Abuzuri șocante la un spital de psihiatrie: pacienți torturati si „calmati” cu un pistol cu electrosocuri

0
7

Pacienții de la Spitalul de Psihiatrie din Ștei, județul Bihor, au fost supuși unor abuzuri grave, fiind bătuți, torturați și cazați în condiții inumane, cu hrană stricată. Timp de trei zile, reprezentanții unei organizații care apără drepturile persoanelor cu dizabilități au investigat situația din cea mai mare unitate de acest tip din țară.

Descoperirile lor au fost șocante, așa cum reiese din raportul întocmit. Personalul medical folosea un pistol cu electroșocuri împotriva pacienților, care erau agresați fizic și hrăniți cu alimente alterate. Conform surselor din anchetă, infirmierii implicați în acest scandal îi supuneau pe pacienți la torturi inumane, utilizând electroșocuri.

Mai mulți bolnavi prezentau semne vizibile de abuz pe corp. Deși managerul spitalului neagă aceste acuzații, el a recunoscut că există două investigații în desfășurare, una penală și alta internă. Aparatul de electroșocuri a fost descoperit într-un salon destinat angajaților spitalului, iar cercetările au fost preluate de procurori.

Persoana care a adus acest aparat a susținut că l-a folosit ca lanternă. În prezent, cinci pacienți au fost identificați cu echimoze. Incidentul s-ar fi petrecut la etajul doi, în secția de psihiatrie 1 pentru bărbați, unde s-ar fi desfășurat torturile.

Asistenta șefă și medicul șef de secție ar fi trebuit să informeze conducerea despre aceste abuzuri, dar au ales să tacă, devenind astfel complici. Starea igienică a spitalului este alarmantă, cu pardoseala și pereții saloanelor în stare avansată de degradare.

În secția pentru bărbați, paturile erau fără lenjerii, iar saltelele erau murdare și mucegăite, deși în magazie existau lenjerii și saltele noi.

Comisia care a făcut verificările a sesizat ANPC pentru că au fost găsite alimente expirate. Spitalul a fost amendat cu 25.000 lei. Ultimul control al DSP Bihor a fost cu 3 zile înaintea celui făcut de echipa de monitorizare.