrei Muraru.