Institutul de Medicina Cardiovasculara a primit avizul de oportunitate de la Ministerul Sanatatii. Proiectul intampina multe dificultati din cauza birocratiei si a interesului fata de anumite zone ale tarii. Moldova are nevoie de aceasta specializare intrucat numarul persoanelor diagnosticate cu boli de inima este intr-o continua crestere, iar cazurile grave nu pot fi operate cu rapiditate.
Se pare ca, proiectul Institutului de Chirurgie Cardiovasculara va ramane la mana politicienilor, in special a celor din Parlament. Cadrele medicale si pacientii bolnavi de inima traiesc cu speranta realizarii Insitutului Inimii de la Miroslava.
Prof.dr.Grigore Tinică, Manager Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi
„Multi care spuneau ca Institutul Regional de Medicina Cardiovasculara nu se face pentru ca moldovenii nu există. Am si un diapozitiv in care arata cate centre sunt in partea de Vest si Sud a tarii, si in Bucuresti, dar si cate sunt in Moldova.”
Institutul de Medicină Cardiovasculară este așteptat de toți bolnavii dar proiectul se „împiedică” în orgolii: „Moldova nu are medicină cardiovasculară suficientă pentru toți cetățenii. Sunt discriminați, moldovenii nu există”
In prezent, activitatea Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iasi este concentrata pe o singura sala de operatie. Aici este singurul loc unde se poate interveni chirurgical pe cord.
Prof.dr.Grigore Tinică, Manager Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi
„Institutul de Boli Cardiovasculare de la Iasi care are unica sectie de chirurgie cardiovasculara cu 35 de paturi. In Bucuresti sunt 11 centre, 7-8 in zona Ardeal, s-a mai deschis un centru la Craiova, 2 la Oradea, la Brasov de asemenea. La Iasi mai avem o sectie de 20 de paturi la Spitalul „Sf. Spiridon”, acum se va deschide un compartiment de Chirurgie Vasculara la Bacau. Avem la Galati cativa doctori dar fara sectie. La Suceava sporadic, pentru Chirurgia Vasculara. Pentru Chirurgia cardiaca doar la Iasi.”
Pacientii din Moldova au nevoie de aceasta specializare deoarece listele de asteptare pentru consultul la cardiologie sau pentru interventii este de luni de zile.
Prof.dr.Grigore Tinică, manager Institutul de Boli Cardiovasculare Iasi
„Institutul de baza sa fie in Bucuresti, in Iasi e mai greu. Noi am trimis toata documentatia si vrem sa multumim Consiliului Judetean care lucreaza pentru promovarea si explicarea acestui proiect. Conditiile sunt clare: Moldova nu are medicina cardiovasculara suficienta pentru toti cetatenii. Sunt discriminati din acest punct de vedere si atunci noi trebuie sa lichidam discriminarea”.
Proiectul noului institut de boli cardiovasculare a primit în 2022 o serie de avize şi autorizaţii din partea autorităţilor locale şi judeţene pentru a putea fi construit pe teritoriul comunei Miroslava, pe o suprafaţă de teren de 120.000 de metri pătraţi.